ELŐSZÓ

Tisztelt Olvasó!

2005 októberében immár hetedik alkalommal került megrendezésre Debrecenben – „Közoktatásfejlesztés – esélyteremtés” címmel – az Országos Közoktatási Szakértői Konferencia:

KÖZOKTATÁSFEJLESZTÉS – ESÉLYTEREMTÉS

ORSZÁGOS KÖZOKTATÁSI SZAKÉRTŐI KONFERENCIA 

suliszerviz

DEBRECEN

2005. OKTÓBER 13–15.

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a hagyományteremtő céllal elindított rendezvénysorozatnak helye van az országos közoktatási rendezvények sorában. Egyre népszerűbb a háromnapos konferencia a szakmai közönség körében. A résztvevők létszáma évről évre több száz fő. A közoktatással foglalkozó intézmények, szervezetek minden szegmense képviseltette magát. A jelenlévők 16%-a óvodából, 34%-a általános iskolából, 17%-a felsőoktatási intézményekből, 10%-a intézményfenntartóktól és 19%-a pedagógiai szolgáltatóktól érkezett a rendezvényre.

A konferencia minden évben igyekszik az új kihívásokra, az éppen aktuális kérdésekre választ adni. Az idei év központi témája a közoktatásfejlesztés és az esélyteremtés volt.

A konferencia hasznos szakmai ismereteket nyújtott, lehetőséget adott a közoktatás aktuális irányelveinek, feladatainak megvitatására a szakértőkkel, a közoktatási intézmények képviselőivel, az érdeklődőkkel. Lehetőséget biztosított az Oktatási Minisztérium, az Országos Köznevelési Tanács, az OKÉV, a suliNova Kht., a felsőoktatási intézmények és a résztvevők közötti párbeszédre, valamint a konkrét feladatok, tapasztalatok, teendők megvitatására. Ismertette az NFT I. és az NFT II. közoktatási vonatkozásait, a kétszintű érettségi eddigi tapasztalatait és várható változásait. Több előadás foglalkozott az esélyteremtéssel és az esélyegyenlőtlenséggel közoktatásunkban.

A rendezvényen 12 plenáris előadást hallhattak, illetve 8 szekcióban összesen 34 szekciófoglalkozáson vehettek részt az érdeklődők.

A konferencián – a hagyományoknak megfelelően – a szakmai programokon túl, kikapcsolódásra is lehetőségük volt a résztvevőknek. Első nap este – a kulturális program keretében – képzőművészeti kiállítás megnyitója, majd színházi előadás várt az érdeklődőkre a Csokonai Színházban. A második napon a Déri Múzeumban a Munkácsy Mihály Emlékkiállítás megtekintése bizonyára sokak örömére szolgált, és felejthetetlen élményt jelentett. A műsoros díszvacsora alatt akrobatikus aerobik bemutató és – a Moulin Rouge együttes előadásában – régi filmzenék és sanzonok szórakoztatták a vendégeket.

E kötet a konferencián elhangzott plenáris és szekcióelőadások, vitaindítók, az előadókkal készült riportok gyűjteménye. Reméljük, a kiadvány az Ön számára is segít feleleveníteni a debreceni szakértői konferenciát, annak eseményeit, programjait. Bízunk benne, hogy az előadókkal készült személyes hangvételű riportok és a fotóanyag is jelzi a rendezvény közvetlen légkörét, jó hangulatát. Reméljük azt is, hogy élményekben, tapasztalatokban gazdagodva távoztak tőlünk a konferencia résztvevői!

Köszönjük az előadók, a vitavezetők együttműködését, amellyel lehetővé tették az elhangzott előadások, referátumok megjelentetését. Köszönjük, hogy tapasztalataikat, tudásukat az érdeklődők rendelkezésére bocsátották!

Reméljük, találkozunk Önökkel 2006 októberében a VIII. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián!

Debrecen, 2005. október

A házigazda Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda nevében tisztelettel:

Kónyáné Tóth Mária és Molnár Csaba

ügyvezetők