Dr. Polonkai Mária

Köszöntő

Tisztelt Konferencia!

Tisztelt Államtitkár Úr!

Tisztelt Polgármester Úr!

Kedves itt lévő előadóink és szekcióvezetőink, kiállítók képviselői és munkatársai, kedves vendégeink!

Tisztelettel köszöntöm Önöket a XXIII. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia alkalmából, a Suliszerviz Pedagógiai Intézet és a Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda, a szervezők és rendezők nevében.

Most nem mondom el, hogy miért közoktatási ez a konferencia, hisz 22-szer már elmondtuk. A konferencia neve is és célkitűzése is őrzi a hagyományait. Célunk a személyes találkozás öröme, az ismeretek szerzése, felújítása, a tudásátadás, az élmény- és tapasztalatcsere, a kapcsolatépítés lehetősége a résztvevők, az előadók és a közreműködők számára. Nagy öröm számomra is – azt hiszem, az Önök számára is –, hogy ismét Hajdúszoboszlón vagyunk. Ezt kívántuk egymásnak az előző évben, amikor elváltunk az online konferencia után. Most nem a Hotel Béke ad helyet a konferenciának, hanem a szépen felújított Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár. Köszönjük polgármester úrnak és köszönjük a városnak, hogy befogadtak ide és helyt adtak a rendezvénynek.

A jelen összejövetelre érkezők örömét és hangulatát sem szeretném elrontani, de meg kell említeni az elmúlt két évet. 2019-ben is azt mondtuk, hogy egy év múlva találkozunk Hajdúszoboszlón. Ez nem így lett, de előadóink az elmúlt esztendőben is megtartották a konferenciát az Önök otthoni részvételével, illetve a kamerával farkasszemet nézve. Kárpótolt bennünket az előadások, a foglalkozások tartalma és az utána megjelenő két kötet, amit minden évben kiad a konferencia szervezője. A következő év – az online konferenciát értékelve, a tapasztalatokat összegyűjtve – folyamatos izgalommal telt, mert nem tudtuk, hogy a vírus hogyan mozog közöttünk, kapunk-e „engedélyt” a jelenléti konferencia megszervezésére. Nem akarok jós lenni, de azt gondolom, hogy – ezzel a maszkkal és természetesen az óvintézkedések maximális betartásával – élvezői lehetünk a következő három nap eseményeinek. A három napon többféle választ kaphatunk arra a kérdésre is, ami a konferencia programfüzetében és a molinón is ott van, egyben a konferencia címe: „Folytatás vagy újrakezdés?!”. Végig kell gondolni, a szekció-foglalkozásokon meg lehet beszélni, hogy folytatjuk azt, amit 2020-ban abbahagytunk, vagy megváltoztak a körülményeink, megváltozott a tanár, a diák, a szülő, a környezet, ezért szükség van arra, hogy bizonyos szempontból újrakezdés legyen.

Mielőtt átadnám a szót a konferencia köszöntőinek, szeretném megköszönni Kónyáné Tóth Mária asszonynak, a Suliszerviz Pedagógiai Intézet igazgatónőjének, valamint Molnár Csaba úrnak, a Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda ügyvezetőjének és munkatársaiknak, hogy megszervezték a XXIII. Országos Közoktatási Szakértői Konferenciát.

Köszönöm szépen dr. Maruzsa Zoltán államtitkár úrnak a köszöntőjét és a konferencia megnyitását.

Köszönöm szépen Czeglédi Gyula polgármester úr köszöntőjét, azt is köszönöm, hogy Hajdúszoboszló fejlesztésébe, a város terveibe is betekintést engedett, így nem nekem kellett elmondani azt, hogy Pávai Vajna kutat fúrt egyszer Hajdúszoboszlón, gázt keresett és hévizet talált. Ebből lett az Európában híres gyógyfürdő. Minden évben elmondtam, biztos emlékeznek rá, de most úgy gondoltam, hogy polgármester úr kisegít ebben, elmondta a város terveit, fejlődési lehetőségeit. Sok sikert kívánunk a tervek megvalósításához. Számítunk arra, hogy két év múlva a rendezvényházban nagyobb szabású konferenciával várhatjuk Önöket.

 

Tisztelt Konferencia!

Szeretném önöket tájékoztatni, – a bejáratnál is látták –, hogy Hajdúszoboszló város képviselő-testülete úgy rendelkezett, hogy a zárt helyen rendezett konferencián résztvevők maszkot kell viseljenek – kivéve az előadókat, akik előadás közben levehetik a maszkot. A belépéshez a védettségi igazolvány felmutatása is szükséges, tartsuk ezt magunkra nézve kötelezőnek.

Ma délelőtt megnyílt a XVI. Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlat. Itt, a Kovács Máté Városi Művelődési Központban átadtuk a díjazott diákoknak a díjakat, tanáraiknak az okleveleket. A diáktárlat november 24-éig látogatható. Önök is megtekinthetik az alkotásokat a második emeleten a táncteremben. A zsűri tagjai ebben az évben is Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, Komiszár János Csokonai- és Holló László-díjas festőművész, a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetettje és Rácz Imre Fekete Bori-díjas festőművész voltak. Szeretném elmondani Önöknek, hogy Aknay János festőművész úr néhány nappal ezelőtt kapta meg a Nemzet Művésze kitüntetést, gratulálunk a művész úrnak.

A konferencia résztvevőinek száma – államtitkár úr azt mondta –, hatszáznyolcvan-egynéhány fő, én most egy nagy számot fogok mondani, a konferenciára regisztrált résztvevők száma 934, de ebben benne van mindenki: az előadók, a hallgatóság, a segítők, azok a szereplők, akik majd a szabadidőnkben és esténként szórakoztatják a résztvevőket. Csak nagyon gyors statisztika: óvodából 54-en, általános iskolából és AMI-ból 144-en, gimnáziumból 32-en, szakképzési centrumokból 95-en, kollégiumból 11-en, felsőoktatási intézményből 38-an érkeztek, és a határon túli pedagógusokat 98 fő képviseli. Természetesen ezen kívül magániskolák, egyházi iskolák, egyéb fenntartók intézményeinek képviselői is megjelennek a konferencián.

A plenáris előadások száma 23, és lesz két kerekasztal-beszélgetés. A szekciófoglalkozások – most egy kicsit messzebb vannak a plenáris ülés helyszínétől – öt helyszínen kerülnek megrendezésre. Kérem, hogy a programfüzetből szerdán délutánig tájékozódjanak a helyszínekről és válasszanak a szekciók közül, keressék meg a térképen is a helyszíneiket, nézzék meg az elhelyezkedésüket.

A workshopok száma 12, ezek a workshopok párhuzamosan zajlanak a plenáris előadásokkal, egy-egy idősávban két-két workshop van. Kérem, ezt is a programfüzetből válasszák ki, hogy időben tudjanak dönteni, hol folytatják az előadásokon vagy a workshopokon való részvételt.

A kiállítók száma 28, a helyszínek a földszinten, az első emeleten és a második emeleten vannak. Érdemes végigjárni mind a három szintet, mert nagyon érdekesek a bemutatók. Államtitkár úr, polgármester úr is szólt arról, hogy milyen szerepe lesz az oktatásban a digitális kompetencia megszerzésének, a digitalizációnak. Az ehhez szükséges eszközökről nagyon érdekes képet kaphatunk a kiállítók között, ötleteket adhatnak ahhoz, hogyan tervezzék a továbbiakban a munkájukat.

A Művelődési Központ és a szálláshelyek között a konferencia-autóbusz közlekedik. Mivel ezek is távolabb vannak egymástól, a térképen kapnak tájékoztatást az utazási lehetőségekről, és ott találják a menetrendet is. Ha nagy az igény, akkor kétszer is fordul az autóbusz. Ha a szekcióülésekre is autóbusszal szeretnének menni, akkor azért azt tudni kell – ahogyan polgármester úr is mondta –, hogy a Mátyás király utca egy kicsit fel is van túrva, meg le is van zárva. Ezért az autóbusz nem a Mátyás király utcán közlekedik, hanem a 4-es főútvonallal párhuzamosan és a Mátyás király utcával is párhuzamosan megy, a másik oldalon pedig visszafelé jön. Ha ilyen szép idő van napközben vagy kora délután, akkor az Aqua-Sol hoteltől, a városi fürdő sarkán lévő szállodától kb. ötperces sétával a szekció-foglalkozások helyszínei elérhetők, tegyenek egy sétát ebéd után.

Az információk a programfüzetben megtalálhatók, ha mégis kérdésük van, forduljanak bármelyik szervezőhöz, recepcióban közreműködőkhöz, segítünk.

 

Tisztelt Konferencia!

A programfüzetben leírtaknak megfelelően vártuk erre az időpontra Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter urat, az emberi erőforrások miniszterét. Hivatali elfoglaltsága miatt nem tud jelen lenni a konferencián, nem olyan régen megkaptuk előadásának videó-felvételét. Előadásának címe „Az oktatás és a Covid kapcsolata”. Nézzük meg a miniszter úr előadásáról készült videófelvételt.