Mandák Csaba

A Szakértői együttműködés partnerségben.
ERASMUS+ 2021 szekció összefoglalója

kiadvany2023-image480.jpg

A rendkívül népes közönséget magához vonzó szekcióülés köszöntőbeszédekkel kezdődött, majd Dr. Gloviczki Zoltán az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora adott elő „Identitásunk a Kárpát-medencében” címmel. A témaválasztás nagyon is indokolt, hiszen a szekcióban bemutatott OktOpusz projekt[1] a Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatás fejlesztése, fejlődése érdekében jött létre. A projekt bemutatása során fény derült arra, hogy alapvető célja, a határon túli magyar pedagógusok szakértői adatbázisának létrehozása, a szakértői kompetenciák fejlesztése, a kisebbségi magyar oktatás fejlődése és a többségi társadalommal, annak oktatási intézményrendszerével történő együttműködés szakmai alapon történő megalapozásának elősegítése. A Tempus Közalapítványnál futó projekt partnerei:

  • Innovatív Pedagógiai Műhely (IPM),
  • Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ),
  • Észak – bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete (ÉMPE).

Dr. Köllő Zsófia, Dr. Tratnyek Magdolna és Tóth Gabriella mutatták be a projekt indulásának körülményeit, az eddig bejárt szakaszokat és a következő lépéseket. A következő lépés januárban fog bekövetkezni, amelyen jelen lesz az összes résztvevő, hogy a kapcsolatok tovább épülhessenek, még több olyan közös munka induljon el. Nagy öröm volt hallani és olvasni a visszajelzéseket ezekről a „képzésekről”, amelyek miatt az Innovatív Pedagógiai Műhelyt is megálmodtuk. A beszámolók alátámasztják: a pedagógusoknak nem „továbbképzésekre”, hanem szakmai műhelyekre van igényük. Ezeknek teremtjük meg a kereteit.

Felemelő volt azt megélni, hogy különböző élethelyzetekből érkező pedagógusok találkoznak, elindul közöttük egyfajta párbeszéd és elkezdik megálmodni a jövő iskoláját, vagy a jelenét. Azért tartom fontosnak ezt kiemelni, mert azt gondoljuk, hogy ez a jövő. Az így létrehozott közeg az igazán megtermékenyítő közeg, amikor erre rájöttünk elkezdtünk egészen másképp tekinteni erre a projektre. Ha most kéne nevet adnunk neki, akkor inkább szakmai műhelyként definiálnánk és nem adatbázisként, mindazok ellenére, hogy létrehozunk egy ilyen adatbázist, amely óriási értéket képvisel majd, de a projekt igazi értékét maguk a résztvevők adják. Azok a résztvevők, akik bennünket is folyamatosan inspirálnak, miattuk kezdtünk el arról álmodni, hogy milyen jó lenne, hogyha itt egy-két éven belül nem 75, hanem mondjuk 150–200 pedagógus szakmai műhelye lenne úgy, hogy minden határon túli területről vannak benne pedagógusok, akik folyamatosan együttműködve, egymást segítve továbbgondolják, hogy merre tartson a Kárpát-medencei magyar anyanyelvi oktatás. Ez a célja a mi együttműködésünknek, várjuk tehát azoknak a határon túli magyar pedagógusszervezeteknek a csatlakozását is, akik még nem tagjai ennek a konzorciumnak.

Az OktOpusz projekt bemutatása után pódiumbeszélgetésre került sor a Kárpát-medencei magyar oktatás helyzetéről, aktualitásairól a Kárpát-medencei pedagógusszervezetek vezetőinek részvételével. Lászlófy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége örökös tiszteletbeli elnöke, Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke, Ferencz Salamon Alpár, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége országos szakmai alelnöke, Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke, De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete elnöke, Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete elnöke osztotta meg gondolatait a pedagógusok identitásával kapcsolatosan illetve a pedagógusok szerepéről a nemzeti identitás alakításában. A beszélgetést Iszák Tibor a Nemzeti Pedagógus Kar elnökhelyettese moderálta.

A szekció egy rendkívül izgalmas pódiumbeszélgetéssel zárult, melynek során a projekt résztvevői saját jógyakorlataikat osztották meg a jelenlévőkkel:

  • Dr. Erdei Ildikó, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója a pedagógusok szakmai műhelymunkáját mutatta be, illetve azokat a pályaorientációs tevékenységeket, melyek iskolájában zajlottak.
  • Tóth Gabriella, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola matematika tanára, az osztályfőnöki munka műhelytitkait osztotta meg, de beszámolt a projekt során megismert alkalmazások a Canva és a Padlet adta lehetőségekről, valamint arról, hogyan használta fel a projekt keretein belül zajló képzések során tanultakat a tehetséggondozásban.
  • Maksó Éva, az adai Cseh Károly Általános Iskola igazgatója arról számolt be, hogyan épít közösséget iskolájában a projekt képzésein tanultakat felhasználva.
  • Végül a beszélgetést moderáló Csatlós Erzsébet Zsófia, tanító, azt mesélte el, milyen nagyszerű élmény lehet együtt tanulni, akár lazítás, kávézás közben a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban megvalósított PedCaféban.

 

[1] A projekt az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósul meg.