Törőcsik Katalin

Okostankönyv-fejlesztés
felmenő rendszerben a módosított Nat szerint

Törőcsik.png

Mit tudnak az okostankönyvek, amit a papírtankönyvek nem?

Bevezetés

A Nemzeti Köznevelési Portál (NKP) olyan projekt, amely remélhetőleg soha nem ér véget. Az állami megrendelésre készült, digitális tananyagok megosztásának helye olyan felület, ahonnan tanár és diák ingyen meríthet világszínvonalú, korszerű tudást, lakjon bár a világtól akár a legelszigeteltebb helyen is határainkon kívül vagy belül.

Az NKP fejlesztése 2014-ben kezdődött az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet berkein belül. Akkoriban már zajlott az Újgenerációs tankönyvek fejlesztése, és e papír alapú tankönyvek írásával párhuzamosan indult el egy nagyszabású digitális keretrendszer és tananyagtár fejlesztése is.

A portál továbbfejlesztése jelenleg a 2016-ban indult EFOP-3.2.2-es, kiemelt projekt keretében zajlik. Ez egyrészt a keretrendszer funkcióbővítésével, másrészt okostankönyvek fejlesztésével kapcsolatos. Az OFI és a projekt 2017-től az egri Eszterházy Károly Egyetemhez került, és a portál keretrendszerét az Egyetem IoT Kutatóintézetének informatikusai fejlesztették tovább. E kollégák az NKP-t ez idő alatt nagymértékben bővítették, és könnyebben használható felületté alakították, továbbá ők készítették az interaktív feladatok motorjait (szoftvereit) is. Szám szerint 24-et.

2019 decemberében az OFI ismét tulajdonost váltott: beolvadt az Oktatási Hivatalba. Ezzel a projekt is az OH-hoz került.

A portál alapfunkciói, köztük az okostankönyvek

Az NKP hat alapszolgáltatást nyújt:

  • Médiatára ezerszám tartalmaz képeket, térképeket, hanganyagokat, 3D-szimulációkat, animációkat, filmeket.
  • Feladattára 25 000 interaktív feladatot, feladatsort, interaktív térképet tartalmaz, sőt, új feladatok készítését is lehetővé teszi nem csupán a szerkesztők, hanem a pedagógusok számára is.
  • Keresője nemcsak a portálon belüli keresésre képes, hanem – ellenőrzött – külső tartalmakban is.
  • Személyre szabható irányítópultot, tárhelyet biztosít azoknak a tanároknak, akik regisztrálnak.
  • Az innovatív pedagógusok számára lehetővé teszi továbbá, hogy a jó gyakorlatok felületen közkinccsé tegyék ötleteiket.

Mindazonáltal talán nem túlzás azt állítani, hogy a portál gerincét az okostankönyvek jelentik, melyek a portálon megtalálható tartalmakból összeállított, komplex digitális taneszközök. Elsősorban tanórai használatra valók, de módot adnak az otthoni, önálló tanulásra is. A weben megszokott élményt kínálják tanárnak és diáknak egyaránt. Ezek a tankönyvek nem pusztán a papírtankönyvek digitalizált változatai, hanem sok ezer kiegészítő digitális taneszközt tartalmaznak: multimédiás anyagokat, videókat, képeket, animációkat, hanganyagokat és interaktív feladatokat.

A nyomtatott tankönyvek szöveges tartalmát és képanyagát ötvözik az interaktív és multimédiás egységekkel. Egy-egy okostankönyvben sok száz feladat, feladatsor, átlagosan 10-15 kisfilm és egyéb digitális kiegészítő tartalom található, abban a sorrendben, ahogy az adott téma feldolgozása megkívánja. A portálon jelenleg 85 darab okostankönyv érhető el, és folyamatosan készülnek az újak.

Habár az okoskönyvek a papír alapú verziók lineáris sorrendjét követik, a digitális leckékben a tartalmak sorrendje csak ajánlás, nem szükséges ezt a sorrendet követni, hiszen a regisztrált felhasználók lementhetik az egyes tartalmakat a Saját tartalomtárukba. Mi több, ezeket módosíthatják, átszerkeszthetik, és olyan sorrendbe állíthatják őket, amilyenbe a tanulócsoport számára a legmegfelelőbbnek tartják.

A főoldaltól egy leckéig

Törőcsik1.png

A leckékhez a Nemzeti Köznevelési Portál főoldaláról az iskolatípus, az évfolyam és a tantárgy megválasztása után jutunk.

Ha egy okostankönyvet megnyitunk, mindig az interaktív tartalomjegyzékéhez érkezünk: itt először a fejezetet, majd a leckét tudjuk kiválasztani.

Alább az Irodalom 5. (NAT2020) és a Történelem 5. (NAT2020) okostankönyvek tartalomjegyzékét hozzuk ide példának:

 Törőcsik2.pngTörőcsik3.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. 16. ábra: Az okostankönyvek tartalomjegyzék oldala a fejezet- és leckeválasztókkal

A leckék felépítése

A leckék strukturális egységei a következők: 

  • a fejléc, a fejezetváltó;
  • a fejlécgrafika (a banner);
  • a leckecím sávja, a leckeváltó gombok és a menüszalag;
  • a menüszalagból lenyitható teljes tartalomjegyzék (ezzel navigálhatunk a leckén, sőt, a tankönyvön belül);
  • a lecke szekciói (ezek különböző rovattípusok lehetnek);
  • a szürke kerettel jelölt digitális kiegészítő tartalmak (okosfeladatok, feladatsorok, multimédiás anyagok stb.);
  • a láblécgrafika;
  • ugrópontok a láblécben az évfolyam többi okoskönyvéhez. 

Tipikus mikroszolgáltatások az egyes leckéken belül: a lecke képanyagát bemutató galéria; a papírtankönyvi definíciók és lábjegyzetek megjelenítése tooltipekben (felugró ablakokban), és az okostankönyvek közti linkek, valamint a portálon kívüli helyekre mutató hivatkozások.

A leckék tartalma és használati lehetőségei

A nyár folyamán a 5. és a 9. évfolyamon a NAT2020-as tankönyvek alapján átdolgoztuk a közismereti okostankönyvek tartalmát, és ezeket a frissített okostankönyveket publikáltuk 2020. 08. 31-én.

Lássuk az Irodalom 5. (NAT2020) okostankönyv egyik leckéjét, ennek segítségével foglalva össze a leckék felépítését és használatát. A lecke címe: Miről szól a mítosz?

Törőcsik4.png

  1. 17. ábra: Az Irodalom 5. (NAT2020) okostankönyv Miről szól a mítosz? című leckéjének fejléce

A lecke az ókori mítoszok világával és szereplőivel foglalkozik, kitér a mítoszok jellemzőire, a mitikus lények ábrázolásra is. Ennek a viszonylag rövid leckének a segítségével megismerhető az okostankönyvi szekciók megjelenése, ezek lineáris elérése görgetéssel és a helyi menü használatával és a képgaléria használata. A leckében található párosítós okosfeladat segítségével kipróbálhatjuk az interaktív feladatmegoldást, a részlegesen és a teljesen kitöltött feladat ellenőrzését, a segítő linkek és a feladaton belüli galéria használatát.

Törőcsik5.png

  1. 18. ábra: A Mitológiai lények című okosfeladat kezdőképernyője

 

 

A következő bemutatásra kerülő lecke a Történelem 5. (NAT2020) okostankönyvből való, a 12. Élet a középkori városokban című lecke.

 Törőcsik6.png

  1. 19. ábra: A Történelem 5. (NAT2020) okostankönyv 12. Élet a középkori városban című leckéjének fejléce

A leckékben kipróbálható a felugró ablakokba feldolgozott fogalomtár, valamint számos okosfeladat típus is, továbbá látható a leckében több kisfilm, ezek műfaja, tempója és a fókusza eltérő.

Törőcsik7.pngTörőcsik8.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20. ábra: A középkori városok szerkezetét és mindennapjait bemutató 3D animáció beágyazva a lecke szekció közé

                                                         21. ábra: Interaktív térkép a 13. leckében

 

 

 

Egy leckét előre lapozva, a 13. A keresztes lovagok világa című leckében a Ráhangoló szekció alatt található egy interaktív térkép, ahol a rétegek ki-be kapcsolhatóak. A 13. lecke fejlécében térképes bannergrafika látható, ahol a lecke legfontosabb földrajzi helyszínei valamint a jelentős birodalmak és nagyvárosok elhelyezkedése látható.

Törőcsik9.png

  1. 22. ábra: Térképes fejléc a Történelem 5. (NAT2020) okostankönyv 13 leckéjében

Még egyet lapozva, a következő leckében újabb változatát láthatjuk a fejlécgrafikába illesztett segítségnek, mert itt a fejléc interaktív időszalaggal is kiegészül, és a fejezet fontosabb évszámait tartalmazza, amelyek az időszalag fölé vitt egér mozgatásával válnak olvashatóvá.

Törőcsik10.png

  1. 23. ábra: Időszalagos fejlécgrafika a Történelem 5. (NAT2020) okostankönyv VI. fejezetének összefoglalás leckéjében

A következő példa az Irodalom 9. (NAT2020) okostankönyvből való: a Középkori egyházi irodalom című.

 Törőcsik11.png

  1. 24. ábra: Az Irodalom 9. (NAT2020) okostankönyv Középkori egyházi irodalom című leckéjének fejléce

A Bevezető után az Olvasd el! című, később pedig Az irány a szöveg! című szekció következik, és itt a digitálisan feldolgozott irodalom szöveggyűjtemény egyes részeihez irányítjuk a felhasználót a két okostankönyvet összekötő linkek segítségével. A középiskolás irodalom könyvekhez tartozó szöveggyűjtemények önálló okostankönyvként is elérhetőek az NKP-n, de az okostankönyv egyes leckéibe a szöveggyűjtemény meghatározott műveire mutató linkeket helyeztünk el, így az művek könnyedén, egy kattintással elérhetőek. A szöveggyűjtemény leckéi mindig új böngészőablakban nyílnak meg az aktuálisan használt okostankönyv ablaka mellett.

A leckében lefelé görgetve egy kisfilmet is találunk, amely összefoglalót nyújt a középkor vallásos műveiről. A kisfilm érdekessége, hogy a két főszereplő középiskolai diák a gregorián énekbe komponálva adják el a definíciókat, az ismertető jegyeket és a korszak történeti hátterét.

Törőcsik13.png

Törőcsik12.png25. ábra: Az Irodalom 9. (NAT2020) okostankönyv Középkori egyházi irodalom című leckéjének Olvasd el! és Irány a szöveg!

című szekciói, ahol a szöveggyűjtemény részeihez irányítjuk a felhasználót

Törőcsik14.png

  1. 26. ábra: A lecke anyagába illesztett kisfilm, amelyben Vince és Bálint a középkori irodalomról énekelnek, gregorián stílusban

A következő lecke a Magyar nyelv 5. (NAT2020-as) okostankönyvből kerül bemutatásra, a 10. Az írás és az ábécé kialakulása című lecke feldolgozását tartalmazza.

 Törőcsik15.png

  1. 27. ábra: A Magyar nyelv 5. (NAT2020) okostankönyv 10. Az írás és az ábécé kialakulása című leckéjének fejlécében infografika jelleggel foglaltuk össze az írásrendszerek kialakulását

Számos okoskönyvben, így a Magyar nyelv 5. (NAT2020) okostankönyvben is elhelyeztünk egy-egy szóra vagy kifejezésre illesztett szómagyarázatokat, definíciókat vagy kiegészítéseket a felugró szövegdoboz (tooltip) eszköz segítségével.

Törőcsik16.png

  1. 28. ábra: A Magyar nyelv 5. (NAT2020) okostankönyv 10. leckéjében egymás mellett két jelzett szó is található, az egyik szóra illesztett tooltip-et működésbe hoztuk

A leckében számos okosfeladat található, amelyek biztosítják a változatos gyakorlás lehetőségét. Egyes feladatok analóg és digitális módszerrel is elkészíthetők, erre vonatkozóan a Feladatok – Ábécé és betűrend című szekció választékát mutatom be: a feladat hagyományos változata elérhető a szekcióban a képek és a növények elnevezésével a feladat teljesíthető. De választhatjuk a feladat interaktív változatát is, ezt a gombra mutató kezet ábrázoló ikonra és a kiemelt sorra kattintva érjük el, és az okosfeladat egy modális ablakban, a lecke felülete fölött nyílik meg.

Törőcsik17.pngTörőcsik18.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. 29. ábra: A Magyar nyelv 5. (NAT2020) okostankönyvben egy feladat két változata:
    a hagyományos és interaktív lehetőségek elérése

További tervek

Most ősszel is számos új, NAT2020-as okostankönyv fejlesztése zajlik, példaként említjük, hogy készül a Technika és tervezés 5. és a Digitális kultúra 5. és 9. tankönyvek okostankönyvi adaptációja. Jelenleg is folynak a munkálatok a Vizuális kultúra 5. és 9. tanári kézikönyv digitális változatán, továbbá készülnek, és 2021. tavaszán akkreditálásra kerülnek a Vizuális kultúra 7–12. okostankönyv sorozat elemei is, amelyek már eleve csak digitálisan lesznek elérhetőek.

A jövő évben felmenő rendszerben folytatódnak a NAT2020-hoz igazított tankönyvek alapján a 6. és a 10. évfolyamos okostankönyvek átdolgozása, frissítése, továbbá hamarosan megkezdődik az alsós digitális tananyagok (3–4. évf.) és multimédiás tartalmak (1–2. évf.) fejlesztése. Az idén nyáron átdolgozott és frissített okostankönyveink (összesen: 13 db): 

  • Etika 5. (NAT2020) okostankönyv
  • Informatika 5. okostankönyv tanulásban akadályozottaknak 
  • Irodalom 5. (NAT2020) okostankönyv
  • Magyar nyelv 5. (NAT2020) okostankönyv
  • Matematika 5. (NAT2020) okostankönyv
  • Természettudomány 5. (NAT2020) okostankönyv
  • Történelem 5. (NAT2020) okostankönyv
  • Irodalom 9. (NAT2020) okostankönyv
  • Irodalom 9. szöveggyűjtemény (NAT2020) okostankönyv
  • Magyar nyelv 9. (NAT2020) okostankönyv
  • Matematika 9. I. (NAT2020) okostankönyv
  • Matematika 9. II. (NAT2020) okostankönyv
  • Történelem 9. (NAT2020) okostankönyv

Jelenleg fejlesztés, illetve tervezés alatt álló és 2021-től fejlesztésre kerülő okostankönyvek – a teljesség igénye nélkül:

  • Irodalom 6. (NAT2020) okostankönyv
  • Irodalom 10. (NAT2020) okostankönyv
  • Irodalom 10. (NAT2020) szöveggyűjtemény (digitális változat)
  • Magyar nyelv 6. (NAT2020) okostankönyv
  • Magyar nyelv 10. (NAT2020) okostankönyv
  • Történelem 6. (NAT2020) okostankönyv
  • Történelem 10. (NAT2020) okostankönyv
  • Etika 6. (NAT2020) okostankönyv
  • Technika és tervezés 5. (NAT2020) okostankönyv
  • Technika és tervezés 6. (NAT2020) okostankönyv
  • Vizuális kultúra tanári kézikönyv 5. (digitális változat)
  • Vizuális kultúra tanári kézikönyv 6. (digitális változat)
  • Vizuális kultúra tanári kézikönyv 9. (digitális változat)
  • Vizuális kultúra tanári kézikönyv 10. (digitális változat)
  • Digitális kultúra 5. (NAT2020) okostankönyv
  • Digitális kultúra 6. (NAT2020) okostankönyv
  • Digitális kultúra 9. (NAT2020) okostankönyv
  • Digitális kultúra 10. (NAT2020) okostankönyv
  • Matematika 6. (NAT2020) okostankönyv
  • Matematika 10/1. (NAT2020) okostankönyv
  • Matematika 10/2. (NAT2020) okostankönyv
  • Természettudomány 6. (NAT2020) okostankönyv
  • Énekeskönyv 5. (NAT2020) okostankönyv
  • Énekeskönyv 6. (NAT2020) okostankönyv
  • Ének-zene 9. (NAT2020) okostankönyv
  • Ének-zene 10. (NAT2020) okostankönyv
  • Fizika 10. (NAT2020) okostankönyv
  • Kémia 10. (NAT2020) okostankönyv
  • Földrajz 10. (NAT2020) okostankönyv
  • Biológia 10. (NAT2020) okostankönyv
  • valamint a vizuális kultúra 7–12. (NAT2020) okostankönyv sorozat