Szalay Sándor

A Digitalizáció –Tanítás-tanulás
szekció összefoglalója

image460.png

A szekció előadói kísérletet tettek a tanítás-tanulás folyamata több elemének digitális szempontú megközelítésére. Az előadások átfogták a digitális kompetencia mérhetőségének, egyes szakterületekhez illeszthetőségének kérdését, a digitális tartalmak tanulókhoz, oktatási intézményekhez történő eljuttatásának kihívásait, eredményeit, illetve a tartalomfejlesztés, valamint a digitális eszközökkel történő oktatás egy-egy kiemelkedő gyakorlatát. Az előadások érintették az iskolai oktatás, illetve a felsőoktatás területét is, különös figyelemmel a pedagógusok képzésére.

Jankó Tamás (központvezető – Digitális Jólét Nonprofit Kft.) előadásában összefoglalta azokat az eredményeket és fejlesztési elképzeléseket, amelyek a digitáliskompetencia-fejlesztés támogatása kapcsán, a digitális kompetencia mérésének lehetőségeit, e mérési eredmények alapján szakmai követelmények meghatározására irányultak, irányulnak.

Tímár Borbála (pedagógiai szakértő – Digitális Jólét Nonprofit Kft.) a digitális kompetencia egy részterületére – biztonság – koncentrálva a szakképző intézmények tanulóit fenyegető online zaklatás kockázatának csökkentésével kapcsolatban a Kortárs Netmentor Program eredményeiről, lehetőségeiről, jövőbeni terveiről mutatott be rendkívül gazdagon illusztrált prezentációt.

Kósa Fehér László (főosztályvezető – Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség) a digitális szolgáltatások hátterének aktuális fejlesztéseit világította meg. Előadásában a szervezetük által az oktatás szereplői részére nyújtott szolgáltatások területén történt újdonságokról hallhattunk. Közülük a legismertebb talán a Diákháló, illetve a Tisztaszoftver új formája, de szóba került a Kréta, illetve az eduBox is.

Megyeri Lajos (projektigazgató – Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség) az informatikai szakmák népszerűsítését célul kitűző, „Programozd a jövőd!” projekt részleteire, a megvalósítás kihívásaira, a keretében megvalósuló innovációkra tért ki előadásában. Betekintést kaphattunk olyan népszerűsítő rendezvénysorozatok terveibe, amelyek a következő évben fogják elérni részben az iskolákat, részben azok tanulóit a konvergencia régióban.

Pompor Zoltán (szakmai vezető – Református Tananyagfejlesztő Csoport) saját élmény szerzésére is lehetőséget biztosító, interaktív foglalkozás formájában mutatta be csoportjuk fejlesztő tevékenységének eredményeit, illetve villantott fel részleteket a terveikből. Fontos kiemelni, hogy termékeik a tankönyvjegyzéken is megtalálhatók és nem kizárólag a református egyház által fenntartott intézmények számára rendelhetők.

A szekció záró blokkjában a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának munkatársai mutatták meg az intézményükön belül kipróbált és működtetett eszközrendszert.

Kövecsesné Dr. Gősi Viktória (dékánhelyettes, egyetemi docens – Tanár- és Tanítóképző Tanszék) előadása a kidolgozott módszertani megközelítést foglalta össze.

Petzné Dr. Tóth Szilvia (egyetemi adjunktus – Természettudományi Tantárgy-pedagógiai Tanszék) a STEM mozaikszó mögött megbújó területek pedagógusok képzésében előhívható fejlesztési lehetőségeit mutatta be.

Dr. Lampert Bálint (egyetemi adjunktus – Tanár- és Tanítóképző Tanszék) a tananyagfejlesztés egy lehetséges eszközének (MaxWhere 3D) a lehetőségeit tárta elénk, illetve mutatta be saját fejlesztéseiket, valamint a felsőoktatási tevékenységük keretében összegyűlt tapasztalataikat.

Az előadások részleteit a kiadvány második kötetében, illetve online változatában találhatják meg az érdeklődők. Ajánlom figyelmükbe, hogy tisztábban lássák a részleteket is!