ELŐSZÓ

Tisztelt Olvasó!

Ismét nagy érdeklődés mellett került megrendezésre 2002. október 17-19. között a IV. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia Debrecenben:

A SZAKÉRTŐ SZEREPE A MINŐSÉGI KÖZOKTATÁSBAN

ORSZÁGOS KÖZOKTATÁSI SZAKÉRTŐI KONFERENCIA

 suliszerviz

DEBRECEN

2002. OKTÓBER 17–19.

Nagy öröm számunkra, hogy közel 500-an fogadták el meghívásunkat, és részvételükkel hozzájárultak a rendezvény szakmai és hangulati sikeréhez.

A háromnapos tanácskozás sokszínű, a közoktatás modernizációs folyamatait, reform elképzeléseit érintő témaköröket dolgozott fel, kellő teret engedve az alkotó véleményeknek. A korábbi konferenciákhoz hasonlóan a fórum főként a közoktatás aktualitásaira és a közoktatási szakértő szerepére fókuszált.

A tanácskozás egyaránt számot tarthatott a szakértőkön kívül az intézményfenntartók, az intézményvezetők, a pedagógusok érdeklődésére: tematikája, aktualitása lehetővé tette ezt. Az idelátogató szakemberek várakozását fokozta az a tény, hogy ebben az évben kormányváltásra került sor. Úgy gondoljuk, hogy a résztvevőknek és az oktatási kormányzat előadóinak kölcsönösen jó lehetőséget biztosított a konferencia a bemutatkozásra, és az új elképzelések, stratégiák megismerésére.

Kiemelt témakörök voltak:

  • az új oktatáspolitikai irányelvek,
  • a közoktatás-fejlesztés irányai,
  • a közoktatási minőségfejlesztési program jelene, jövője, továbbfejlesztésének irányai, lehetőségei,
  • a tantervi szabályozás változásai,
  • mérés – értékelés – a PISA vizsgálat tapasztalatai,
  • a kétszintű érettségi vizsga előkészületei, szabályozása,
  • a nevelésközpontú iskola.

Új eleme volt a konferenciának a közoktatás aktualitásairól szóló pódiumbeszélgetés, ahol neves oktatáspolitikusok és oktatási szakemberek válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Részvételüket ezúton is köszönjük.

A tanácskozás előadásait, referátumait és összefoglalóit ezúttal is megjelentetjük abban a reményben, hogy hozzájárulnak a szakmai közvélemény informálásához, a konferencián elhangzottak bemutatásához, a közoktatási szakértők szerepének aktuális értelmezéséhez.

A kiadvány nem a konferencia pontos „jegyzőkönyve”. Így az előadók az elhangzottak szerkesztett, és jó néhány esetben aktualizált anyagát küldték el a szerkesztőkhöz.

Reméljük Tisztelt Olvasó, ez a kiadvány az Ön számára is segít feleleveníteni a negyedik debreceni szakértői konferenciát, annak eseményeit, programjait, és egyúttal új szakmai, oktatáspolitikai információkat kínál azoknak, akik nem vehettek részt a munkájában.

Bízunk benne, hogy az előadókkal készült személyes hangvételű riportok és a konferencián készült fotóanyag is jelzi a rendezvény közvetlen légkörét, jó hangulatát. Reméljük azt is, hogy akik velünk töltötték az időt a konferencia idején, élményekben, tapasztalatokban, ismeretekben gazdagodva távozhattak rendezvényünkről.  

Köszönjük az előadók, vitavezetők együttműködését, amellyel lehetővé tették az elhangzott előadások, referátumok megjelentetését. Köszönjük, hogy tapasztalataikat, tudásukat az érdeklődők rendelkezésére bocsátották.

Reméljük, találkozunk Önökkel 2003 októberében is az V. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián Debrecenben!

Debrecen, 2002. október

A házigazda Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda nevében tisztelettel:

Kónyáné Tóth Mária és Molnár Csaba

ügyvezetők