Kónyáné Tóth Mária - Molnár Csaba


Előszó

 

Tisztelt Olvasó!

Az elmúlt 22 év hagyományát követve 2021 tavaszán elkezdtük a szokásos hajdúszoboszlói konferencia szervezését. Nagyon reméltük, hogy a koronavírus járvány nem hiúsítja meg a jelenléti rendezvényt, és találkozhatnak az oktatási szakemberek az Országos Közoktatási Szakértői Konferencián.

Várták a találkozás lehetőségét az érdeklődő pedagógusok, oktatók, szakértők, szaktanácsadók, intézményvezetők, intézményfenntartók, szakpolitikusok, felsőoktatási szakemberek, oktatáskutatók.

Idén is az volt a célunk, hogy közösen áttekintsük a tapasztalatokat, bemutassunk jó gyakorlatokat, és segítséget nyújtsunk ahhoz, hogy a kollégák felkészülhessenek a további feladatokra, a fejlesztési projektekre. Ezért külön köszönjük az előadóknak, a közreműködőknek, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is elfogadták felkérésünket, így hozzájárultak ahhoz, hogy folytatódhasson a nagy hagyományokkal rendelkező több, mint két évtizedes sorozat, melynek idei állomása:

Folytatás vagy újrakezdés?!

XXIII. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia

 SSZ2021.png

Hajdúszoboszló

2021. november 9–11.

A konferencia megrendezését sajnos ebben az évben is befolyásolta a járványhelyzet. A szervezés során a jelenléti konferenciában bíztunk, felhívásunkat is erre az esetre készítettük el, hisz a konferencia célkitűzése, a személyes találkozás öröme, az élmény- és tapasztalatcsere, a kapcsolatépítés lehetősége változatlanul nagy vonzerő a résztvevők, a közreműködők és az előadók számára. Nagyon fontosnak tartottuk a résztvevők, az előadók és a kiállítók egészségének védelmét, valamint a konferencia biztonságossá tételét. Ennek érdekében figyelembe vettük a Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait, s betartottuk az ajánlott óvintézkedéseket.

A rendezvényen való részvétel feltétele a védettségi igazolvány felmutatása volt.

Az épületbe lépés előtt a biztonsági őr ellenőrizte a személyi és a védettségi igazolványt. A résztvevők biztonsága érdekében azt kértük a jelenlévőktől, hogy zárt térben viseljenek maszkot és ügyeljenek a távolságtartásra! Csak abban az esetben jöjjenek a konferenciára, ha nincsenek megfázásos, influenzaszerű vagy Covid-fertőzésre utaló panaszaik!

A résztvevők nagyon fegyelmezetten betartottak minden ajánlást és óvintézkedést! Köszönet érte.

A konferencián történő részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött volt.

Számos intézmény, szervezet együttműködésével, segítségével valósítottuk meg a konferencia szakmai programját. Az Európai Uniós projektek disszeminációja biztosította a jelentkezők regisztrációs díj nélküli részvételét.

Az aktuális információkat és a programtervet a konferencia honlapján, a suliszerviz.com oldalon olvashatták az érdeklődők. A regisztráció a konferencia jelentkezési felületén, a konferencia.suliszerviz.com oldalon történt.

A rendezvénynek sok éve helyt adó központi szálloda épületét felújítják, így új helyszínt kellett keresni a konferencia központi eseményeinek. A szakmai programok döntő többségét (plenáris előadások, workshopok, kiállítások, esti programok) a hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központban szerveztük meg. A Művelődési Központ a város központjában található, adottságait tekintve alkalmas a korábban a Hunguest Hotel Békében tartott programok többségének lebonyolítására. A szállodai szolgáltatásokat (szállás, étkezés, gyógyfürdő stb.) továbbra is a szállodasor hoteljeiben vehették igénybe a résztvevők. Igyekeztünk a szállodák és a Művelődési Központ közötti közlekedést rugalmasan, folyamatosan biztosítani, bár gyalog sem volt megterhelő az út, kellemes sétával is elérhetők voltak az érintett hotelek.

Megköszönjük Czeglédi Gyula polgármester úrnak és Dr. Tóth Csaba igazgató úrnak, hogy befogadták a rendezvényt, így ebben az évben is Hajdúszoboszlón tarthattuk a konferenciát.

A plenáris előadásokat a Művelődési Központ színháztermében (a földszinten és az emeleti karzaton) nézhették az érdeklődők. Mivel a terem befogadóképessége kisebb a jelentkezők számánál, az előadásokat kivetítőn közvetítettük a 2. emeleti Táncteremben. A plenáris előadásokkal párhuzamosan további két második emeleti teremben vehettek részt workshopokon az érdeklődők.

A szekciók helyszínei voltak:

  • Kovács Máté Városi Művelődési Központ (Szilfákalja 2.)
  • Bocskai Rendezvényközpont (Hősök tere 18.)
  • Hunguest Hotel Aqua-Sol (Gábor Áron u. 7-9.)
  • Hotel Barátság (Mátyás király sétány 19.)
  • Hotel Atlantis (Damjanich u. 10.)

A színházi előadást és a műsoros díszvacsorát – elővigyázatosságból – kisebb létszámú párhuzamos kulturális és szakmai programokkal helyettesítettük.

A pedagógusoknak – amennyiben a jelentkezésükkor kérték – igazolást állítottunk ki a konferencián történt részvételről, mely beszámítható a hétévenkénti kötelező továbbképzés teljesítésébe. A megadott adatok alapján az igazolást elkészítettük, és elektronikus aláírással ellátva e-mailben küldtük el a konferenciát követően.

A konferencia általános céljai nem változtak, így a hagyományoknak megfelelően az alábbiak voltak:

  • A résztvevők megismerjék a köznevelés, a szakképzés előtt álló feladatokat, az ágazati irányítás terveit, szándékait, fejlesztési elképzeléseit az oktatás eredményességének és minőségének biztosítása érdekében.
  • Az intézmények segítséget kapjanak ahhoz, hogy felkészülhessenek a köznevelési rendszert érintő aktuális változásokra, intézkedésekre.
  • Áttekinthessük az Európai Unió által finanszírozott, a nevelési-oktatási rendszert érintő fejlesztési projekteket, valamint a jövőben induló fejlesztési irányokat.
  • Erősödjék a párbeszéd az oktatáspolitikusok, az oktatási szakemberek, valamint az intézmények, a szakértők, a szakmai szervezetek között.

Sok-sok pozitív hozadéka, tanulsága van a digitális munkarendnek az iskola falai közé visszatérve. Egészen biztosan megváltoztathatja a szerzett tapasztalat a tanulási, tanítási szokásokat a közeljövőben. Mindezek természetesen a konferencia tematikáját is meghatározták, illetve a konferencia címe is utal a dilemmákra, a kialakult helyzet következményeinek átgondolására.

„A koronavírus miatti nehéz helyzetben bebizonyosodott, hogy milyen sok kezdeményezőkészség és önállóság van a magyar pedagógustársadalomban – mondta Pléh Csaba a Magyar Tudományos Akadémia honlapján megjelent interjúban. A nyelvész pszichológus arra számít, hogy a távoktatás kihívásaira adott válaszok miatt a tanárok megbecsültsége és tekintélye is nőni fog a jövőben. Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának elnöke szerint az iskolák bezárásával az egyébként egyre centralizáltabb oktatásban hirtelen decentralizált helyzet állt elő, ez pedig sok újítást, kreatív megoldást követelt meg a tanároktól és a diákoktól is. Bebizonyosodott szerinte az is, hogy a tanárok igen jól képzett értelmiségiek, akik képesek az új helyzetek megoldására, erre az innovatív erőre pedig a járvány után is érdemes építeni.”[1]

Győr-Moson-Sopron megyében tizenhat éve adják át a Prima-díjakat. A gálát szponzoráló és a kitüntetést alapító vállalkozók (VOSZ) három éve döntöttek úgy, hogy onnantól a társadalmilag fontos területekre is felhívják a figyelmet egy-egy díjazott személyével. Idén a „hétköznapok hőseit” keresték a járvány idején. Mint eddig, most is a megyei napilap olvasóinak szavazata döntött – az lett Prima díjas, akinek a történetét, a munkáját a legtöbben díjra érdemesnek találták. Idén magyar oktatás és köznevelés kategóriában Jármy-Takács Judit, a győri Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium magyar–történelem szakos tanára lett a győztes. Amikor a Prima díjat átvette, azt mondta, ez az elismerés a szakmájának, a kollégáinak is szól: „Komolyan is gondoltam, és örülök, ha általam rájuk is figyelem hárul. Az oktatás arany háromszögében, amelyet a gyerek, a szülő és a tanár alkot, nem lehet gyenge láncszem. Egymásra vagyunk utalva, egymást tudjuk segíteni, és ha másra nem volt jó a járványhelyzet – illetve az abból adódó online oktatás –, arra igen, hogy ezt most kristálytisztán megmutassa. A jelölésem után nem indítottam kampányt, nem gyűjtöttem szavazatokat, és mégis visszajeleztek az emberek, hogy van értelme annak, amit csinálunk, amit oktatásnak hívnak.”[2]

Gratulálunk Jármy-Takács Judit kolléganőnek! Ezt az oktatást szeretnénk mi a rendezvényünkkel segíteni.

A konferencia nyitó napjának plenáris előadói az oktatási ágazat vezetői voltak, akik ismertették az ágazati irányítás terveit, szándékait, fejlesztési elképzeléseit.

A második és a harmadik napon neves szakemberek, kutatók, projektvezetők plenáris előadásait hallgathattuk meg, melyekkel – reményeink szerint – kollégáink szakmai megerősítést, iránymutatást kapnak ahhoz, hogy továbbra is szívvel-lélekkel, céltudatosan, a társadalmi-gazdasági elvárásoknak megfelelve oktassák-neveljék-irányítsák a felnövekvő generációt.

A szekciókban, a workshopokon és a kiállításokon a szakemberek bemutatták, hogy az elmúlt években elindult európai uniós forrásból megvalósuló EFOP-os és GINOP-os projektek fejlesztései hol tartanak, milyen eredményeket hoztak, milyen tartalmi és szervezeti változásokat indukálnak.

Megismerhettük a rendkívüli helyzetben alkalmazott, a visszarendeződés után is alkalmazható jó gyakorlatokat.

Ízelítőt kaptunk az oktatásban használható/használandó technikai újdonságokról, az innovatív pedagógiai módszerekről és a jó gyakorlatokról, a következő évek oktatási ágazattal kapcsolatos igényeiről.

A konferencia rendezvényei:

  • plenáris előadások,
  • szekciófoglalkozások,
  • kiállítások,
  • bemutató foglalkozások, workshopok,
  • kulturális és szabadidős rendezvények.

A konferencia résztvevőiről, együttműködő partnereiről néhány statisztikai adat

Regisztráció, részvétel:

  • összesen 934 fő,
  • nő 599 fő,
  • férfi 335 fő.
  • rész vett 711 fő,
  • online előadást tartott 5 fő.

Összesen 92 szakmai program (plenáris előadás, szekciófoglalkozás, workshop) valósult meg:

  • köszöntő, nyitó, záró 3 db,
  • plenáris előadások száma 23 db,
  • kerekasztal-beszélgetések száma 2 db,
  • szekciók száma 13 db,
  • szekciófoglalkozások száma (45 perces) 52 db,
  • workshopok száma 12 db,
  • kulturális, szórakoztató, (esti)szakmai programok száma 12 db,
  • kiállítások száma 28 db,
  • projektek száma 21 db,
  • együttműködő partnerek száma 57 szervezet.

Szakmai előadók száma: 165 fő (van olyan előadó, aki többször adott elő, van olyan szekciófoglalkozás, amelyen több előadó is szerepelt):

  • plenáris előadó 23 fő,
  • levezető elnök 3 fő,
  • kerekasztal-beszélgetők 15 fő,
  • szekcióvezető 13 fő,
  • szekcióbeli előadó 75 fő,
  • workshop előadó 15 fő,
  • kulturális, szórakoztató, (esti)szakmai programon előadó 16 fő,
  • diáktárlaton közreműködő 7 fő,
  • kulturális csoport 6 fő.

A regisztráltak, jelentkezők, közreműködők száma intézménytípus szerinti megoszlásban:

  • általános iskola 127 fő,
  • szakképzési centrum 108 fő,
  • határon túlról 101 fő,
  • gazdasági társaság (kft., rt. stb.) 75 fő,
  • óvoda 54 fő,
  • tankerületi központ 44 fő,
  • felsőoktatási intézmény 38 fő,
  • összetett intézmény 38 fő,
  • gimnázium 33 fő,
  • Oktatási Hivatal 24 fő,
  • Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 22 fő,
  • általános iskola és alapfokú művészetoktatási intézmény 20 fő,
  • egyesület, alapítvány, közalapítvány 19 fő,
  • egyéb (állami, önkormányzati, egyházi stb.) nem oktatási intézmény 17 fő,
  • egyéb fenntartó (önkormányzat, egyház) 16 fő,
  • Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége 14 fő,
  • Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 12 fő,
  • Digitális Jólét Nonprofit Kft. Digitális Jólét Program 11 fő,
  • kollégium 11 fő,
  • Nemzeti Tehetség Központ 11 fő,
  • egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény 10 fő,
  • pedagógiai szakszolgálat 10 fő,
  • Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 9 fő,
  • Tempus Közalapítvány 9 fő,
  • pedagógiai-szakmai szolgáltató intézmény (pedagógiai intézet) 8 fő,
  • alapfokú művészetoktatási intézmény 7 fő,
  • Emberi Erőforrások Minisztériuma 7 fő,
  • egyéb szakképző intézmény 4 fő,
  • Klebelsberg Központ 4 fő,
  • Nemzetstratégiai Kutatóintézet 4 fő,
  • Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 4 fő,
  • Magyar Diáksport Szövetség 3 fő,
  • Innovációs és Technológiai Minisztérium 2 fő,
  • Nemzeti Pedagógus Kar 2 fő,
  • pedagógiai oktatási központ 2 fő,
  • szakmai szervezet, szövetség 2 fő,
  • (általános) művelődési központ 1 fő,
  • Agrárminisztérium 1 fő.

Köszönet együttműködő partnereinknek:

  • Emberi Erőforrások Minisztériuma
  • Innovációs és Technológiai Minisztérium
  • Agrárminisztérium
  • Hajdúszoboszló Város Önkormányzata
  • Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár
  • Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Bocskai István Szakképző Iskola
  • Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Közgazdasági Technikum
  • Szép Ernő Kollégium
  • Balázs-Diák Kft. – Farkas Bertalan Oktatási és Módszertani Központ
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar
  • Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központ DExam Vizsgaközpont
  • Dell Magyarország Kft.
  • Digitális Jólét Program – Digitális Jólét Nonprofit Kft. – Digitális Pedagógiai Módszertani Központ
  • EdTech Magyarország
  • Eszterházy Károly Katolikus Egyetem – Komplex Alapprogram
  • H-Didakt Kft.
  • Klebelsberg Központ
  • Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
  • Magyar Diáksport Szövetség
  • Magyar Képzőművészeti Egyetem
  • Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége
  • Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal – EPALE, EQAVET, EUROGUIDANCE
  • Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal – GINOP-6.2.4
  • Nemzeti Tehetség Központ Nonprofit Kft.
  • Nemzetstratégiai Kutatóintézet
  • Okos Doboz Kft.
  • Oktatási Hivatal – EFOP-3.2.15, EFOP-3.2.2, KÖFOP-1.0.0
  • Oktatási Hivatal – eTwinning
  • Református Tananyagfejlesztő Csoport – Magyarországi Református Egyház
  • Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége
  • Stiefel Iskolaellátó (Stiefel Eurocart Kft.)
  • Tempus Közalapítvány – Erasmus+, ITM Tudásmenedzsment, STAIRS
  • Vodafone Magyarország Zrt.
  • Z-szak a Z generációnak – Országos egyetemi természettudomány tanárképzési konzorcium

Külön köszönjük a Digitális Jólét Nonprofit Kft. – Digitális Jólét Program – Digitális Pedagógiai Módszertani Központ támogatását!

Kiállítók:

  • Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft.
  • Alapítványi és Magán Nevelési-Oktatási Intézmények, Szervezetek Nemzetközi Egyesülete
  • Balázs-Diák Kft. – Farkas Bertalan Oktatási és Módszertani Központ
  • Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Arany János Gimnázium és Technikum
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar
  • Dell Magyarország Kft.
  • Duplitec Kft. – MyDrone School Képzésközpont
  • EdTech Magyarország
  • Eszterházy Károly Katolikus Egyetem – Komplex Alapprogram
  • Faludi Gabriella
  • H-Didakt Kft.
  • Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete
  • Kiss-Iskolabútor Kft.
  • Konstruktív Életvezetés Iskolája Alapítvány
  • Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
  • Magyar Diáksport Szövetség
  • Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége
  • Mentors Online Kft.
  • Monedit Kft.
  • Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal – EPALE, EQAVET, EUROGUIDANCE
  • Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal – GINOP 6.2.4
  • Neumann János Számítógép-tudományi Társaság
  • Nyíregyházi Egyetem – LEGO® Education Innovation Studio
  • Oktatási Hivatal – eTwinning
  • Református Tananyagfejlesztő Csoport – Magyarországi Református Egyház
  • SpaceBuzz Hungary Nkft.
  • Stiefel Iskolaellátó (Stiefel Eurocart Kft.)
  • Szimulátor Technika Kft.
  • Z-szak a Z generációnak – Országos egyetemi természettudományi tanárképzési konzorcium

A konferencia kiadványa

Hagyomány – s ehhez mindig következetesen ragaszkodunk –, hogy a konferenciát követően minden évben megjelenik a kiadványkötet papír alapon és elektronikusan is.

E kötet a konferencián elhangzott előadások, vitaindítók, szekció-összefoglalók gyűjteménye. Reméljük, hogy segítséget nyújt további munkájukhoz! A konferencián készült fotóanyag mutatja, hogy a résztvevők nagyon örültek a hajdúszoboszlói találkozásnak.

Köszönjük a plenáris előadók, a kerekasztal-beszélgetések résztvevői, a szekcióvezetők, a levezető elnökök és a szekciók előadóinak együttműködését, amellyel lehetővé tették az elhangzott előadások, referátumok megjelentetését. Köszönjük, hogy tapasztalataikat, tudásukat, információikat az érdeklődők rendelkezésére bocsátották.

Az egyes évek kiadványai a kiadvany.suliszerviz.com oldalon keresztül tekinthetők meg. Úgy szerkesztettük meg ezt az oldalt, hogy több szempont (előadó neve, intézmény típusa, előadás típusa, előadás témája, háttérintézmények) szerint keresni lehessen a dokumentumok között. Örömmel tapasztaljuk, hogy az összeállítást folyamatosan sokan látogatják.

Vélemények a konferenciáról

Az online módon rendelkezésre bocsátott elégedettségi kérdőívet 102 résztvevő töltötte ki. A kérdéseinkre kapott értékeléseket foglalja össze az alábbi táblázat.

A konferenciával kapcsolatos elégedettség

1.

Mennyire elégedett összességében a konferenciával?

95,45 %

2.

Mennyire megfelelő a konferencia időpontja, időbeosztása?

93,66 %

3.

Mennyire tartotta megfelelőnek a rendezvény helyszínét?

87,13 %

4.

Mennyire volt tartalmas a konferencia szakmai programja?

95,69 %

5.

Mennyire volt hasznos a plenáris előadások témaválasztása?

92,87 %

6.

Mennyire volt elégedett az Ön által választott szekció szakmai munkájával?

93,40 %

7.

Mennyire segíti további szakmai munkáját ez a konferencia?

86,53 %

8.

Élményszerű volt-e a konferencia kulturális programja?

90,22 %

9.

Mennyire volt elégedett a szakmai kiállításokkal?

93,40 %

10.

Mennyire volt elégedett a konferencia hangulatával?

95,05 %

11.

Elégedett-e a konferencia szervezőinek munkájával?

99,21 %

12.

Mennyire volt elégedett a konferenciát megelőző tájékoztatással?

99,00 %

13.

Mennyire volt megfelelő a konferencia alatt a résztvevők tájékoztatása?

97,40 %

A legtöbb érdeklődőt vonzó szekciók

Ssz.

Szekció

Szekcióvezető

02.

ISKOLAI NEVELÉS–OKTATÁS – INKLUZÍV NEVELÉS

Pappné Gyulai Katalin

03.

SZAKKÉPZÉS – Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

Hudacsek Lászlóné

04.

INFORMATIKA, INFRASTRUKTURÁLIS ÉS TANÜGYIGAZGATÁSI-SZAKMAI FEJLESZTÉSEK – Klebelsberg Központ

Péterffy Balázs

01.

ÓVODAI NEVELÉS

Petránné Képes Gizella

09.

A DIGITÁLIS PEDAGÓGIA AKTUALITÁSAI – Digitális Jólét Program

Loboda Zoltán

07.

DIGITÁLIS MÉRÉSEK, INFORMÁLIS TANULÁS – Oktatási Hivatal EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 projekt

Pongrácz László

10.

DIGITALIZÁCIÓ – TANÍTÁS-TANULÁS

Szalay Sándor

Ízelítő a szöveges véleményekből

Kiemelkedően jónak ítélem az alábbiakat

előadások

minősége, színvonala, tartalma, témája

előadók

felkészültsége, szakmai elhivatottsága, szakmaisága, szaktudása

plenáris

kiemelten:

•         mindegyik, kerekasztal, második nap délelőtt, digitalizáció, szakképzés, tanárképzés átalakítása stb.

•         Csépe Valéria, Charaf Hassan, Pölöskei Gáborné, Aáry-Tamás Lajos, Csapó Benő, Maruzsa Zoltán, Benedek András

workshop

élményszerű ismeretátadás, tartalom, virtuális játékok, nyitottság

esti programok

változatosság, érdekesség, színvonal

kiemelve: Farkas Bertalan

kiállítások

sokféleség, robotika

diáktárlat

színvonal

szekció

02.

ISKOLAI NEVELÉS–OKTATÁS – INKLUZÍV NEVELÉS

Pappné Gyulai Katalin

03.

SZAKKÉPZÉS – Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

Hudacsek Lászlóné

01.

ÓVODAI NEVELÉS

Petránné Képes Gizella

04.

INFORMATIKA, INFRASTRUKTURÁLIS ÉS TANÜGYIGAZGATÁSI-SZAKMAI FEJLESZTÉSEK – Klebelsberg Központ

Péterffy Balázs

07.

DIGITÁLIS MÉRÉSEK, INFORMÁLIS TANULÁS – Oktatási Hivatal EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 projekt

Pongrácz László

10.

DIGITALIZÁCIÓ – TANÍTÁS-TANULÁS

Szalay Sándor

13.

LOVASOKTATÁS – Agrárminisztérium Miniszteri Kabinet

Dr. Ungvári Zsigmond

hangulat

kellemes, barátságos

járványügyi előírások

betartása, komolyan vétele, személyes jelenlét lehetősége

szervezés

rugalmas, gondos, körültekintő, összehangolt, magas színvonalú

szervezők

türelmesek, segítőkészek, támogatók, szívélyesek, operatívak

kommunikáció, tájékoztatás, kapcsolattartás

gyors, konferencia előtt, alatt és után is teljeskörű, folyamatos

program

változatos, érdekes, problémákra is reagáló, aktuális, gyakorlatias, széleskörű témaválasztás jellemezte

helyszín

közlekedés biztosítása

Legkevésbé vagyok elégedett az alábbiakkal

helyszín

hiányzik a Béke, a Művelődési Központ kisebb, a szekciók átjárhatósága sérült, a kiállítói tér kisebb volt, távol voltak a szállodák, a plenáris előadótér kisebb volt

kivetítés

nem volt élvezhető a helyszín zsúfoltsága, és az ebből fakadó zaj miatt

időbeosztás

korai a 8:30-as kezdés, több hosszabb szünet jobb lenne

kiállítók

kevesebb, mint eddig, kevés a korai fejlesztési lehetőségek promotálása

program

sok a szekció (nehéz a választás, több téma is érdekelne), kevés az óvodát érintő előadás, a kulturális programok lehetőleg ne egyidőben legyenek

programfüzet

nehezen áttekinthető

Egyéb észrevétel, javaslat

Sajnálatosnak tartottam, hogy az esti kulturális programokon nagyon alacsony volt az érdeklődők száma, ami az előadókban és a közönségben is kissé kellemetlen érzést válthatott ki. A visszafogott érdeklődés azonban nem feltétlen a program jellege vagy színvonala miatt alakult így. Igény volt kötetlen esti szakmai beszélgetésekre az ország különböző pontjáról érkezők közt, így többen ezt választották a kulturális program helyett.

Az egésznapos maszkban való bent tartózkodás után a szokásosnál nagyobb szükség volt az esti sétára, mozgásra. Talán elég lett volna csak egyik estére szóló szervezett kulturális program is.

Gratuláció és köszönet a konferencia szervezőinek, hogy a megváltozott körülmények (új helyszín, járványügyi helyzet) mellett is a „megszokott” magas színvonalú rendezvényt nyújtották a résztvevőknek!

Javaslat: érdemes lenne talán a hallgatóság aktív bevonására is alkalmas műhelyekkel megkínálni a résztvevőket

Köszönöm, élmény volt!

Várjuk vírusmentesen a 24. konferenciát!

A konferencia médiavisszhangja

  • A pandémia öröksége az oktatástechnológiában[3]
  • Átalakul a jelenlegi tanárképzési rendszer[4]
  • Budapesti Corvinus Egyetem honlapja[5]
  • Diákunk sikere a XVI. Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlaton[6]
  • Eszterházy Károly Egyetem honlapja[7]
  • Hajdúszoboszlón tartották meg a XXIII. Országos Közoktatási Szakértői Konferenciát[8]
  • Középiskolások alkotásaiból nyílt kiállítás Hajdúszoboszlón[9]
  • Neumann János Számítógép-tudományi Társaság honlapja[10]
  • Nyíregyházi Egyetem – LEGO® Education Innovation Studio[11]
  • Református Tananyagtár[12]
  • Suliszerviz Kft. honlapja[13]
  • Zrínyis siker a XVI. Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlaton[14]

Folytatás …

Reméljük lesz jövőre is – immár vírusmentesen – szakember-találkozó Hajdúszoboszlón, melyre hívhatjuk, várhatjuk Önöket!

Találkozzunk 2022. november 8–10-én a XXIV. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián!

A házigazda Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda és a Suliszerviz Pedagógiai Intézet nevében:

 KTM2021.jpg

Kónyáné Tóth Mária
igazgató

 MCS2021.jpg

Molnár Csaba
ügyvezető

 

[1]  https://qubit.hu/2020/04/15/pleh-csaba-a-tavoktatas-mutatja-meg-milyen-jol-kepzett-ertelmisegiek-a-magyar-tanarok

[2]  https://telex.hu/belfold/2021/11/29/prima-dijas-gyori-tanarno-a-diakjainak-csinalt-videokat-a-vegen-mar-a-fel-orszag-vele-tanult

[3] https://youtu.be/8JS9UZ86LAc

[4] https://youtu.be/Z73RwQ_ecu8

[5] https://bit.ly/32gMXEk

[6] https://bit.ly/3q8ZBNW

[7] https://bit.ly/3mfrkew

[8] https://bit.ly/3GZLFwB

[9] https://bit.ly/3p6iGAY

[10] https://bit.ly/3J3Lzph

[11] https://bit.ly/3e5mQ5W

[12] https://bit.ly/3p9hqND

[13] https://bit.ly/3GShZRH

[14] https://bit.ly/30E3oKh