Gulyás Anita

A digitális oktatás bevezetésének konkrét tapasztalatai.
Virtuális terek az oktatásban

Gulyás.png

A Ceglédi Tankerületi Központ igazgatója, Fodor Gábor megtisztelő felkérésére 2020. november 5-én előadást tarthattam a közoktatási szakértői konferencián Virtuális terek az oktatásban – a digitális oktatás bevezetésének konkrét iskolai tapasztalai címmel. A bemu­tatott prezentációval összefoglaltam iskolánk digitális oktatásra átállásának tapasztalatait és a Microsoft Teams bevezetése kapcsán megvalósuló eddigi kezdeményezéseinket.

A bemutatóm két témakörre építettem. Az első részben a márciusi tapasztalatainkat osztottam meg, elemeztem a Google Classroom használata során tapasztalt hátrányokat, a második egységben pedig a Microsoft Teams felület kialakításának lépéseit, eddig végzett tevékenységeinket, illetve a még előttünk álló feladatokat mutattam be, kiemelve a Teams bevezetésének megismert előnyeire fókuszálva.

Az online előadás prezentáció anyagát olvashatják most képes-szöveges formátumban.

I. Digitális oktatás – de hogyan?

Gulyás1.jpg

A 2020. március 13-án bejelentett kormánydöntés igazi kihívás elé állította az iskolákat, köztünk minket is. A digitális oktatásra való átállás megtervezésére, megszervezésére egy hétvégénk volt csupán. Időhiány miatt – mivel nem rendelkeztünk vállalati regisztrációval – március 16-án átálltunk a virtuális osztályterem platform használatára. Fontos szempont volt, hogy egységes felületet használjunk az online oktatáshoz, megkönnyítve ezzel az online tanulást-tanítást, a diák-szülő-pedagógus felhasználóknak egyaránt.

II. Google Classroom

 

Gulyás2.jpg

II. Google Classroom

Iskolánk a Google Classroom felületét választotta az ok­tatáshoz, amely a kezdeti nehézségektől – az elérhetőségek összegyűjtése, egységes emailregisztrációk, eszközigény-felmérés … – eltekintve zökkenőmentesen zajlott, iskolánk közössége szívesen használta ezt a platformot. A bevezetés során összegyűjtött tapasztalatokat foglalja össze az alábbi felsorolás

Feladatok

Nehézségek

·        Időhiány a digitális átállásra

·        Tanári Gmail-fiók létrehozása

·        Elérhetőségek összegyűjtése

·        Technológiai háttér felmérése

·        Tanulói Gmail-fiókok regisztrálása

·        Oktatóvideók megosztása

·        Csoport-, osztálykialakítás

·        Személyenkénti meghívás

·        Törvényi előírásoknak megfelelés

·        Google drive-on tárolt adminisztráció

·        Hosszadalmas kapcsolatfelvétel

·        Elszigetelt tagok, csoportok

·        Szoftverek hiánya

·        Több alkalmazás, program telepítése a hatékony munkavégzéshez

·        Online betanítás

A kötelező feladatkiosztás mellett magam is sok szorgalmi feladatot osztottam meg a tanítványaimmal, az értékelésre szánt feladatok főként hang-, kép- és videoszerkesztési feladatok voltak, a letöltés, regisztráció, programtelepítés gyakorlása mellett.

A heti ajánlott feladatokat szorgalmi jeggyel értékeltem, online kurzusok elvégzésére, szabadulószobák, versenyek, kihívások teljesítésére ösztönöztem a taníványaimat.

Nagy lelkesedéssel fogadták, örömmel tölt el, hogy több alkalommal is a legjobb elkészült munkák között szerepelhettünk, megjelentek tanulóim munkái honlapokon, illetve jutalmazásban is részesültünk. A digitális oktatás keretein belül több online versenyre is neveztünk a tanítványaimmal:

  • a Medve Matek szervezésében bekapcsolódtunk a Logiritmus 16 000 fős, két online fordulós játékába. Logikai feladatok megoldásával tudtak kiszabadulni a gyerekek, a családok a labirintusokból. Nagyon népszerű volt iskolánkban, többen sikeresen teljesítették a feladatokat, oklevelet is szereztek. Külön öröm volt számomra, hogy több gyerekkel csapatban játszot­tam, s nekem is sikerült kijutnom.
  • Minden héten részt vettünk az ELTE T@T Labor kihívásain[1], olykor 20–30 gyerek is készített feladatot. Több tanulóm munkáját megjelentették a honlapon[2], mint kimagasló alkotásokat.
  • Zakariás nevű, magyar nyelv és irodalom témakörre épülő szabadulószoba öthetes fordulóját több tanuló is eredményesen teljesítette, amelyet oklevéllel, kitűzővel jutalmaztak.
  • A Vasarelly Múzeum Logó készítő versenyén iskolánkat egy ingyenes csoportos foglalkozással ajándékozták meg, amelyre a következő félévben már remélem alkalmunk lesz ellátogatni.

III. Felkészülés a digitális oktatásra való átállásra szükség esetén

Gulyás3.jpg

 

A folyó tanév kezdetétől tankerületünk egységes platform használatát tervezi bevezetni az intézményeiben az esetlegesen bekövetkezendő digitális oktatásra történő átálláshoz. A mi iskolánk lett a teszt­iskolája ennek a programnak, amely kap­csán a platform kiala­kí­tásával, kiépítésével, a tanulók, taná­rok betanításával bíztak meg.

Egységes követelményrendszer megfogalmazása:

  • Azonos oktatási platform használata tankerületi szinten.
  • Rugalmas bevezetés.
  • Be- és kimeneti szabályozás: digitális munkarend tartalmi megfogalmazása, értékelés, minősítés szabályozása.
  • Egyéni sajátosságok figyelembevétele intézményenként.

A távoli tanulástámogatás módszertanának kidolgozása:

  • Távoli munka irányítása.
  • Önálló munkavégzést támogató feladatadás.
  • Értékelés módszerei.
  • Időmenedzsment.
  • Digitális oktatás, nem egyenlő a távoktatással (frontális oktatás).
  • Szinkron, aszinkron oktatás jellemzői, sajátosságainak megismerése, alkalmazása.

IV. Microsoft 365 – Teams bevezetése iskolánkban

A pedagógusok betanítása már megtörtént, mindenki megismerkedett a felülettel, szorgalmi, gyakorló feladatok megosztásával tartják ezen a platformon is a tanárok a diákokkal a kapcsolatot.

A diákok felkészítése informatikaórán történik, hogy biztos felhasználói ismeretekkel rendelkezzenek az esetlegesen bekövetkezendő digitális oktatásra történő átálláshoz. A tanórákon a felhőalapú feladatleadást az órai munkák mentésével gyakorolják be, az online értekezlet képernyő-megosztási funkciójával pedig közösen nézzük meg az elkészült munkáikat, értékeljük azokat. Érdekes és új számomra ez az új oktatási módszer, amely a gyerekeknek is tetszik, a későbbiekben is sokszor fogom használni ezt a tanítási óráimon. Videóbeszélgetés gyakorlásához, chateléshez mobiltelefont, fejhallgatót használunk. A tablet- és mobiltelefon-használattal történő munkavégzés lesz a következő lépés, hiszen nem minden tanuló rendelkezik számítógéppel vagy laptoppal, ennek begyakorlása is elengedhetetlen, hiszen teljesen más a felhasználói környezete a mobil applikációknak.

A másik nagy feladatom még a vendégszerepkörök kialakítása, hogy a szülők is hozzá­féréssel rendelkezzenek a felülethez, illetve rendezvényeinket online formában is elérhe­tővé tegyük a vendégek, érdeklődők számára.

A későbbiekben a Stream funkció teljes kiépítését tervezem iskolai szinten (ballagás, fogadóórák, szülői értekezletek lebonyolításához). Itt már több iskolai programunk képes videóanyaga megtalálható, amelyek a Youtube-on is elérhetőek.

A bemutatómban a bevezetés lépései mellett vidófelvételek lejátszása is szerepelt, amelyekből több elérhető link formájában.

Leendő elsős programunk, a Játsszunk iskolást! is online formában történik az idei tanévben minden hónapban szintén ezen a felületen. A foglalkozásokra a jelentkezés online formában történik, majd interaktív foglalkozásokon vehetnek részt az iskolánk iránt érdeklődők.

Első intézményi szintű megmozdulásra is tettünk már egy kísérletet, iskolánk három telephelye kapcsolódott össze egy tánc erejéig, amely a #CodeWeekTanc pályázati filmünk összeállításában is szerepel, közösen táncoltuk el az idei év koreográfiáját.

A VEKOP-7.3.3-17 online workshopunkat is ezen a felületen fogjuk megtartani 2020. 12. 11-én. Kollégák és vendégek meghívását, előadások megtekintését, videó formájában jógyakorlat megosztását[4], kerekasztal-beszélgetést, bemutató foglalkozások megtekintését tervezzük a Teams felületén.

Kezdő lépések

Előnyök

·        Tankerület tesztiskolája

·        Domain név regisztráció

·        Platform kialakítása, kiépítése

·        Admin-felületi beállítások tesztelése

·        Belső képzés pedagógusoknak

·        Diákok tanórai betanítása

·        Digitális munkacsoport feladatköre

·        Digitális munkarend megfogalmazása

·        Tankerületi iskoláknak segítségnyújtás

·        Adatvédelem, törvényi előírások

·        Zárt közösségi rendszer

·        Átemelhető Krétából az intézmény közössége

·        Automatikus kiosztás: email-, osztály-, csoport-hozzárendelés

·        Funkcionalitás, interaktív felület

·        Adatbázis szintű kapcsolatteremtés

·        Naptár funkció

·        Vendégfunkció szülőknek, vendégeknek

V. A tesztelés folytatódik

Hátralévő feladatok:

  • Mobil- és tabletbetanítás.
  • Felhasználói jogosultságok további beállítási lehetőségeinek megismerése.
  • Vendég szerepkörök tesztelése – diák-szülő-tanár (egyéni beszélgetések, fogadó óra, szülői és tanári értekezlethez).
  • További iskolai rendezvények megrendezése, lebonyolítása.
  • Stream funkciók megismerése, alkalmazása, iskolai médiatár kiépítése.
  • Élő közvetítések lebonyolítása (ballagás, évnyitó, tehetségnap, Digitális Témahét).
  • További funkciók megismerése a teljesség igénye nélkül: jegyzetfüzet használata, OneDrive és videómegosztás lehetőségei, felhasználási módjai.
  • Végső cél: az MSO 365 teljeskörű alkalmazása.

VI. Végezetül egy-két hasznos trükk

Mint informatikatanár, fontosnak tartom olyan programok bemutatását, megismertetését, amelyek megkönnyíthetik a tanítási-tanulási folyamatokat, ezért az előadásom végén ezekre mutattam be egy-két példát, amelyek a lényegkiemelést, a figyelem fókuszálását segítik elő a digitális oktatás során.

  • Egérbeállítás lehetőségei a Windowsban: szín, kép, méret.
  • Képernyőkicsinyítés, -nagyítás egérrel: Ctrl + Scroll görgetése fel-le az egéren.
  • Képernyőn lényegkiemelés, nagyítás programmal: ZoomIt program használata.
  • Képmetsző használata: Windows + Shift + S lenyomásával.

Gulyás4.jpg

Gulyás5.jpg