Novák Károly

A digitális oktatás bevezetésének konkrét tapasztalatai
Microsoft 365 – A karantén idején (is)

Novák.png

A Microsoft 365 intézményi bevezetésével egy komplex rendszer használatához jutott hozzá az iskolánk. A rendszer egyik nagy előnye, hogy az intézményi kommunikációs folyamatokat teljes mértékben képes kiszolgálni. Ez a komplexitás azonban egyben hátrány is lehet, mivel a technológiában kevésbé jártas kollégák számára ijesztő lehet ez a sokféleség. A kezdőlapról elérhető mintegy harminc alkalmazásnak azonban csak töredékét használja egy átlagos felhasználó.

Novák1.png

A tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetésekor nem volt kérdéses, hogy mit fogunk használni, hiszen adott volt számunkra egy kiépített, azonban mindaddig csak néhány kolléga által használt rendszerelem, a Microsoft Teams. A Teams egyik nagy előnye, hogy számos oktatási folyamat jól menedzselhető a segítségével.

A felületen négyféle csoportot lehet létrehozni, a digitális munkarend alatt az osztálycsoportok létrehozása után ezen a felületen kommunikáltak egymással a pedagógusok és a diákok. Az osztálycsoportokon kívül az egyes munkaközösségek, illetve az egész nevelőtestület is ezt a felületet használta a kommunikációra.

Novák2.png

Az egyes osztálycsoportok létrehozására alapvetően két koncepció van. Az egyik struktúrában a szaktanárok minden tanított csoport számára létrehoznak egy-egy Teams csoportot. Ennek előnye, hogy a csoportokban az egyes csatornák a tanított tantárgynak megfelelően hozhatók létre. A másik (általunk is választott) struktúra az, ahol osztálycsoportokat alakítunk ki, tantárgyi csatornákkal. Ez a diákok számára előnyösebb, mert nekik így a kommunikációt nem kell több csoportban figyelniük. A pedagógusok számára az lehet az előny, hogy az egy osztályban tanító kollégák így könnyebben együtt tudnak dolgozni, illetve tudnak arra figyelni, hogy ne terheljék túl a diákokat (hiszen minden pedagógus látja az adott csoport számára kiadott feladatokat).

Az egységes csoportkialakításon kívül abban is megállapodtunk, hogy hetirendek kiadásával segítjük a diákok (és a családok) mindennapi életét, hiszen így könnyebben tudtak előre tervezni. Ez főleg ott volt fontos, ahol több iskolás korú gyermek is volt a családban, vagy a szülőknek meg kellett osztozniuk az eszközök használatán a diákokkal.

A csoportokban létrehozott tantárgyi csatornákon keresztül osztottuk meg a diákokkal a tananyagot. További nagy előnye a Teams felületének, hogy bármilyen élő tartalmat hozzáfűzhetünk az egyes csatornákhoz egy-egy lap hozzáadásával. Ez azt eredményezi, hogy ezen a felületen belül hozzáférnek a diákok bármilyen élő tartalomhoz, tehát nem kell elnavigálniuk, más oldalakat megnyitniuk, mindent egy helyen találnak. Ez főleg a fiatalabb diákok számára volt nagy segítség.

A Teams segítségével tartottuk az online órákat is. Az integrált videókonferencia-platform nagy előnye, hogy bármilyen eszközről elérhető, tehát azok a diákok is be tudtak csatlakozni az online órákba, akik csak mobil eszközt tudtak használni, illetve az órákat fel is vettek, így később is visszanézhetők voltak.

A Teams felületén belül lehetőség van privát csevegések vagy akár csoportos csevegések (Messenger csoportok) beindítására is. Itt tudtunk külön-külön is kapcsolatot tartani egyes diákokkal és a szüleikkel, illetve sok diák is ezt a felületet használta az egymással való kommunikációra.

Lehetőség van feladatok kiadására, illetve ezek ellenőrzésére is. A feladatok létrehozása után a diákok automatikusan értesítést kapnak a rendszertől, hogy elvégzendő feladatuk érkezett. Lehetőség van akár csatolt fájlokat hozzáfűzni a feladatokhoz, így a diákok automatikusan ezekben is dolgozhatnak (akár üres fájl, akár előre elkészített feladatlap formájában), illetve a saját megoldásaikat is feltölthetik a felületre. A tanári felületen az ellenőrzés egyszerű, nem kell sehová letölteni a beküldött fájlokat, közvetlenül itt lehet javítani és értékelni is. Ha a pedagógusnak rendelkezésre állt olyan eszköze, mely érintőképernyővel vagy digitális tollal rendelkezett, tovább egyszerűsödött a javítás menete, mert akár közvetlenül, mintegy digitális piros toll használatával bele is írhatott a beküldött dokumentumokba.

Novák3.png

A Teams felületén elérhető egy naptár, ahol a diákok nyomon követhették a beütemezett online órákat, így biztos, hogy nem késtek le ezekről.

A „Hívások” menüpont segítségével nyomon követhető a közvetlen kommunikáció, itt találhatók az esetlegesen elmulasztott hívások, így a visszahívó funkció segítségével könnyen indítható akár hang- akár videóhívás bárkivel az intézményen belül.

A fájlok megosztása is rendkívül egyszerű. Lehetőség van közös dokumentumszerkesztésre, vagy akár arra is, hogy a tanár írásvédetten osszon meg tartalmakat a diákokkal.

Az előre beépített alkalmazásokon kívül számtalan egyéb tanítást-tanulást megkönnyítő alkalmazás telepíthető minden csoporttag számára.

Ezek közül az egyik leghasznosabb alkalmazás a tanulói tevékenység nyomon követésére szolgáló „Insights”. Segítségével részletes adatokat kaphatunk a diákok Teams-en folytatott tevékenységeiről.

Novák4.png

A digitális munkarend mellett kipróbáltuk már hibrid tanulási környezetben is a rendszert. Jól tudtuk használni akkor is, amikor pedagógusok voltak karanténban, ezért otthonról dolgoztak, ebben az esetben a diákok a tanteremben voltak, egy laptop és egy projektor segítségével a teremben kivetítettük a tanár előadását, aki a saját képernyőjét megosztva szemléletesen tudott órát tartani. Előfordult olyan is, amikor a hiányzók csatlakoztak be a tanteremben tartott óra menetébe virtuálisan. A különféle óraszervezési módok természetesen más-más módszertant kívántak, azonban a módszerek helyes megválasztásával sikeresen lehetett tanítani ezen a módon is.

Novák5.png