ELŐSZÓ

 

Tisztelt Olvasó!

Az elmúlt 7 év őszén a SULISZERVIZ Oktatási és Szakértői Iroda, az OKÉV Észak-alföldi Regionális Igazgatósága, az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete (ISZE) és a Közoktatási Szakértők Egyesülete (KÖSZE) által került megrendezésre a közoktatási szakértők, szaktanácsadók, intézményfenntartók, felsőoktatási szakemberek, intézményvezetők, pedagógusok országos konferenciája. 2006 októberében immár nyolcadik alkalommal hirdettük meg e népszerű szakmai fórumot:

 

ÉRTÉKEK ÉS ÉRTÉKELÉS A KÖZOKTATÁSBAN

VIII. ORSZÁGOS KÖZOKTATÁSI SZAKÉRTŐI KONFERENCIA

suliszerviz

HAJDÚSZOBOSZLÓ

2006. OKTÓBER 12–14.

 

Az eddigi nyolc konferencia mindegyike átfogó, az új szakmai kihívások elemzését felvállaló népszerű tanácskozás volt.

Ebben az évben új helyszínt választottunk, a Debrecentől 18 km-re lévő hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Béke és Aqua-Sol szálloda volt a vendéglátónk. A konferencia rendezvényei a Hotel Békében zajlottak.

A rendezők célkitűzése volt, hogy a résztvevők megismerjék a magyar közoktatás előtt álló feladatokat, az oktatásirányítás terveit, szándékait, fejlesztési elképzeléseit. Segítséget kapjanak az intézmények ahhoz, hogy felkészülten fogadhassák az új feladatokat. Lehetőséget biztosítottak az eredményekről, a jó gyakorlatokról történő tájékoztatásra, de a problémák, a gondok ismertetésére is. A konferencia célja volt továbbá, hogy erősödjék a párbeszéd az oktatáspolitikusok valamint az intézmények, a szakértők, a szakmai szervezetek között a rugalmas alkalmazkodás, a hatékonyság, az eredményesség, az oktatáshoz való hozzáférés, az esélyteremtés, az oktatási és képzési rendszer szerepének erősítése érdekében.

Az idei évben a konferencia központi témája a reformtörekvések megismertetésén túl a mérés – értékelés – ellenőrzés helyzetének bemutatása volt. Megvitatásra, bemutatásra került, hogy a magyar közoktatás értékrendje miként változott az elmúlt években, melyek azok a hagyományos értékek, amelyeket az átalakuló oktatási rendszernek meg kell őriznie hosszabb távon is.

 

A VIII. konferenciára az előző évekhez hasonlóan nem csak a közoktatási szakértőket vártuk, hanem a közoktatás minden területéről (óvoda, általános iskola, középiskola, szakképzés) az intézményvezetőket, az érdeklődő pedagógusokat, és a közoktatással kapcsolatban lévő felsőoktatási intézmények, pedagógiai intézetek, intézményfenntartók vezetőit, képviselőit is.

 

A résztvevők létszáma ebben az évben 274 fő volt (közülük 173 nő és 101 férfi):

  • a regisztráltak száma: 221 fő,
  • az előadók száma: 41 fő (18 nő, 23 férfi),
  • a szervezők száma: 12 fő,
  • a kulturális program közreműködők száma: 17 fő.

A kollégák összesen 65 településről érkeztek a konferenciára, az alábbi intézmény-típusonkénti megoszlásban:

  • óvodából: 18 fő,
  • általános iskolából: 66 fő,
  • középfokú oktatási intézményből: 60 fő,
  • felsőoktatási intézményből: 1 fő,
  • fenntartóktól: 16 fő,
  • pedagógiai szolgáltatást végzők: 60 fő.

10 olyan kolléga van, aki minden eddigi konferenciánkat megtisztelte részvételével.

A szakmai programok mellett kiállítók mutatták be az oktatási tevékenységgel összefüggő, azt segítő termékeiket, szolgáltatásaikat öt különböző területen.

A rendezvényen 17 plenáris előadást hallhattak, illetve 7 szekcióban vehettek részt szekciófoglalkozásokon a résztvevők.

A konferencia programjaként került sor a debreceni Suliszerviz Pedagógiai Intézet és a hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár hagyományteremtő céllal középiskolások részére meghirdetett I. ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLÁS KÉPZŐMŰVÉSZETI DIÁKTÁRLAT megnyitójára és díjátadójára.

 

A tárlat célja volt, hogy bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget kapjon minden alkotókedvű tehetséges középiskolás diák. Összegyűjtöttük és kiállítottuk azokat a legjobb festményeket és grafikákat, melyeket a neves, országos hírű művészekből álló zsűri arra érdemesnek talált.

A tárlat statisztikai adatai:

A beérkezett

 

                alkotások száma:

271 db

                diákok száma:

177 fő

                iskolák száma:

51 különböző intézmény

                rajztanárok száma:

49 fő

A kiállított

 

                alkotások száma:

110 db

                diákok száma:

88 fő

                iskolák száma:

30 különböző intézmény

                rajztanárok száma:

32 fő

A díjazott

 

                alkotások száma:

5 db

                diákok száma:

5 fő

                iskolák száma:

3 különböző intézmény

                rajztanárok száma:

4 fő

Különdíjak

 

                száma:

8, ebből csoport 3, egyéni 5

                diákok száma:

35 fő

                iskolák száma:

7 különböző intézmény

                rajztanárok száma:

7 fő

 

Gratulálunk az alkotó diákoknak, felkészítő tanáraiknak és iskolájuknak!

 

Hajdúszoboszló a konferenciaturizmuson túl a gyógyvíz, a gyógyulás, a pihenés, a kikapcsolódás, az ízletes magyar ételek, a felejthetetlen élmények városa. Ebből is kaptak némi ízelítőt a résztvevők.

 

E kötet a konferencián elhangzott előadások, vitaindítók, szekció-összefoglalók, az előadókkal készült riportok gyűjteménye. Reméljük, hogy a kiadvány az Ön számára is segít feleleveníteni az idei hajdúszoboszlói közoktatási konferenciát, annak eseményeit, programjait. Bízunk benne, hogy az előadókkal készült személyes hangvételű riportok és a konferencián készült fotóanyag is jelzi a rendezvény közvetlen légkörét, jó hangulatát. Reméljük azt is, hogy élményekben, tapasztalatokban gazdagodva távoztak tőlünk a konferencia résztvevői.

Köszönjük az előadók, a vitavezetők együttműködését, amellyel lehetővé tették az elhangzott előadások, referátumok megjelentetését. Köszönjük, hogy tapasztalataikat, tudásukat az érdeklődők rendelkezésére bocsátották.

Köszönet illeti a konferenciának helyet adó szálloda dolgozóinak mindenre kiterjedő figyelmét, segítő tevékenységét is.

Reméljük lesz jövőre is ez a már megszokott szakember-találkozó Hajdúszoboszlón, melyen találkozhatunk Önökkel 2007 októberében a IX. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián.

Debrecen, 2006. október

A Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda nevében tisztelettel:

Kónyáné Tóth Mária és Molnár Csaba

ügyvezetők