Kónyáné Tóth Mária – Molnár Csaba

Visszatekintés

Az előadás prezentációja pdf formátumban pdf image


Molnár Csaba

Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a kedves kollégákat!

Polonkai Marika a bevezetőjében már sok mindent elmondott. Említette, hogy az eddigi konferenciákon nem sikerült rávenni minket, hogy előadást tartsunk a nyitónapon. Annak oka, hogy csak most a 20. konferencián állunk itt először egy kicsit viccesen fogalmazva az, hogy most vagyok a „legszebb”. Komolyra fordítva a szót, úgy gondolom, hogy nem nekünk kell a főszereplőknek lennünk, a mi feladatunk a szakmai tartalom összeállítása, valamint a keretek, a feltételek biztosítása a sikeres konferencia lebonyolításához. Elsősorban ennek a célnak szeretnénk megfelelni.

Sokat gondolkodtunk azon, hogy hogyan lehetne a 20. konferenciát megünnepelni. Nagyon sok időbe telne, ha az összes gondolatunkat elmondanánk. Ezért csak egy rövid visszatekintésre vállalkozunk bevezetőként, és a végére tartogatunk egy kis meglepetést.

Felvillantunk néhány olyan élményt, gondolatot, amelyekről úgy gondoljuk, hogy eddig még nem szedtük csokorba, nem hangzottak el, de mi fontosnak tartjuk.

A konferencia koncepcióját, céljait Polonkai Marika elmondta. Annyival szeretném kiegészíteni, hogy a múlt évezredben (1999), amikor elkezdődött ez a konferenciasorozat, azt írtuk az első beharangozóba, hogy hagyományteremtő céllal rendezzük meg. Persze nem gondoltuk komolyan akkor még mi sem, hogy ez a rendezvény két évtizedet is meg fog élni. Most nem szeretném elmondani az elmúlt két évtized hullámzásait, amit a közoktatásban/köznevelésben megéltünk. Ezekhez a változásokhoz kellett nekünk is mindig alkalmazkodnunk és folyamatosan meg kellett újulnia ennek a rendezvénynek. De a fő célkitűzésünk, a koncepciónk alapjaiban nem változott. Mindvégig azt szerettük volna elérni, hogy aki regisztrál a konferenciára és bejön a szállodába – Debrecenben, majd Hajdúszoboszlón –, az a konferencia végéig mindig találjon magának valami érdekes, hasznos elfoglaltságot, érezze jól magát. Legyen ez színházi előadás vagy kiállítás, valamilyen szakmai program stb.

Az évek során bővítettük a programok kínálatát workshopokkal, újabb, változatos szekciókkal. Azt gondolom, hogy az egyik oka annak, hogy fönn tudott maradni ez a rendezvénysorozat az, hogy a fő célkitűzésünket igyekeztünk minden évben elérni, megvalósítani. Ahogy rektor asszonynak is mondtam a diáktárlat megnyitója után, ez a rendezvény a szakmának egy találkozóhelyévé vált az elmúlt években, az elmúlt két évtizedben. Talán valakinek találkahellyé is, nem tudom. Mindenképpen úgy érezzük, hogy azért népszerű ez a rendezvény, mert mindig próbálunk megújulni és mindig igyekszünk valami pluszt nyújtani. És akkor következzék egy rövid visszatekintés.

Kónyáné Tóth Mária

Elnök asszony, Államtitkár urak, Elnök úr! Tisztelettel és nagy-nagy szeretettel köszöntök én is mindenkit a XX. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia megnyitóján. Elnök asszony és Molnár Csaba kollegám már elkezdték bemutatni a konferencia-sorozatot. Remélem, Önök között sokan vannak olyanok, akik a kezdetekor is itt voltak.

MariCsaba 1

Az első konferencia helyszíne a Cívis Konferencia Központ és a Grand Hotel Aranybika volt, majd 2006-ban jöttünk át a hajdúszoboszlói Hunguest Hotels szállodákba. Egyszer felújították ezt az épületet, ahol most vagyunk, akkor a Barátság Szállóban volt a főhadiszállásunk. Hogy hogyan is indult el ez a rendezvénysorozat?

1999-ben mi még mindketten a Brassai Sámuel – akkori nevén Landler Jenő – Szakközépiskolában tanítottunk és tevékenykedtünk az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesületében (ISZE) is. Volt egy kolleganőnk, aki az ISZE-nek is és a KÖSZE-nek (a szakértői egyesületnek) is tagja volt. Ő keresett meg minket azzal, hogy a KÖSZE-nek van némi pályázati forrása, s kellene egy olyan szervezet, amely megszervez egy szakértői konferenciát. Belevágtunk, és én azt gondolom, hogy nem bántuk meg. Tehát az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete és a Közoktatási Szakértők Egyesülete a Suliszervizzel együtt közösen indította el ezt a konferencia-sorozatot. A kezdetektől részt vett a konferencia munkájában az OKÉV – és ha az időben haladunk előre, akkor az OH is. Változtak a logók, az elnevezések, de az Oktatási Hivatal és az oktatásért felelős minisztérium (OM, NEFMI, EMMI) és háttérintézményei (EDUCATIO, OFI, TKKI stb.) az évek során szakmai partnerekként részt vettek a rendezvény szervezésében, lebonyolításában. A fő irányvonalat, a szakmai tartalom jelentős részét biztosították. Az elmúlt 20 évben sok-sok változás történt. 2004-től az európai uniós források bevonásával a közoktatásban-köznevelésben is megjelentek az EU-s fejlesztések. Természetesen a fejlesztési folyamatok, az eredmények bemutatása hangsúlyossá vált. Néhány évvel ezelőtt elhatároztuk: az európai uniós források bevonásával lehetővé tesszük, hogy regisztrációs díj fizetése nélkül vehessenek részt a konferencián az érdeklődők. És most itt vagyunk a jubileumi 20. rendezvényen.

MariCsaba 2

A fenti dián látható digitális szófelhőt az elmúlt 20 év konferenciáinak címeiből, sorszámaiból és időpontjaiból állítottuk össze. Legtöbbször októberben rendeztük a konferenciát. Hangsúlyos volt a közoktatás, a szakértői tevékenység, a szakképzés. Nagyon sokszor megújult az elmúlt 20 évben a szakképzés. Erről is próbáltunk folyamatosan beszámolni.

MariCsaba 3

A szervezetekről, amelyekkel elindultunk, már beszéltem. Bánhidi Sándorné, Julika volt a KÖSZE és az ISZE tagja, Szalay Sándor az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesületének az elnöke, így az induláskor négyen állítottuk össze a szakmai programot. Nagyon hamar bekapcsolódott a szervező munkába Polonkai Marika, az OKÉV regionális igazgatója. Szenes Gyuri, aki ma már nyugdíjas, hosszú éveken keresztül biztos támaszunk volt a programtervezésben. Kulcsár Béla kollégánk a kulturális programok szervezését segítette. Komiszár Jánost gondolom mindannyian ismerik. Ő a riportokat készítette, a diáktárlatot segítette és elsősorban a képzőművészeti programok összeállításában vett részt.

MariCsaba 4

Nagy örömünkre szolgált, hogy már az első alkalommal 400 fölött volt a résztvevők száma. Amint láthatják, az Aranybika Bartók termét is megtöltöttük, de nem csak a plenáris előadásokon, hanem a szekciókban, majd az elmúlt 1-2 évben már a workshopokon és a folyamatosan bővülő kínálatú szakmai kiállításokon is nagyon-nagyon sok kolléga vett részt és hallgatta meg a közoktatás, köznevelés, szakképzés, felnőttképzés, felnőttoktatás újdonságait, illetve készült fel az előadások segítségével a köznevelésben várható új kihívásokra. Készítettünk egy összesítést arról, hogy kik publikálták legtöbbször előadásukat a kiadvány-kötetekben.

Molnár Csaba

Minden évben megjelenik a konferencia után egy kiadványkötet, amely az elhangzott előadásokat, vitaindítókat, a szekcióvezetők összefoglalóit, a konferencián készült fotókat tartalmazza. Ezek áttekintésével látható, hogy mely területek voltak leginkább kedveltek, kik adtak elő a legtöbbször, kik jelentették meg a legtöbb publikációt a kötetekben. Az óvodától kezdve a felnőttképzésig az oktatás számos területe megjelenik. Például az SNI területet képviseli Kapcsáné Németi Juli, az óvodát Petránné Gizi, az oktatási jogokat Aáry-Tamás Lajos, aki nagyon sokszor volt vendégünk a rendezvényen. Itt voltak a háttérintézmények képviselői is. És sokan vannak közöttük természetesen olyanok, akik ma is, ezen a konferencián is előadnak majd. Csépe Valéria professzor asszony előadását nagy várakozás előzi meg, gondolom mindenki várja, hogy bemutassa az új vagy a legújabb vagy a legeslegújabb NAT-koncepciót! Az elmúlt években az európai uniós fejlesztésekkel kapcsolatos előadások, beszámolók a tervek megvalósulásáról – igen szép számban szerepeltek. További kiemelt terület ezen a konferencián a mérés-értékelés. Csapó Benő professzor úr többször volt előadó, itt lesz most is ezen a konferencián. Pongrácz László főosztályvezető úr szintén sok előadást tartott ebben a témában. De folytathatnánk a sort. A dián látható, hogy kik voltak itt legtöbbször.

MariCsaba 5

Kónyáné Tóth Mária

Sajnos vannak kollégák, előadók, akik már nincsenek közöttünk. Biztosan sokan emlékeznek rájuk.

MariCsaba 6

Kovács Istvánné kolléganő, aki a polgári általános iskola és gimnázium igazgatója volt. Nagyon sok remek publikációja jelent meg a konferencia-kötetekben. Pőcze Gábor, akivel indítottuk ezt a konferencia-sorozatot. Minőségbiztosítás, Comenius-program volt a szakterülete, gondolom sokan emlékeznek rá. Loránd tanár úr, Loránd Feri bácsi. Maci, Nagy Zoli, illetve tavaly még előadott Csomós Tamás főosztályvezető úr, ma már sajnos nincs közöttünk.

Molnár Csaba

MariCsaba 7

Megnéztük, hogy az oktatásügy, tehát a közoktatás-köznevelés, szakképzés terület elsőszámú vezetői közül hányan voltak itt a konferenciákon, és azt kell mondanom, hogy számunkra is meglepetésként, majdnem mindenki volt itt valamikor. A másik különös és közös bennük, ami majdnem mindenkire igaz, hogy sosem akkor, amikor ő volt az elsőszámú vezető. Például Pokorni miniszter úr többször tartott nagy hatású előadást. De nem akkor, amikor miniszter volt. Pálinkás miniszter úr az Akadémia elnökeként volt itt, de amikor miniszter volt, akkor nem. Vagy Czunyiné Bertalan Judit államtitkár asszony szintén nem államtitkárként, hanem a Digitális Jólét Program miniszteri biztosaként. Hoffman Rózsa államtitkár asszony. Ő sem volt itt akkor, amikor államtitkár volt, hanem még a legelső konferencián, amikor ő volt az újonnan alakult OKÉV főigazgatója. Aki kilóg a sorból, az Magyar Bálint miniszter úr, akinek miniszterként volt Debrecenben a Hotel Aranybikában emlékezetes nyitó előadása. A másik kivétel Czomba Sándor államtitkár úr, aki államtitkárként volt itt akkor, amikor a szakképzés átkerült egy másik minisztériumba, s azt a területet ő felügyelte. Ezért most külön köszönetet mondunk Bódis államtitkár úrnak, hogy ő elvállalta azt, hogy akkor jön el, amikor ő viszi a hátán az oktatásügyet, ő felel érte, így jött el.

Azt nem tudjuk, hogy mi ennek az oka, csupán érdekességként gyűjtöttük ki. Az elmúlt 20 évben az oktatásért felelős állami vezetők közül Palkovics miniszter úr nem volt még itt a konferencián, aki korábban államtitkárként felelt az oktatásért, most pedig a szakképzésért felelős miniszter. Felkértük plenáris előadás megtartására, de egyéb hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni.

Kónyáné Tóth Mária

Elkészítettük a publikációk összesítését – erről majd a későbbi diákon lesz szó –, és szintén egy szófelhővel illusztráltuk a leggyakrabban előforduló kulcsszavakat.

MariCsaba 8

Láthatjuk, hogy az elmúlt 20 évben a közoktatásban-köznevelésben milyen súlyponti témák jelentek meg, melyek voltak azok, amelyek a pedagógusok mindennapi munkáját is meghatározták. Szakpolitika, nevelés, EU, digitalizáció. Mi a kezdetektől fogva figyelemmel kísérjük a digitális fejlesztéseket. Projektek, 2004 óta. Tehetséggondozás nagyon-nagyon hosszú idő óta szerepel a témakörök között. Mérés-értékelés, fejlesztés, kerettanterv, NAT és még sok-sok olyan témakör, amiről részletesen hallhattunk az előadásokban. A szakmai előadásokat, plenáris előadásokat, szekciófoglalkozásokat szakmai kiállításokkal is élénkítettük már a kezdetektől, erről láthatnak egy montázst a következő dián:

MariCsaba 9

Molnár Csaba

Az előző montázson látszik valamelyest az oktatástörténet elmúlt 20 éve is. No nem Bényei Sanyi – mert ő egy kicsit megváltozott azóta –, hanem az írásvetítő. Amikor elkezdődött a konferencia-sorozat, akkor az írásvetítő volt az egyik legelterjedtebb eszköz, amit használtunk. A fotókon pedig az is látható, ahogy ma már a gyerekek játszanak az érintőképernyős kivetítőkön, a matematika rejtelmeibe vezetik be őket a Darts Matek segítségével. Vagy például a tankönyvek. Volt olyan időszak, amikor még nagyon sokféle tankönyv volt, és a tankönyvszerzők, tankönyvkiadók mindig sikerrel voltak jelen hosszú éveken keresztül.

Kónyáné Tóth Mária

A konferencia kezdő pillanatától a befejezéséig tartalmas és hasznos, szórakoztató programokon vehetnek részt Önök.

MariCsaba 10

Nem tudom, emlékeznek-e arra, amikor még az Aranybikában voltunk, átmentünk a Déri Múzeumba a Munkácsy trilógiát megtekinteni. Volt olyan év, amikor kirándultunk a Hortobágyra. Voltunk a Nagytemplomban orgonakoncerten. Díszvacsorát már a Bikában is rendeztünk, itt a Békében is megtartottuk ezt a szokást. A kezdetektől színházi előadásokat nézhetnek meg az érdeklődők az első napon. A díszvacsorán, a második napon táncbemutató van. Nekem a szívem csücske a Valcer, őket gyakran láthatjuk. 13 éve szerepel a programban az Országos Képzőművészeti Diáktárlat, voltak képzőművészeti tárlatok, volt könyvbemutató. Tavaly saját kiadásban jelentettünk meg és mutattuk be „A jerikói rózsa” című kötetet. Ebben az évben is lesz egy digitális tankönyvbemutató. Kérem, ha idejük engedni, tekintsék meg ezt is!

Molnár Csaba

A képeken nem látszik, de hozzátartozik a konferencia-sorozat történetéhez, hogy a kezdetektől fogva jelen vannak a rendezvényen a határon túli pedagógus szervezetek, illetve nagyon sok határon túli pedagógus érkezik. Most például többen jöttek Kassáról, Székelyföldről. Gondolom Szász Jenő elnök úr fog erről beszélni. Tehát egy Kárpát-medencei konferenciáról beszélhetünk, ahová mindig nagy örömmel várjuk a határon túli kollégákat. Eddig legtöbbször sikerült megoldani azt is, hogy az ellátásukat valamilyen forrásból finanszírozzuk.

S most következik az utolsó dia, a meglepetés!

MariCsaba 11

Említettem korábban, hogy minden évben megjelenik egy konferencia-kötet, amely lassan már kétkötetes lesz, olyan hosszú a publikációk sora. Sokat gondolkodtunk azon, hogy a 20. alkalomra milyen ajándékot tudnánk adni a résztvevőknek. Vegyünk talán egy üveg bort mindenkinek? Vagy adjunk valamilyen csuprot? Volt sok ötlet. Úgy véltük, hogy ezek nem stílszerűek, a konferencia történetéhez sem illenének. Ezért a kor követelményeit is figyelembe véve úgy gondoltuk, hogy a 20 év anyagát tartalmazó köteteket digitalizáljuk és közkinccsé, mindenki számára elérhetővé tesszük. Azok számára is, akik lehet, hogy még óvodában voltak akkor, amikor elkezdődött az első konferencia. Lehetősége lesz az olvasóknak arra, hogy különböző szempontok szerint keressenek. Nagyon jó szakdolgozatokat lehet majd ebből írni, kutatásokat lehet végezni. Minden előadó meg tudja nézni, mit mondott 10 évvel ezelőtt, mi volt az aktuális téma az évek során. Mindenki számára elérhető laptopon, okostelefonon, tableten is. Akár dolgozatírás közben is tud böngészgetni, olvasgatni a tanár.

A kiadvany.suliszerviz.com oldalon érhetők el az egyes évek kiadványai, egy rövid bevezető szöveg után. Több szempont szerint kereshetővé tettük a gyűjteményt. Az előadó neve, az intézmény típusa, az előadás típusa, az előadás témája, illetve a háttérintézmények szerint is csoportosítottuk a publikációkat. Ebben oroszlánrészt Polonkai Marika vállalt, hiszen az előadásokat ő címkézte, ő tematizálta, amit nagyon köszönünk. Tervünk, hogy ezután is megjelenik papír alapon a kötet, közben folyamatosan fejlesztjük, bővítjük az oldalt. Ha valakinek van fejlesztési javaslata, természetesen szívesen fogadjuk.

Az első oszlopban az adott év kötetében szereplő előadások találhatók, középen a kötetek színes mellékleteinek fotói láthatók, kb. 30–35 fotó konferenciánként, míg a harmadik oszlopban az adott év programfüzete tekinthető meg. Megnézhetjük mi lett a végleges program, mert az mindig akkor dőlt el, amikor vége lett a konferenciának.

MariCsaba 12

Nagyon egyszerű a keresés. Ha például az előadó neve mezőt legörgetik, akkor kiválaszthatnak egy előadót, legyen most pl. Aáry-Tamás Lajos. Kis idő múlva látható, olvasható az összes előadás, amelyet ő tartott és publikált. Ha rákattintunk valamelyikre a listából, akkor megjelenik az adott előadás. Vagy kereshetünk az előadás típusa szerint. Ha például valaki a pódium-beszélgetésekre vagy a szekciókra kíváncsi, akkor arra tud rákattintani. Vagy téma szerint is kereshetünk, például aktuálisan legyen a NAT (kerettanterv) az előadás témája. Ekkor az összes olyan előadás megjelenik, ami a NAT-tal, kerettantervvel kapcsolatos.

Mi ezt szántuk meglepetésnek, ajándéknak mindenkinek! Kérem fogadják szeretettel, jó böngészést kívánunk Önöknek! De nem most, nem az előadások alatt, hanem majd a szabadidőben, a szünetekben!

Kívánunk mindenkinek nagyon jó időtöltést itt Hajdúszoboszlón! Érezzék jól magukat! Használják ki a rendelkezésre álló időt! Nagyon izgalmas témák lesznek. Megint megújítjuk a szakképzést, lesz új NAT-unk és nagyon sok más újdonság. Szembesítenek bennünket a mérés-értékelés szakemberei a való világgal. Remélem, hogy hasznosan, kellemesen tudják tölteni az időt, mind a szakmai, mind pedig a kulturális-szabadidős programokon. Ezt kívánjuk mindenkinek! Köszönjük szépen, hogy eljöttek!

MariCsaba 13