Dr. Gaskóné Nagy Erika

A DGYS disszeminációs programjai

Gaskóné.png

Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájának (a továbbiakban: DGYS) megalkotását elengedhetetlenné tette, hogy olyan, új típusú veszélyforrások jelentek meg az elmúlt években a gyermekek internethasználatával összefüggésben, amelyek új megoldásokat, bizonyos esetekben új állami eszközök, beavatkozások alkalmazását igénylik. A DGYS elsődleges célja annak biztosítása, hogy – megvédve az internet kockázataitól, – felkészítsük a gyermekeket, a szüleiket, illetve a tanáraikat a tudatos és értékteremtő internethasználatra, továbbá az eddigieknél még hangsúlyosabban érvényesüljenek a gyermekek védelmét szolgáló szabályok és intézkedések. A célunk, hogy a rendelkezésre álló védelmi mechanizmusok megfelelően, hatékonyan töltsék be funkciójukat. Ennek érdekében fontos az internethasználat során a gyermekekre leselkedő kockázatok azonosítása, azok kiküszöbölése és ezáltal a káros hatások megelőzése, illetve a lehető legnagyobb mértékű csökkentése.

Ezt felismerve a Kormány még 2016-ben elfogadta a Gyermekek Számára Biztonságos Internetszolgáltatás megteremtéséről, a tudatos és értékteremtő internethasználatról és Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájáról szóló 1488/2016. (IX. 2.) Korm. határozatot.

A DGYS megvalósulásával kapcsolatos feladatok összehangolásáért – a Digitális Jólét Nonprofit Kft. szervezetén belül – a DGYS divízió felel.

A gyermekek már iskolás koruk előtt is kapcsolatba kerülnek okoseszközökkel, azokon keresztül pedig az online térrel. Stratégiai szempontból is fontos, hogy a szülők és a pedagógusok kisgyermekkortól kezdve a média tudatos használatára neveljék a gyermekeket, és használják a digitális világ kínálta lehetőségeket a hatékonyabb kommunikáció és a tudásmegosztás támogatása érdekében.

A DJP keretében működő OkosÓvoda Program magyarországi óvodák számára kínál pályázati lehetőséget ingyenesen igénybe vehető, webdesign készítéshez kapcsolódó szakértői tanácsadás szolgáltatásra. A pályázati eljárásban kiválasztott óvodák egységes szolgáltatásként, kész arculati elemeket tartalmazó modulokból a saját igényeiknek megfelelően alakíthatják ki honlapjukat. A 2020-as OkosÓvoda Program nyertes intézményei a pályázat részeként vállalták, hogy részt vesznek a DGYS „DigiMini” kutatásban. A feldolgozott kutatás eredményei várhatóan az óvodapedagógusok képzését, továbbképzését is segítik majd. A sikeres programnak köszönhetően mára több, mint 300 OkosÓvodával rendelkezünk országszerte.

A gyermekek médiaműveltségének fejlesztése céljából dolgoztuk ki a Kortárs NETMENTOR Programot, amelyben az internethasználat előnyeit és az annak során felmerülő kockázatokat – a leginkább érintettek számára – a hozzájuk hasonló korú iskolások mutatják be, akik adott esetben segítséget is tudnak nyújtani. A cél a kortárs hatás mederbe terelése, a valóban értő segítségnyújtás és az információközlés megtanítása először a segítő fél, végső soron pedig mindkét fél kompetenciának növelésével. A Kortárs NETMENTOR Program nemcsak a projektben közvetlenül résztvevőket érinti, hatása az egész iskola, illetve a mentortevékenység során a programba bevont általános iskolák, kollégiumok tudatos internethasználattal kapcsolatos attitűdjére, az ezzel kapcsolatos problémák kezelésére is kihathat. A programban eddig 35 intézmény vett részt, 54 pedagógus közreműködésével és 247 képzett mentor bevonásával pedig közel 2000 diákot értünk el.

A DGYS az érdeklődő, tehetséges egyetemista diákok számára is kínál lehetőségeket. A Kortárs NETMENTOR Programban a középiskolások háromnapos képzését egyetemisták végzik. Az idei évben pedig a Budapesti Corvinus Egyetem és a MOME hallgatói számára is biztosítottunk szakmai tartalmat, előbbinek egy médiaműveltségi kurzus, utóbbinak kurzusheti projekt kereten belül.

A szülők – a család – felelőssége, illetve szerepe kiemelt jelentőségű a médiatudatosság területén. Ahogyan az élet más területein, az online világban is kísérniük, segíteniük kell gyermeküket. Ez azonban nem könnyű: a szülőknek nincsenek digitális médianeveléssel kapcsolatos saját élményeik, nem ismerik a gyerekek médiatevékenységét. A tapasztalatok szerint a szülők jelentős része az internet tudatos használatával és az ott előforduló veszélyekkel sincs teljes mértékben tisztában. A digitális gyermekvédelem egyik legfontosabb célcsoportja tehát a család; ezért a szülők, nagyszülők számára oktatási programot és segédanyagokat is kínálunk.

A Digitális Médiaműveltség Szülőknek (DMSZ) Program egy olyan képzéssorozat, amely 11 különböző témakörben kínál interaktív, gyakorlatias tréninget az érdeklődő szülőknek, nagyszülőknek, a gyermek nevelésében legközvetlenebb szerepet játszó felnőttek szerepének tudatosítására, és médianevelési kompetenciáik fejlesztésére. A képzés a Digitális Jólét Program Mentorainak bevonásával történik országszerte a DJP Pontokon, mely eddig összesen 4414 fő részvételét tette lehetővé.

A portálun„Szülőknek” menüpontjában pedig folyamatosan frissülő tájékoztató anyagok érhetők el, melyek kifejezetten szülők, nagyszülők számára készültek.

A DGYS alapvető szerepet szán a médiaműveltség és médiatudatosság fejlesztésének is, ezért a köznevelési intézmények számára digitális médiaműveltség (médiaintelligencia) fejlesztésére alkalmas digitális tananyagegységek kerültek kialakításra.

A DGYS Digitális káprázatok tanórái által elsősorban az iskolában tanító pedagógusoknak szeretnének kézzelfogható támogatást nyújtani olyan médiajelenségek és problémák tanulmányozására, amelyek közvetlenül érintik a gyermekek mindennapjait és egyben korunk alapvető kulturális-társadalmi kihívásait.

A médiaműveltség (médiaintelligencia) fejlesztésére alkalmas tananyagokhoz több, a korosztálynak szóló tematikus kisfilmet is készítettünk, amelyek alkalmasak a témával kapcsolatos érdeklődés felkeltésére a narratíva, a látvány, a montázs, a szerepjáték eszközeivel.

A Digitális Jólét Program már több éve működik együtt a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvánnyal, melynek keretében a Digitális Gyermekvédelmi Divízió feladata, hogy a digitális gyermekvédelem témakörében programokat biztosítson a gyermekek részére az Erzsébet-táborok alkalmával. A 2020-as rendhagyó évben a tábor is a kibertérbe költözött, így az Online Erzsébet-játékok oldalát színesítettük különböző hasznos tartalmakkal.

Az idei évben elindítottuk Digitális Gyermekvédelmi Index pilot kutatásunkat is, amely a kiskorúak online kockázati kitettségét hivatott mérni. Az online médiatudatosság-felmérést a 7. és a 11. évfolyamos tanulók körében végeztük, a kutatás hosszútávú eredményeként ráláthatunk a tudatos internethasználat mértékére, illetve a digitális gyermekvédelmi ökoszisztéma állapotára.

A vírus okozta veszélyhelyzet idején nagy segítségünkre volt az év elején induló honlapunk, illetve a szintén frissen induló Digitális Gyermekvédelem közösségi oldal, melyeknek segítségével könnyen hozzáférhetővé váltak a DGYS által közzétett tartalmak.

Gaskóné1.png