Kósa Péter

Muravidéki Pedagógusok Egyesülete

Kósa Péter.jpg

A Muravidéki Pedagógusok Egyesülete a legfiatalabb a határon túli pedagógusszervezetek közül: 2007. szeptember 25-én alakult meg. A Muravidéken akkor érett meg erre a helyzet. Az egyesület elindításakor a többi kárpát-medencei régióban működő szövetség szolgált például. Az egyesület azzal a szándékkal jött létre, hogy képviselje a muravidéki kétnyelvű óvodák, általános iskolák és középiskola szakképzett dolgozóinak érdekeit, főleg a továbbképzések területén. Egyesületünk idén ünnepelte a fennállásának 10. évfordulóját.

Az egyesület többek között gondoskodik az anyanyelv ápolásáról a kétnyelvű óvodákban és iskolákban, a tanulók előrehaladási esélyegyenlőségéről, a nemzetiség jogairól a nevelési-oktatási folyamatban, a demokratikus együttélésről az iskolában és az óvodában és a kétnyelvű tanintézményekben folyó nevelő-oktató munka magas minőségéről. Egyesületünk nyolc intézmény magyar kötődésű pedagógusait tömöríti:

 • Lendvai Óvoda,
 • Moravske Toplice-i Óvoda Pártosfalvi Kirendeltsége,
 • Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola (ide tartozik a dobronaki Katicabogár Óvoda is),
 • Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskola,
 • Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda,
 • 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola,
 • 2. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola
 • Lendvai Kétnyelvű Középiskola.

Tevékenységünk során jó kapcsolatokat ápolunk a többi muravidéki nemzetiségi és egyéb intézménnyel is, ilyenek:

 • Szlovén Köztársaság Oktatási Hivatalának Muraszombati Kirendeltsége,
 • Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK, ernyőszervezet),
 • Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ és még sorolhatnánk.

Az egyesületünk kizárólag pályázati pénzekből működik, főbb támogatóink:

 • EMMI,
 • BGA,
 • Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága,
 • MMÖNK
 • Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet.

Nekik köszönhető, hogy valamennyi rendezvényünk és eseményünk mindenki számára ingyenes.

Az utóbbi időszakban a legfőbb tevékenységeink közé a továbbképzések és előadások szervezését ‒ amelyeket a Szlovén Köztársaság Oktatási Hivatalának főszaktanácsadójával karöltve valósítunk meg ‒, valamint a muravidéki tanintézmények magyar nyelvű könyvekkel történő ellátását soroljuk. Emellett segítséget nyújtunk helyi szakembereknek óvodapedagógiai didaktikai módszerek kidolgozásában és tanulmányutakat is szervezünk.

Az óvodások és iskolások számára különböző programok kivitelezését vállaljuk. Büszkék vagyunk arra, hogy tőlünk indult el a Magyar Fészek című program óvodások részére, amely bevált és pilótaprogramként átkerült az ernyőszervezet alá. Az általános iskolában tehetséggondozással foglalkozunk, a középiskolások számára pedig előadásokkal egybekötött filmklubokat szervezünk.

Kósa Péter_1.jpg

Egyesületünk alkalmazásában van az anyaország által kiküldött magyar nyelvi szaktanácsadó, aki szintén fontos feladatokat lát el. Ő szervezi a Ringató foglalkozásokat a legkisebbek számára, ő volt a Magyar Fészek ötletgazdája, szakmai segítséget nyújt a magyar, mint környezetnyelvet oktató pedagógusoknak, segít a tananyagok kidolgozásában, tantervek megvalósításában, a középiskola számára magyar, mint második nyelvi tankönyvet ír, és ellátja a nem oktatási keretek között történő magyar nyelv tanítását a szórványban (Muraszombatban).

Legsikeresebb rendezvényünk a Tanévkezdő szakmai nap, melynek keretében minden tanév kezdete előtt egy plenáris előadást és több műhelymunkát szervezünk. Idén először nyitottunk a szélesebb közönség felé is, ugyanis Tudástér c. előadássorozatunk nemcsak a pedagógusokat, hanem a szülőket és egyéb érdeklődőket is megszólítja.

Kósa Péter_2.jpg

Egyesületünkre az utóbbi két évben olyan mennyiségű feladat hárult, hogy alkalmaztunk egy folyó ügyekkel foglalkozó ügyviteli titkárt. Köszönet azért, hogy bekerülhettünk a nemzeti jelentőségű intézmények közé, így az új foglalkoztatott finanszírozása megoldódott.

A jövőben folytatni szeretnénk azokat a programjainkat, amelyek eddig széles körben elnyerték a kollégák tetszését, folytatni szeretnénk a szülők megszólítását különböző előadások keretében és több programot szeretnénk szervezni az általános- és középiskolás tanulók számára. Feladat van bőven, főleg a továbbképzések, a táborok, a versenyek terén tudunk még újat nyújtani.

Kósa Péter_3.jpg

Kósa Péter_4.jpg

Kósa Péter_5.jpg

Kósa Péter_6.jpg