Bernáth Julianna

A mindennapi életre nevelés korszerű módszerei a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Szeretettel köszöntöm a XXIV. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia résztvevőit a Pénziránytű Alapítvány minden munkatársa nevében!

Az oktatás fenntartható fejlődésének irányait kereső, illetve bemutató konferencia záró napjára nagyon színes kínálat állt össze. Láthattunk már izgalmas szimulációs programot, kitekintettünk a határainkon túli lehetőségekre és még számos, a legkorszerűbb digitális oktatási innovációkat bemutató programról és fejlesztésről esik szó. A következőkben azt szeretném bemutatni, hogy a Pénziránytű Alapítvány hogyan ötvözi mindezeket és főleg, hogy mi célból. Sok nehézség és kihívás jellemzi most a világunkat és az iskolákat is. Miért is kellene akkor még a pénzügyi neveléssel is foglalkozni?

Két érvünk van erre:

  • egyrészt, mert amúgy is kötelező, hiszen a NAT különböző tantárgyakban nevesít ilyen témaköröket;
  • de főleg, mert hasznos: pénzügyei mindenkinek vannak.

Amikor felnőttekkel beszélgetünk, szinte kivétel nélkül megjegyzik, mennyire jó lett volna, ha még a nagybetűs életbe kilépés előtt tanulhatnak a mindennapi pénzügyekről; illetve amikor kutatásokat, felméréseket végzünk, minden esetben a diákok legalább 95%-a ért egyet azzal, hogy a praktikus pénzügyi ismeretekről nagyon hasznos lenne hallani az iskolában.

Ha mindez nem lenne elég érv, szeretnék rávilágítani arra, hogy a téma bár mindig fontos, most kiemelkedően aktuális. Amikor napi szinten érezzük a bőrünkön az inflációt, halljuk a forint árfolyamváltozásáról szóló híreket, amikor újra meg kell tanulnunk takarékosan bánni az energiával és gyakorlatilag mindenünkkel és nem mellesleg a klímaváltozás és egy világjárvány kezelését is meg kell oldani mind mikró-, mind makroszinten … Akkor talán nem kell magyarázni, hogy miért kell otthon lennie mindenkinek az egyéni szintű gazdálkodás világában és miért jó – vagy lenne jó –, ha szülőként, tanárként tudnánk segíteni, eligazodni a fiataloknak is ezekben a kérdésekben.

A Pénziránytű Alapítvány 2008 óta azon dolgozik, hogy a köznevelés rendszerébe integráltan, a Nemzeti alaptantervben meghatározott fejlesztendő kompetenciához és tananyagtartalmakhoz is alkalmazkodva, segítse az általános és középiskolás diákok pénzügyi nevelését. Alapítóink a Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank. Ők is nagyon jó szakmai garanciát jelentenek arra, hogy olyan tananyagokkal és egyéb segédanyagokkal, valamint programokkal tudjunk kiállni a tanárok és az iskolák elé, amelyeknek magas szakmai minősége garantált. Számos együttműködő partnerrel dolgozunk együtt mind az oktatási szféra, mind a pénzügyi-gazdasági szakmai szervezetek és azok irányítása részéről, amely szintén a minőségbiztosítást támogatja.

Abban a munkában, amelyet végzünk, legfőbb szövetségeseink a tanárok. Ők azok, akik aktívan használják a tananyagainkat, akik eljönnek a versenyeinkre, a pályázatainkra, nélkülük nem lehet igazán hatásos a tevékenységünk. Éppen ezért igyekszünk segítségként a lehető legtöbb, korszerű módszertannal is felvértezett eszközt a pedagógusok kezébe adni ahhoz, hogy ha ebben a témában ki kell állniuk matektanárként, töritanárként, földrajztanárként, osztályfőnökként a diákok elé, akkor felkészültnek és kellőképpen magabiztosnak érezhessék magukat. A következőkben az elért eredményekkel együtt szeretnék ízelítőt adni az Alapítvány által kínált lehetőségekből, amelyek egytől egyig ingyenesen állnak az iskolák, a kollégák és a diákok rendelkezésére.

Mérföldkőnek számított a hazai pénzügyi nevelésben, amikor hét évvel ezelőtt megjelentek a tankönyveink.

A KELLO-tól azóta is minden tankönyvrendelési időszakban ingyenesen rendelhető az Iránytű a pénzügyekhez középiskolai tankönyv, valamint a 7–8. évfolyamosok számára a Küldetések a pénz világában című tankönyv és munkafüzet. A köznevelésben egyedülálló módon tavaly szeptembertől a középiskolai könyv, idén szeptembertől pedig az általános iskolai tankönyv is kiegészült AR, azaz kiterjesztett valóság megoldással. Ennek lényege, hogy a tankönyvek AR logóval megjelölt képei fölé tartva az okostelefont vagy tabletet, a szintén ingyenes AR Books LibrARy applikáció és a telefon kamerájának használatával ezek a képek „megelevenednek”, 2–3 perces animációk tekinthetők meg.

Ebben a tanévben összesen 570 ezer olyan kiadvány jutott el az iskolákba, amely a pénzügyi nevelést segíti. A két AR tankönyv mellett szintén a KELLO-tól rendelhették meg azokat a 3–4. évfolyamos környezetismeret munkafüzeteket és harmadiktól egészen a 8. évfolyamig a matematika munkafüzeteket, amelyeknek az utolsó fejezete az adott tantárgy kerettantervéhez illeszkedő, „Mindennapi pénzügyeink” fejezetet tartalmaz. Negyedik éve minden magyarországi középiskolába eljuttatjuk a 9. évfolyamnak a Számoljunk a befektetésekkel! című munkafüzetet és a történelem érettségi pénzügyi-gazdasági témaköreire való felkészülést segítő Történelem és pénzügyek munkafüzetet.

Az idei tanév újdonsága, hogy az Oktatási Hivatallal együttműködésben fejlesztett több, mint 160 matematika okosfeladatunk került fel a Nemzeti Köznevelési Portálra. Az ötödiktől egészen a tizenkettedik évfolyamig színesíthetik és tehetik gyakorlatiassá a matekórákat ezek a feladatok, amelyek a példákhoz kapcsolódó rövid pénzügyi magyarázatokat is tartalmaznak.

A pénzügyi tudatosság fejlesztését nem lehet elég korán elkezdeni. Ennek szellemében készült el az 5–8 éves korosztálynak szóló társasjáték gyűjteményünk, a Suska és Zsozsó a hőssuliban. A dobozban található négy játék mindegyike egyebek mellett legalább egy-egy olyan képességet is fejleszt, amely a pénzügyi tudatosság alapja. A játékszabályban az óvodapedagógus és tanító kollégák tippeket kaphatnak arra, hogy melyik játék kapcsán milyen pénzügyi témáról tudnak beszélgetni a gyerekekkel. Ilyen témák például, hogy milyen szakmák, foglalkozások vannak, honnan van pénze egy családnak, vagy miért fontos takarékoskodni. A játékgyűjteményt minden magyarországi óvoda és az iskolahálózatunkhoz csatlakozó általános iskola ingyenesen megrendelheti.

A Nemzeti alaptanterv különböző tantárgyakban, horizontálisan tartalmazza a mindennapi pénzügyi ismeretekkel kapcsolatos témaköröket. A tankönyvek mellett a kihelyezett, rendhagyó tanórák lehetőségének biztosításával és ingyenes tanárképzésekkel segítjük a különböző szakos kollégákat a pénzügyi témák tantárgyakba integrálásában. Pénziránytű Bázisiskola programunk az előző tanévben indult útjára hat bázisiskolával, idén szeptembertől pedig már országszerte kilenc helyszínen és a Pénzmúzeum múzeumpedagógiai foglalkoztatójában várjuk élménytanóráinkra a diákcsoportokat.

Bázisiskoláinkban korszerű, úgynevezett Pénzügyi Tudás Otthona termeket alakítottunk ki, a bázisiskolák erre felkészített tanárai itt fogadják a 7–8. évfolyamos és középiskolás csoportokat. Az ingyenes foglalkozásokra bármely magyarországi iskolából lehet jelentkezni, az iskolák elérhetősége az interneten elérhető[1].

A két korosztály számára három, a különböző tantárgyak – például földrajz, matematika, történelem, vagy jövő évtől az állampolgári ismeretek – kerettanterveihez illeszkedő témakörben fejlesztettünk ki foglalkozásokat, ezek a Bázisiskolákban 45 vagy 90 perces kihelyezett tanóraként is választhatók.

Szintén a Pénzügyi Tudás Otthona termek biztosítanak helyszínt országszerte az OH és IKK által is akkreditált 40 órás képzésünknek. A blended formájú, Új lehetőségek a pénzügyi nevelésben című képzésen a 20 órányi e-learning tananyag biztosítja a résztvevő kollégák számára az alapvető pénzügyi ismeretek egyéni tempójú elsajátítását, a 20 órányi személyes kontaktfoglalkozáson pedig számos korszerű módszertani segítséget is nyújtunk a pénzügyi neveléshez. A 2017 óta népszerű Pénziránytű Digitális Akadémia képzésünk 2020-ban az online térbe költözött és azóta is többszörös túljelentkezéssel zajlik. A 20 órás képzés 15 órája a legkorszerűbb digitális oktatási alkalmazások használatát segíti, öt órában pedig a következő PÉNZ7 pénzügyi témájára készít fel. A képzés felkerült az OTR listára, azaz a szakképzésben oktatók számára akkreditált, a köznevelésben dolgozók pedig igazolást kapnak, amely az intézményvezető döntése alapján beszámítható a kötelező továbbképzési kreditekbe.

Szeptember végén indult útjára – négyszeres túljelentkezéssel – legújabb, IKK akkreditált 10 órás képzésünk, amely módszertani és szakmai segítséget nyújt a szakképzésben dolgozó oktatóknak abban, hogy az ösztöndíjban, illetve munkabérben részesülő diákjaik számára támogatást tudjanak adni a pénz tudatos felhasználásához. Minden információ elérhető a képzésekről az oldalunkon[2].

2015 óta már több, mint 3500 pedagógus vett részt képzéseinken és nagyon fontos visszajelzés számunkra, hogy azok az ötös értékelési skálán folyamatosan 4,7 és 4,9 közötti elégedettségi indexet érnek el, illetve az egyik leggyakrabban elhangzó értékelő mondat, hogy „végre olyan képzés, aminek van haszna és értelme”.

A középiskolások és tanáraik mellett idén nyártól már az általános iskolákban dolgozók és tanulók számára is ajánljuk szeretettel a Pénziránytű Iskolahálózat pályázatait, az évek óta népszerű országos pénzügyi versenyeinket, workshop és tanárklub rendezvényeinket, amelyek közül az aktuálisakra hamarosan külön ki is térek. Az iskolahálózat is természetesen teljesen ingyenes, először az intézményvezetőnek kell regisztrálnia az intézményt a regisztrációs űrlap[3] kitöltésével, ezután pedig az iskola bármely pedagógusa külön is csatlakozhat, hogy első kézből értesülhessen az aktuális programokról.

Az általános iskoláknak ezen felül lehetősége van csatlakozni a Pénziránytű–BankVelem programhoz is, amely a környezeti és pénzügyi tudatosság elemeit ötvözi egymással: a tanulók a különböző aktivitásokért kapott pontokat pontszámlájukon gyűjthetik, sőt, kamatoztathatják is, majd levásárolhatják vagy jótékony célra ajánlhatják fel.

Külön előadást is felölelhetnének a 21. században, illetve a Z és alfa generáció esetében elhagyhatatlan digitális megoldásaink, most csak a felsorolás szintjén mutatnám meg az egyre szélesedő lehetőségeket. A honlapunkról[4] elérhető online egyéni és csapatjátékaink, mobilapplikációink, a már több, mint tizenkilencezer felhasználóval rendelkező e-learning portálunk évről évre több tananyaga, több mint 100 oktató animációnk és videónk, valamint a Pénzbook YouTube, Instagram és TikTok-csatornánk mind a küldetésünk, a minél szélesebb körű, élményalapú pénzügyi nevelés megvalósítását segítik.

Az egyik nyitó tézisem az volt, hogy a pénzügyi nevelés most minden eddiginél aktuálisabb téma. Zárásként szeretném bemutatni azokat az aktuális lehetőségeket, amelyekhez az állandó lehetőségeken túl a konferencia időpontjában aktuálisan az iskolák, tanárok és tanulók csatlakozhatnak. Jövő héten tartjuk őszi online workshopunkat, ahol szakmai és módszertani foglalkozások és előadások segítenek felkészülni jelenleg zajló pályázatainkra.

Elsőtől egészen a 14. évfolyamig pályázhatnak kézzel készített vagy digitális plakátokkal a diákok Alkotópályázatunkra, korosztályonként értékes nyereményekért dolgozhatják fel „A pénz múltja, jelene és jövője” témáját. Egészen január 12-ig van lehetőség a pályázatok benyújtására.

Január 18-áig várjuk a Pénziránytű Tanári Díj pályázatunkra az általános és középiskolai tanárok pályázatait projektterv és foglalkozásterv kategóriában, ahol a legjobban sikerült projektek benyújtói 500 000 Ft támogatásban részesülnek.

Novembertől országszerte öt bázisiskolánkban várjuk a 7–12. évfolyamos osztályokat legújabb fejlesztésű digitális kalandjátékunkra, a MoneyTours-ra.

November 22-ig lehet regisztrálni a középiskolásoknak szóló, pénzügyi döntéseket szimuláló játékunk, a MoneySim első országos versenyére. A MoneySim ViaDal elnevezésű, úgynevezett pénzügyi tehetségkutató versenyben 40 játékos, valamint a legtöbb játékost aktivizáló tanár és iskola is nyerhet. A szimuláció már február óta elérhető[5], tanórai és szakköri alkalmazási tippek, minta óraterv és próbajátékok kínálatával együtt. Különösen ajánljuk továbbtanulási témában a végzős és 11-es osztályfőnököknek, valamint a szakképzésben a 10. évfolyamon Pénzügyi és vállalkozói ismereteket oktató kollégáknak.

Legújabb együttműködésünk keretében a Medve Matek programmal közösen a december 5-i héten három pénzügyi időutazás témájú online matematikai kalandpályával jelentkezünk az országos Logirintus kihíváson. 5–12. évfolyamos diákok, akár egyénileg, akár párban vagy csapatban – akár az egész osztály együtt – teljesítheti az egy tanórába beférő, nagyjából 40 percet felölelő kalandpályákat. A pályákon a korosztálynak megfelelő matematikai és logikai feladatok megoldásával lehet a pénz fejlődéstörténetének különböző szintjeire eljutni.

Készülünk már a 2023-as PÉNZ7-re is, ahogy a kezdetek óta mindig, a Pénziránytű Alapítvány a témahét pénzügyi témájának tananyagfejlesztője. A 2023 márciusi pénzügyi és vállalkozói témahétre már lehet regisztrálni, a pénzügyi téma a korszerű pénzkezelés, illetve ahhoz kapcsolódóan a digitális biztonság témaköre.

Végül, de nem utolsósorban szeretném tolmácsolni stratégiai együttműködő partnerünk, a Pénzmúzeum meghívását az iskolai csoportok számára. Az impozáns múzeum számos élménnyel fűszerezett vezetett túráin, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásain és szakmai napjain a részvétel ingyenes, regisztrálni a honlapjukon[6] lehet.

Remélem, hogy ebből a gazdag kínálatból mindenki megtalálhatta azt, ami számára érdekes és hasznos lehet, és köszönjük, ha együtt tehetünk a diákok pénzügyi tudatosságának fejlesztéséért.

 

[1] https://www.penziranytu.hu/bazisiskolak

[2] https://www.penziranytu.hu/tanartovabbkepzesek

[3] https://www.penziranytu.hu/iskolahalozat

[4] https://www.penziranytu.hu/

[5] https://www.penziranytu.hu/moneysim

[6] https://www.penzmuzeum.hu/