Bajor Péter
A konferencia zárása

181 42 Bajor Péter

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Kollégák! Emlékezhetnek arra, hogy a tavalyi konferencia zárszavában, az akkori témáink között megjelenő TÁMOP projektek nagy számosságát említettem. Idén pedig mások mellett Schanda Tamás államtitkár úr és Brassói Sándor elnökhelyettes úr is az EFOP-pályázatok sorát említette. Új időszak kezdődik tehát, a fejlesztő programok terén mindenképpen. Három további gondolatot említek zárásként.

1022 fő regisztrált az idei konferenciára. Ez az 1022 fő valójában 1022 különböző ember, különböző életélményekkel, különböző ambíciókkal, személyiséggel, változási-fejlődési alkalmassággal… 1022 db saját körrel, ennyi személyes hálózattal, amit felhasználhatunk a saját életünk, cselekvéseink, egyéni és közösségi érdekeink szolgálatában. Ez az 1022 ember nagyon komoly erő, a világ előrehaladásának egy része rajtunk múlik, előadókon is, meg a résztvevőkön is.

Felelősek vagyunk. A mi felelősségünk az, hogy az említett sok százmilliárd forint EFOP keretösszeg megfelelő egyeztetés, előkészítés után hogyan fejleszti köznevelési rendszerünket. Rajtunk múlik, hogy hogyan használjuk a lehetőségeinket. Rajtunk múlik, hogy az elmúlt napokban hallott új megoldások, reformok, tervek felelősséggel valósulnak-e meg, javítják-e az életünket. Rajtunk múlik az is, hogy az itt eltöltött három nap végén jobb emberekként távozunk-e. Több információval, amiket szeretnénk majd felhasználni? Az elhatározásainknak tudunk-e majd érvényt szerezni a következő hetekben, hónapokban, években? Bár intézményeket képviselünk itt sokan, de azért személyünkben van felelősségünk azért, hogy a cselekvési lehetőségeink köreit megfelelően használjuk.

Vannak közöttünk, akik már megtették, ami rajtuk múlt: a Suliszerviz megteremtette, létrehozta, megszervezte ezt az idei konferenciát is. Keretet, lehetőséget adott nekünk arra, hogy változtassunk az életünkön és jobbak legyünk a konferencia végeztével. Keretet teremtett arra, hogy sok információt meghalljunk és utána ezeket hasznosítani tudjuk. Nagyon szépen köszönjük Csontó Béla igazgatóhelyettes úrnak a kiállítók szervezését, és még egyszer a Suliszerviz minden munkatársának az idei konferenciát.

Jó étvágyat az ebédhez és balesetmentes utat hazafelé! Viszontlátásra jövőre!