Dr. Polonkai Mária

Köszöntő

43 06 Polonkai Mária

Tisztelt Konferencia!

Kedves Kolleganők, Kollegák!

Tisztelt Előadóink!

Nagy tisztelettel köszöntöm Önöket a konferencia rendezői és szervezői nevében, a XVIII. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián. Nem mondom el, amit el szoktam ilyenkor mondani, hogy ez Közoktatási Szakértői Konferencia, még mindig, még akkor is, ha most már köznevelést mondunk. Mi maradunk az elnevezésnél, mert 18. éve mindig így mondjuk, így szeretnénk mondani a következő 18 esztendőben is. 1999 óta a Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda, majd a Suliszerviz Pedagógiai Intézet hívja a szakértőket, óvodapedagógusokat, pedagógusokat, a felsőoktatásban dolgozókat, a pedagógiai szakszolgálatban dolgozókat, fenntartók képviselőit a konferenciára. A konferencia 18. évével nagykorú lett. Aki sok konferencián, vagy minden konferencián itt volt, elmondtuk sorban, hogy óvodás lett, általános iskolás lett, belépett a középiskolába. Ha olyan középiskolába jár, ami 18 éves korában érettségit ad, akkor most érettségizhet is, ha van szerencséje.

Úgy gondolom, hogy Önöknek nincs rossz véleménye erről a konferenciáról, és szeretném a figyelmükbe ajánlani ezt az ajándékot(díszesen faragott sütőtök), amit a konferencia kapott. Tulajdonképpen azt mutatja, hogy tökéletesek vagyunk. Hajdúszoboszlóra készült, és majd szünetben megnézhetik a készítőit is, aki ezzel kedveskedett a konferenciának. Köszönjük szépen.

Nem tudok a neveléstörténetből olyan konferenciát, ami így kormányokon átívelt és 18 évet is el tud könyvelni magának. Arra törekedtünk mindvégig, hogy az a cél, amit 1999-ben kitűztünk, ne változzon, hogy párbeszéd alakuljon ki itt az előadók, az oktatáspolitikusok, az oktatásirányítók, a közoktatás/köznevelés résztvevői, a pedagógiai, a pszichológiai tudomány képviselői és Önök között. Ha visszanéztek – készülve a konferenciára, vagy ráhangolódásképpen –, hogy mi volt az előző konferenciáinknak a címe, sokféle címmel találkoztak. Elég sokat szoktunk gondolkodni a tartalmon, és mindig a legaktuálisabb címet próbáljuk adni a konferenciának. A hívószavak az elmúlt években a következők voltak:

 • 2011-ben a jelen és jövő;
 • 2012-ben közreműködés a köznevelés megújításában;
 • 2013-ban nevelés határon innen és túl;
 • 2014-ben tartalmi, szervezeti változások;
 • 2015-ben eredmények és a jövő stratégiái;
 • 2016-ban, a kiírásban látják: „Kihívások az oktatásban: demográfia, digitalizáció, tartalomfejlesztés, munkavállalói kompetenciák”.

Lehetett volna ezt a sort folytatni, de azt gondolom, hogyha nagyon sok ilyen kihívást sorolunk fel, akkor előáll az az eset, hogy nagyon sokat markolunk és keveset fogunk. Én azt gondolom, hogy ez a néhány hívószó is ad annyi muníciót, hogy tudunk miről a három nap alatt beszélni. És talán a kis lépésekkel való előrehaladás most jobb lesz.

A szekcióban kérem, hogy mutassák be a jó gyakorlataikat, beszéljenek arról, amit eddig tettek. Hallgassák meg a szekcióelőadók terveit és természetesen abban a motiváló környezetben eredményesebb lesz a következő évek tervezése.

Nagyon örülök, hogy eljöttek ismét Hajdúszoboszlóra. Hajdúszoboszló 11. éve ad helyet ennek a rendezvénynek és azt hiszem, itt sem kell elmondani, hogy egy európai hírű fürdővárosban vagyunk. A szabadidejükben próbálják ki a fürdőt, nézzék meg Hajdúszoboszlót, az igen dinamikusan fejlődő várost is. És még mielőtt folytatnám a bevezetőmet, a résztvevők és mindannyiunk nevében szeretném megköszönni a Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda ügyvezetőinek, Kónyáné Tóth Máriának, aki egyben a Suliszerviz Pedagógiai Intézet igazgatója is – itt szeretném elmondani, hogy a Suliszerviz Pedagógiai Intézet akkreditált, kiváló Tehetségpont és október elseje óta Európai Tehetségpont is – és Molnár Csaba ügyvezető úrnak, valamint munkatársaiknak, hogy ebben az évben is megszervezték a konferenciát.

Visszatérve a XVIII. Közoktatási Szakértői Konferenciára, külön köszönöm az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért, Család- és Ifjúságügyért, Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért, Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős államtitkárságaiknak, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárságnak, hogy képviselői körünkben vannak, vagy lesznek. Elfogadta meghívásunkat a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága, a Magyar Rektori Konferencia, a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos asszony, a Digitális Jólét Program miniszterelnöki biztosa, az Oktatási Hivatal, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Központi Statisztikai Hivatal, az Új Nemzedék Központ, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, az Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, felsőoktatási intézmények és természetesen a köznevelési intézmények.

Köszöntöm a konferencia résztvevői között azokat, akiket még nem köszöntöttem: a határon túlról érkezett pedagógusokat, köszöntöm az intézményvezetőket, a fenntartókat, az önkormányzatok vezetőit, munkatársait, a kormányhivatalok munkatársait és minden érdeklődő pedagógust és szakembert. A konferenciaprogramot látták – bár a program, elkészült, de a változás örök, a konferencia minden évben októberben kerül megrendezésre –, de a változás mindig előáll, ma délután is lesz, majd mindjárt el fogom mondani. A konferencián 22 plenáris előadás hangzik el a három nap alatt, a szekciók száma 9. Az előző esztendőben 12 szekcióban folyt a munka. Szeretném felhívni a figyelmüket, ami még talán az előző esztendőben nem volt, itt a folyosón látták most, hogy nagy kavalkád van. Ezek a kiállítók, kiállítások, bemutatók folyamatosan kísérik a programot. A kiállítók között vannak cégek (a Stiefel Eurocart Kft., a Raabe Kiadó, a Merlinkönyv Kft., a Jedlik Oktatási Stúdió stb.), aztán vannak hivatalok (az Oktatási Hivatal, az ÚNK, az OFI). Itt majd meglátják jobbra ha kimennek, a Művésznők Nemzetközi Alkotótáborának az alkotásait. Itt van Faludi Gabriella iparművész, a Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda, a Suliszerviz Pedagógiai Intézet is a kiállítók között, illetve a Hewlett-Packard, a Microsoft, a Rationet, a Darts Matek Projekt. Egy tanteremben, balra a nagyteremhez viszonyítva kísérőprogramok lesznek. Tehát ezeket is nézzék meg szünetben, ezekkel is ismerkedjenek. Nagyon sok ötletet és jó tapasztalatokat tudnak szerezni. Az előbb említett tanteremben „Az IKT az oktatás-nevelés folyamatában” címmel kísérő programmal kedveskednek Önöknek. Párhuzamosan a programokkal, naponta három-öt különböző időpontban, három-öt előadást tartanak az érdeklődőknek, és azt gondolom, hogy az infokommunikációs technológiával, csúcstechnológiával találkozhatnak, azzal, ami a jövő iskolájában ott lesz, és amiről még a plenáris előadásokon a mai nap folyamán hallunk. Azt hiszem, nem mondtam még a kiállítók között a Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát, melynek az érdekessége, hogy hajdúszoboszlói intézmény.

A konferencia igen népes. A nagytermet megtöltöttük, ezen kívül még több helyen kivetítőkön nézik ezt a konferenciát, a jelentkezők száma 1022 fő. Itt rekordot döntöttünk, mert ennyi jelentkező még nem volt. Ebből hölgy 714, férfi 308. Ezt én igazolom, hogy ez így van, én ezt pontosan látom, hogy ez igaz. A résztvevők 187 településről érkeztek. A szakmai előadók 76-an lesznek, 22 plenáris előadáson és a szekciókban, és itt az arány megfordult. 34 hölgy ad elő, és 42 férfi. A szakmai kiállításon közreműködők: 44 fő, és kulturális program is kíséri a rendezvényt ma este. Már délelőtt volt egy kulturális rendezvény , megnyílt a XI. Országos Középiskolai Képzőművészeti Diáktárlat, ahol a Bárdos Lajos Általános Iskola tanulói adtak kulturális műsort. A Debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatos diákjai színházi előadást mutatnak be ma este, és majd a díszvacsorán is közreműködnek. A közreműködők között sok diák van, egészen pontosan 59, tehát az érdekesség, hogy nemcsak felnőttek vesznek részt a kulturális műsorokban, hanem diákok is.

Hajdúszoboszló 11. alkalommal ad helyet a ma délelőtt megnyitott XI. Országos Középiskolai Képzőművészeti Diáktárlatnak, amelyre 325 alkotás érkezett. Az alkotó fiatalok száma 230 fő, s a felkészítő tanár, mester, aki az alkotó fiatalokat felkészítette 36 fő. A zsűri 113 diák 138 alkotását fogadta be. 6 fő részesült díjazásban, 11 fő különdíjat vehetett át, és a zsűri 3 alkotócsoportot is díjazott. Kérem, ha tehetik, szünetben az itt kiállított képeket nézzék meg a hallban, és ha még a többi kiállított képre is kíváncsiak, azok a Kovács Máté Városi Művelődési Központban láthatók, a Szilfákalja 2. szám alatt, 2016. október 31-ig.

Ma este képzőművészeti kiállítás megnyitója lesz itt a folyosón, a Művésznők Nemzetközi Alkotótáborában készült alkotásokból, illetve egy könyvbemutató: „Válogatott gondolatok a tanári hivatásról” című könyvnek a bemutatója.

Ma délután hét plenáris előadásra kerül sor, és megtisztelő kötelességemnek teszek eleget, amikor külön tisztelettel köszöntöm a szünet előtti előadóinkat, s köszönöm még egyszer, hogy elfogadták a meghívást. Szünet előtti előadóink:

 • Sipos Imre, a köznevelésért felelős helyettes államtitkár úr;
 • Dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója;
 • Sörös Iván főosztályvezető úr, az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságról.

Természetesen szünet után az előadóinkat érkezési sorrendben el fogom mondani.

Szerda délután több szekcióban, egészen pontosan kilenc szekció munkájában vehetnek részt az érdeklődők. Természetesen lehetett online módon jelentkezni ezekbe a szekciókba, de mindenki nem jelentkezett, viszont azt is látjuk, hogy többen két szekcióban is szeretnnének részt venni, ez azt jelenti, hogy szünet előtt az egyik szekcióba néznek be, mert az a két, vagy három korreferátum érdekli őket, ezért kérem a szekcióvezetőket, hogy a szünet időpontját tartsák be, hogy a hallgatók át tudjanak menni a másik szekcióba. És most szeretném bemutatni a szekcióvezetőket, és ha itt vannak, akkor szíveskedjenek felállni azért, hogy a résztvevők megismerjék Önöket:

 • az Óvodai szekciót Petránné Képes Gizella óvodavezető vezeti;
 • a Szakképzési szekciót, amit a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal hozott létre, Palotás József, szakmai főigazgató-helyettes;
 • a Pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat, ami az Oktatási Hivatalhoz tartozik, Merklné Kálvin Mária főosztályvezető;
 • az Önértékelés, tanfelügyelet, pedagógusminősítés szekciót az Oktatási Hivatalból, Gerendás János főosztályvezető úr;
 • a Kutatás, fejlesztés, tudásmegosztás szekciót az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetből Dr. Pompor Zoltán főigazgató-helyettes úr;
 • a Fejlesztés, fenntartás, működtetés, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ részéről Várszegi-Subosits Dóra főosztályvezető asszony;
 • a Tehetséggondozás, az Új Nemzedék Központ szekciót Jávor Balázs, tehetségfejlesztési igazgató úr vezeti;
 • a Vezetés- és Szervezetfejlesztés, szakértő a köznevelésben, a Független Pedagógus Fórum, Köznevelési Szakértők Országos Egyesületének szekcióját Dr. Barlai Róbertné;
 • a Digitális kompetenciafejlesztés szekciót, a Suliszerviz Pedagógiai Intézet szervezésében Csontó Béla igazgatóhelyettes vezeti.

Tisztelt Konferencia, Kedves Előadóink!

Kötelességem volt elmondani Önöknek az előbbieket ahhoz, hogy tudjanak tájékozódni, hisz több lehetőség közül lehet választani a következő napokban. Még egyszer nagy tisztelettel köszöntöm Önöket is, és köszöntöm az előadókat is, és most szeretném megkérni Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár urat, hogy köszöntse a Konferencia résztvevőit, és utána tartsa meg előadását. Köszönöm szépen!