Dallos Gyula

A Kincsem Nemzeti Lovas Program aktualitásai,
megvalósult és tervezett projektek

kiadvany2023_2-image250.jpg

Nagy szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket a 24. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencia Lovas szekciójának ülésén. Jogos reményemet fejezem ki, hogy lovaskultúránk témájában a jelenlévőkkel sikerül egy konstruktív megbeszélést folytatni, amelyet egyrészt elvár tőlünk a fórum, másrészt az egész lovas társadalmunk. A legfontosabb teendőnk, hogy lovaskultúránkat – amely nemzeti kultúránk meghatározó és szerves része – legjobb tudásunk szerint és a legnagyobb felelősségvállalással szolgáljuk. A szekció célja, küldetése a lovas téma vonatkozásában azt a közös célt elérni és üzenni a heterogén összetételű lovas társadalmunk minden egyes tagja számára, hogy a lovas életünkben legyen béke, alkotó nyugalom és minden lovas ember nyergeljen egy irányba. Lovas ágazatunkban a nagy kihívást a ló jelenléte okozza: mivel a ló és az ember két egymástól különböző teremtett lény önálló akarattal, ugyanakkor az adott cél megvalósításához a harmonikus közös munka vezet.

A konferencia mottója alapján kérek mindenkit, gondoljon a saját hivatására, mert a megértéséhez kell a saját átélt élménye: minél hosszabb és eredményesebb egy hivatás gyakorlása, annál tisztábban, bölcsebben tudjuk érzékelni a valóságot és általa eredményesebbé válhatunk a jelenben és a jövőt reményteljesebben tudjuk vizionálni. Minden fejlődés alapja az oktatás, a képzés, amelyet egy gróf Széchenyi idézettel szeretnék nyomatékosítani: „egy kicsinyt több tudományt és ügyes fényes végrehajtást”[1].

A Kincsem Nemzeti Lovas Program hét prioritási pontja közül a szekció keretén belül is kiemelt fontosságú a lovaskultúra iskolai oktatásba való integrálása. Az oktatás, a képzés fontossága és célja az, hogy az egész ország, illetve a Kárpát-medencei magyar kisdiákok számára legyen lehetőség a szakma közös nyelvét beszélni. Minden további fontos teendőt, amit a lovaskultúra területén végre kell hajtani, erről a széles bázisról lehet gyökereztetni, mert a piramis nagyszerűségét nem annak csúcsa, hanem biztos, széles alapja jelenti. Ez a mi tevékenységünkben iskolai lovagoltatást jelent.

A Kincsem Nemzeti Lovas Programnak összességében hét prioritási pontja van:

  • Infrastrukturális beruházás.
  • Lótenyésztés.
  • Lovaskultúra iskolai oktatásba való integrálása.
  • Ló- és lovassportok.
  • Lóval szolgálatot teljesítő hivatásos és önkéntes intézmények és kaszkadőrök, lovas színház, hagyományőrzők.
  • Lovas turizmus.
  • Lovasterápia.

Feladatunk, hogy a lovaságazatot minél szélesebb társadalmi körökben fogadtassuk el, mivel a lovaglás egy viselkedési forma, eszköz az emberek nevelésében és a tevékenység által megérinti a testet és a lelket. További hatása a nemzetet felemelő, összetartó és egészségben tartó. A képzésnek a kisdiákok vonatkozásában a célja az a szakmai ismereteken felül, hogy a gyerekekben lévő legjobb emberi tulajdonságokat a felszínre hozzuk: a szeretetet, a jóságot, a hálát, az alázatot, a hazaszeretetet, szülők iránti tiszteletet, a munka szeretetét, az embertársainkhoz való viszonyát. A képzés során a gyerekek tekintete legyen tiszta, kimondott szava igaz, tette legyen maradandó, értsék meg azt, hogy az életüknek a munka ad értelmet és minden kimondott szavukért, tettükért legyenek felelősséget vállalók. Az iskolai lovaskultúra-oktatás hatásairól – 18 iskola 1446 tanulója részesül ebben az oktatásban – már van pozitív visszajelzés: a viselkedési és tanulási problémákkal rendelkező diákok esetében 40%-os a javulás.

Miért nem sikerült eddig országos lefedettséggel beindítani a lovaskultúra iskolai oktatását? Válaszom a következő – annak ellenére, hogy az ország rendelkezik elegendő, patkós minősítésű, akkreditált lovardával, mégsem működik a rendszer. Azért nem, mert az oktatási költségeket nem tudja az állam biztosítani. A hívószavunk, hogy a lovarda legyen a vidék tornaterme, egyre több szülő és gyermek érdeklődését kelti fel. A készített felmérés szerint – amennyiben a szükséges anyagi források biztosítva lennének – 5000 gyermek tudná egyidejűleg a képzést igénybe venni. Az országos lefedettségű rendszer beindításának feltétele még egy Nemzeti Lovas Tudás Központ működtetése, amelyet kecskeméti helyszínnel, egy nemes felajánlás kapcsán lehetne megoldani, az állam B. Tóth Ferenc úr felajánlásában kapná meg a megfelelő helyszínt. Az itt elhangzott megszólalásomban miniszteri biztosi pozíciómban felelősséget vállalok és minden erőmmel azon szolgálok, hogy lovaskultúránk – amely a vidék lelkiismerete is és népességmegtartó ereje is – érje el célját az ország boldogulására, a nemzet javára. Köszönöm megtisztelő figyelmüket és kérem, hogy mindenki a saját területén mutassa meg alkotó tudását. A szervezők felé szívből gratulálok és minden elismerésem, hogy ezt a nagy jelentőségű konferenciát ilyen küldetéstudattal szervezik évről évre.

 

[1] Gróf Széchenyi István: Lovakrul, online: https://mek.oszk.hu/06900/06915/06915.htm