Loboda Zoltán

A digitális pedagógiai aktualitásai – Digitális Jólét
Program szekció összefoglalója

image459.jpg

A szekció a digitális kompetencia fejlesztésével kapcsolatos szakmai és pedagógiai kérdésekkel és fejlesztésekkel foglalkozott.

A járványhelyzet következtében bevezetett rendkívüli intézkedések váratlanul érték az oktatási rendszereket és rávilágítottak a digitális átállás elkerülhetetlenségére. A tanórán kívüli digitális munkarend vészhelyzeti oktatás volt és nem digitális oktatás. Ugyanakkor a digitális munkarend ráeresztése az oktatási rendszer egészére nem hagyta érintetlenül a rendszert, a rendszer minden szereplője valamilyen formában találkozott a digitális technológiával és egyaránt szerzett pozitív és negatív tapasztalatokat. A digitális tanrend során bebizonyosodott, hogy a digitális eszközök – ha jól, megfelelő pedagógiai célok mellett hasznosítják őket és adottak az alapfeltételek – működnek, képesek az oktatás és tanulás izgalmasabbá, hatékonyabbá és eredményesebbé tételére, a tanulási hiányok mérséklésére.

Egyértelmű tapasztalat, hogy a digitális oktatás jó és hasznos eszköz a pedagógusok kezében, a pedagógusok pedig bizonyították, hogy képesek élni és tanítani a digitális oktatás eszközeivel. Az oktatási rendszer jelenlegi fő feladata az elért eredmények integrálásának elősegítése, a tapasztalatok hasznosításának támogatása. A feladatok a járványhelyzet mérséklődését követően is velünk maradnak: a digitalizáció alapvető eszköze lehet egy erős, de rugalmas, változó körülmények között is jól működő oktatási rendszernek. Ennek szakpolitikai eszköze a digitális oktatás alappilléreinek megerősítése, az intézmények és az oktatás-nevelés kulcsszereplőinek felkészítése, valamint a digitáliskompetencia fejlesztése és támogatása.

A szekció előadásai:

  • Sörény Edina: Az állampolgári digitáliskompetencia fejlesztése tanulási eredmény alapján.
  • Dr. Rausch Attila: Fejlesztő feladatok digitális környezetben.
  • Kapcsáné Németi Júlia – Szilágyi Ádám: Fejlessze saját és iskolája digitális kompetenciáját!
    – bemutató a Digitális Névjegy Rendszer és a DigCompEdu eszközökről.
  • Sió László: Tanulási eredményesség és tanulói jóllét – járvány után az iskolában.