Dr. Magyar Zita

A Szakképzés szekció összefoglalója

Szakk szekcio ossz MZ2019

A szakképzést érintő változások aktualitása miatt több mint százan vettek részt a szekció munkájában, amelynek programját két nagy részre bontottunk.

Az első részben, megragadva az alkalmat a GINOP–6.2.2. és a GINOP–6.2.4. kiemelt projektekhez kapcsolódó két előadásban tájékoztatást hallhattak Hámori Éva főigazgató asszonytól az eddig lezajlott, a szakképző intézmények kilencedik évfolyamán végzett országos mérések tapasztalatiról, a tervezett újításokról.

Ezt követően Hudacsek Lászlóné főosztályvezető asszony ismertette meg a jelenlévőkkel hogyan zajlott az ún. orientációs évfolyam pilotja. Mi az, amire felkészültnek kell lennie annak az intézménynek, amelyik orientációs évfolyam indítását tervezi. Megismertette továbbá a jelenlévőket a szakképzésben tervezett rugalmas tanulási utakkal, az ehhez kapcsolódó módszertani tervekkel

A szekció második felében – a délelőtt folyamán dr. Hafiek Andrea főosztályvezető asszony által tartott előadást vitaindítónak is tekintve – pódiumbeszélgetésre hívtam kollégákat, az Ágazati Készségtanács tagját és egy Worldskills szakértőt. A pódiumbeszélgetésben résztvevők részt vállaltak a jogszabály, illetve a Szakképzés 4.0 stratégia előkészítésében. A vitaindító előadás azon részeit jártuk körbe részletesen, amelyet úgy ítéltünk meg, hogy különös érdeklődésre tartanak számot, érdemes egy előadás kereténél hosszabban kifejteni, illetve a szekció keretein belül egy-egy témát más aspektusból is megvilágítani.

A szekció ülés végén pedig az előadók és a pódiumbeszélgetésben résztvevők kérdésekre válaszoltak többek között az Ágazati Képző Központokhoz, az orientációs évfolyamhoz, a műhelyiskolához, a Magyar Képesítési Keretrendszerhez, az átjárhatósághoz, az ágazati besorolásokhoz kapcsolódóan. Majd szó esett a kérdésekre válaszolva az oktatók tervezett jogállásváltozásáról is.