Puskás Balázs

Tedd képessé! Eseménydús ősz a Műhelyiskolában

Puskás.png

Az elmúlt hónapokban felgyorsultak az események a Tedd képessé Don Bosco szakképzés fejlesztési mintaprogramban. Amíg a szeptember az elindulásról, az új típusú képzési forma begyakorlásáról szólt, elmondhatjuk, hogy októberben pályára álltunk, novemberben pedig már kész produktumokat tudtak előállítani a diákjaink.

Elkészült a Műhelyiskola szakmai programjának első verziója, melyet a mentor szakoktatók és szupervízoruk, Fehér Béla raktak össze. A műhelyiskolai képzésben lényeges elem, hogy a diákok valós, kézzel fogható eredménnyel járó munkafolyamatokat végezzenek, hogy munkavégzésen, gyakorlati munkatevékenységen keresztül sajátítsák el a tanulók mindazokat az ismereteket, amikre a sikeres szakmai vizsga letételéhez szükségük lesz. Ezt az alapelvet követve szobafestőink az iskola, a kollégium és a Tanoda épületeiben végeztek tisztasági festést, csőszerelőink dugulás-elhárítási és vízvezeték-szerelési feladatokat láttak el külső helyszíneken, a kőműves csapat a Tanoda épületén és egy plébánia épületen végzett javításokat, varrodás lányaink maszkokat, függönyöket, táskákat varrtak, míg fémipari gyártáselőkészítőink fémből készült rózsacsokrot készítettek.

Meghívtuk az Ytong és a Trilak szakembereit, akik bemutatták diákjainknak az általuk gyártott falazóelemeket, festékeket, illetve alkalmazásuk módjait. Október 8-án mentoraink megszervezték Kazincbarcikán a Gyaloglók Világnapját, melyen a város összes középiskolájából mintegy 250 diák vett részt. A versenyen részt vevő csapatoknak 9 km-t kellett gyalogolnia, és különböző városismereti és sportjellegű versenyszámokon részt vennie.

Lelkileg is sokat gazdagodtunk: diákjaink napindítóit a helyi közösség szalézi szerzetesei, Ábrahám Béla rendházigazgató atya, Kirner Zoltán atya és Fülöp Tibor testvér segítségével, sokszor aktív közreműködésükkel tartottuk.

Puskás1.jpg

A péntek a Műhelyiskolában a kompetenciafejlesztésről szól: lelki, mentálhigiénés, kulturális és sportprogramokon vesznek részt a diákok; szakembereink csoportos- és egyéni fejlesztésben részesítik őket..

A műhelyiskolás diákok mentorai rendszeresen látogatják a családokat: a szülőkkel való jó kapcsolat kialakítása és folyamatos fenntartása következtében is elmondható, hogy a diákok többsége otthon is megkapja azt a támogatást, ami a tanulmányok elvégzéséhez, a sikeres szakmai vizsgához szükséges. Meggyőződésünk, hogy ennek is köszönhető az, hogy a 40 diákból a mai napig csak egy hagyta el a képzést, és a jelenlévők száma a programban részt vevő 40 diákból átlagosan 32.

Jelenleg a rendes napi rutin mellett a mesterek és mentorok értékelése folyik, három alapvető területen:

  • „Mentori személyiség”: tevékenysége nyomán a neveléshez hozzáadott érték, a diákkal való személyes kapcsolat, motivációs erő, munkára nevelés, hatékony kapcsolat a családokkal.
  • „A mester/mentor mint csapattag” csapatmunka, megbízhatóság, pontosság, proaktivitás, segítőkészség.
  • „A szakmai munka”: szakmai program és tanmenet követése, egyéni fejlesztési tervek minősége és követése, a diákok szakmai fejlődéséhez hozzáadott érték az szakmai oktatásban.

Puskás2.png