Jurecz Emil

A szakértői munka segítése – Köznevelési Szakértők Országos Egyesülete szekció összefoglalója

kiadvany2023-image476.jpg

A szekcióra a legtöbb megyéből érkezett szakértő.

A Suliszervizzel történt korábbi megbeszélésünk alapján, a programot/előadásokat négy témára terveztük:

  • A tanfelügyelet dokumentumainak koherenciája, az óralátogatás fontossága, szakmai szempontjai, továbbá szakértők részéről az egyesület felé történt felvetések.
  • Feladatok, változások, elvárások a szakértői munkában.
  • Fórum a szakértői munkáról.
  • Egy tankerületi központ (Ceglédi) tapasztalatainak bemutatása.

Az első előadás témája a szakértők jelzései és megkeresései alapján lett összeállítva. Sok szakértő jelezte, hogy a tanfelügyeletnél – de a minősítésnél is – általában személyfüggő a dokumentumok értelmezése, az óralátogatások szakmai megbeszélése. Ezen próbálunk segíteni a szakmai normák áttekintésével. Ezért tervezzük, hogy ebben a fontos témában 2023-tól képzést szervezünk szakértőknek, igazgatóknak, pedagógusoknak.

Az előadást Virágné Nagy Éva alelnök (KÖSZOE) készítette és tartotta, a tőle megszokott alapossággal. Az előadás címe: „A portfólió dokumentumainak koherenciája az iskolai dokumentumokkal, felhasználásuk az önértékelésnél, a tanfelügyeletnél, az óralátogatás szempontjainál – A szakértők által az egyesület felé jelzett felvetések elemzése”.

kiadvany2023-image477.png

Az előadás főbb részei:

  • A külső ellenőrzési rendszer rövid történeti áttekintése, a téma kibontásához.
  • A 2015 után megújuló külső ellenőrzés területei, eszközei, módszerei. A tanfelügyeleti ellenőrzés, azon belül a pedagógus ellenőrzésének jelentősége.
  • A pedagógus ellenőrzés dokumentumai, azok összefüggései, koherenciái különös tekintettel a pedagógusi önértékelés eredményeire.
  • A helyszíni ellenőrzés lefolytatása, fontossága, az adatgyűjtés lényege, koherenciái. Az óra/foglalkozás látogatás komponenseinek elemzése, célszerű megfigyelési szempontok, tapasztalatok összegzése.
  • A pedagógus tanfelügyelet interjúi, lebonyolításuk, szerepük a pedagógusról szerzett, tapasztalatok, ismeretek összesítésében.

Az első benyomások tükrözik-e a pedagógus által készített intézményi bemutatást, a pp-ben megfogalmazott adottságokat, helyzetleírást.

„A megújuló köznevelés keretrendszere” részben kitért a külső ellenőrzés egymásra épülő szerkezetére, a tanfelügyeleten belül a tanfelügyelet céljára, területeire, ezen túl az új területre, a komplex tanfelügyeleti ellenőrzésre.

Fontos és kiemelt jelentőségű, hogy a tanfelügyelet mint külső ellenőrzés, szakmailag támogató:

„A tanfelügyelet, külső, egységes elvárás szerinti ellenőrzés, amely:

  • segítő
  • fejlesztő támogatás a minőség javítása érdekében”

Az előadás egyik legfontosabb része a pedagógus tanfelügyeleti ellenőrzés által használt dokumentumok (előzetesen és helyszínen vizsgálható dokumentumok) összehasonlítása, valamint a helyszíni ellenőrzés felépítésének, ezen kívül a dokumentumok koherenciavizsgálatának lehetőségei.

kiadvany2023-image478.png

A második előadás is elsősorban a korábban egyesületünkhöz érkezett kérdések felhasználásával készült. Több megkeresést kaptunk a változásokkal kapcsolatban.

E megkeresések alapján kértük fel a következő előadónkat, Marosi Katalin osztályvezetőt (Oktatási Hivatal Tanügyigazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály Pedagógusminősítési Osztálya), hogy tartson tájékoztatót.

Az előadásának címe: „Aktuális feladatok, változások, elvárások a pedagógusminősítési és tanfelügyeleti szakértői munkában

Az Oktatási Hivatal a pilot időszakot követően 2015-től végzi a pedagógusminősítési és tanfelügyeleti eljárások szervezését és lebonyolítását, az eljárások teljesítésében résztvevő szakértők aktív és eredményes közreműködésével.

Marosi Katalin kezdetektől fogva aktív részese és feladatköréből adódóan szakmai támogatója a külső ellenőrzési folyamatoknak. Mostani előadásában

  • a szakértői munkát befolyásoló tényezők hatását mutatta be;
  • a tanfelügyeleti munka segítése érdekében részletezte az értékelésben történt szakmai és informatikai változásokat;
  • röviden bemutatta a komplex ellenőrzés jellemzőit;
  • részletesen beszél a pedagógusminősítéssel kapcsolatos eredményekről.kiadvany2023-image479.png

A harmadik előadásként, a szünet után fórumot tartottunk, amelyet Jurecz Emil általános alelnök moderált. A szekciószakasz címe: Fórum a pedagógusminősítési és tanfelügyeleti szakértői munkáról.

Tulajdonképpen a fórumnál is a korábbi két előadáshoz hasonló okok motiválták a szervezést. Folyamatosan, sok szakértői kérdést kaptunk a változásokkal és a szakértői munkával kapcsolatban, a korábban megtartott szakértői előadás után ebben a témában kialakult spontán fórum is ennek fontosságáról győztek meg bennünket.

Nem titkolt cél volt azonban az sem, hogy a felmerülő problémákkal kapcsolatosan gyűjtsünk információkat. A korábbi évek folyamán, az ilyen fórumokon felmerült problémát jelentős részét figyelembe vették a jogszabályok változtatásakor, így most is azt szeretnénk, hogy az itt felmerült javaslatok is beépüljenek a további törvény/rendelet módosításaiba.

Az egyesülethez előzetesen több, mint 30 kérdés érkezett, és a helyszínen is sok kérdést tettek fel, illetve több hozzászólás is volt. Áldási Edit főtitkár ismertette az egyesülethez érkezett és összegyűjtött számos kérdést. Marosi Katalin osztályvezető asszony válaszolt a kérdésekre, és ígéretet kaptunk arra is, hogy az írásban eljuttatott kérdésekre is válaszolni fognak.

Néhány kérdés az egyesülethez érkezettekből:

  • A szakértők utánpótlásának fontossága (miért éri meg szakértőnek lenni)?
  • Jön a kötelező minősítésre jelentkezés határideje, aki nem jelentkezik …?
  • Bérfeszültségek a 25 év alatti és feletti munkavállalóknál.
  • Mit jelent a komplex tanfelügyeleti ellenőrzés?
  • Az országban évente hány intézményre vonatkozik?
  • Hány tanfelügyelő, mennyi ideig fogja végezni?
  • Melyek a komplex ellenőrzésre vonatkozó kiválasztás szempontjai?

A negyedik előadást Fodor Gábor, a Ceglédi Tankerületi Központ igazgatója tartotta. Az előadás címe: Van Kihez Fordulnod! program bemutatása – Egy tankerület intézményeinek önértékelése és problématérképe.

1. A Van kihez fordulnod! program (VKF) bemutatása

A pedagóguspálya lelki terhei nyilvánvalóak. Számos kutatás és vizsgálat bizonyítja, hogy az a személyiség, vagy az a személy, aki a személyiségével dolgozik, komoly terheknek és veszélyeknek van kitéve.

  • VKF célja elsősorban azon intézmények mentálhigiénés támogatása, ahol az iskolai erőszak jelentősebb mértéket ölt, ezért iskolaőrök alkalmazása vált szükségessé. Tágabb értelemben cél lehet az internetes zaklatás, a konfliktuskezelés megelőzésének és megoldásának támogatása, továbbá a pedagógusokat érő lelki terhek feldolgozásának támogatása.
  • A honlapon[1] regisztráció nélkül elérhető minden érdeklődő számára egy „Tudástár”, mely az iskolai erőszak témakörében tartalmaz ismeretanyagot.
  • A honlapon regisztráló felhasználók ingyenesen, anonim módon vehetnek részt online mentálhigiénés tanácsadásban.
  • A honlapon helyszíni, az adott intézményben megvalósuló segítségnyújtás iránti igényt is benyújthatnak az intézményvezetők.

2. Egy tankerület intézményeinek önértékelése és problématérképe

A tankerületi igazgató 2022 májusában egy 38 kérdésből álló kérdőívet töltetett ki a Ceglédi Tankerületi Központ 43 intézményének vezetőivel. A kérdőív – irányított SWOT segítségével – felmérte minden intézmény egyedi tulajdonságait a SWOT kontextusában, valamint az intézmény egyedi és a tankerület egészére vonatkozó problémáit. A kérdőív másik fele azokra a változásokra kérdezett rá, amelyek érzékenyen érintették a pedagógustársadalmat (COVID-helyzet, pedagógushiány).

Ezúton is köszönjük Virágné Nagy Éva KÖSZOE alelnök, Marosi Katalin, az Oktatási Hivatal Tanügyigazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály Pedagógusminősítési Osztály osztályvezetője, valamint Fodor Gábor Ceglédi Tankerületi Igazgató tartalmas és értékes előadását.

Szeretnénk megköszönni minden résztvevőnek az aktív közreműködését, köszönjük, hogy jelenlétükkel, érdeklődésükkel megtisztelték szekciónkat.

 

[1] www.vkf.hu