Rákosi Szilvia

Pedagógus-továbbképzés és ECDL

rsz0

Megújult a digitális írástudás nemzetközi tanúsítványa

Rugalmasabb lett és tartalmilag bővült a digitális írástudás nemzetközi tanúsítványa, az ECDL (European Computer Driving Licence; Európán kívül ICDL, azaz International Computer Driving Licence).

Az ECDL 1996-os indulása óta máig több mint 150 ország több mint 13 millió emberének nyújtotta a digitális írástudás nemzetközileg széles körben elismert tanúsítványát. Hazánkban máig több mint 440 ezren tettek ECDL vizsgát a mintegy 350 akkreditált vizsgaközpont valamelyikében. Az ECDL vizsgarendszer magyarországi felelőse és nemzetközi minőségi szabványok szerinti működtetője a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).

A most megújult ECDL célja, hogy lépést tartson a technológiai és munkaerő-piaci változásokkal. Éppen ezért a rendszer még rugalmasabb lett, még inkább megfelel az élethosszig tartó tanulás kívánalmainak és tartalmilag is bővült. Új modul a felhasználói szintű IT biztonság, amelyhez a témában elsőként felkészülést segítő jegyzet is készült. Szintén újdonság, hogy a korábban önálló modulként szereplő elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás modul bekerült a kötelezően választható képzések közé.

Az ECDL továbbra is a digitális készségek folyamatos fejlesztését kínálja: sohasem évül el, igény szerint új vizsgákkal frissíthető és adott keretek között újabb és újabb modulokkal bővíthető. A négy vagy hét modulos tanúsítvány megszerzését követően Magyarországon is lehetőség van bármikor új vizsgákat tenni, és ún. ECDL modul-tanúsítványokat szerezni.

Az NJSZT jóvoltából a vizsgákra való felkészüléshez ingyenesen tölthető le a hivatalos ECDL vizsgapéldatár: www.ecdl.hu.

Az új ECDL a pedagógus-továbbképzésben

Módosult a pedagógus-továbbképzésről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet. Ennek értelmében a pedagógusok továbbképzése továbbra is állami feladat. A hétévenkénti kötelező továbbképzés teljesítéséhez számos lehetőség áll a pedagógusok rendelkezésre. Ilyen lehetőség az ECDL bizonyítvány, a nyelvvizsga, a pedagógus szakvizsga, bizonyos OKJ-s szakképesítések megszerzése, vagy a pedagógus akkreditált képzési programokon, felsőoktatási intézmények által szervezett továbbképzéseken való részvétel.

Az NJSZT ECDL Irodája által szervezett képzések szintén elfogadhatóak a pedagógus-továbbképzésben. A jogszabály szerint a hétévenkénti továbbképzés legfeljebb huszonöt százaléka teljesíthető többek között „a harminc foglalkozási óránál rövidebb, nem akkreditált képzésben való részvétellel, amennyiben a képzési idő legalább az öt órát eléri.” (5. § (3) d))

rsz1

Fentiek értelmében kreditpont kapható az ECDL program új moduljainak, az ECDL IT biztonság és ECDL e-aláírás, e-hitelesség modulok vizsgáztatási jogosultságának megszerzéséhez előírt továbbképzésen való részvételért is.

Újdonság, hogy 2013. október 1-től a hétévenkénti továbbképzésben nem csak a hétmodulos ECDL, hanem a négy vizsgamodul teljesítésével megszerezhető ECDL START is 120 kreditponttal jóváírható.

rsz2

Megállapodást kötött a KLIK és az NJSZT az ECDL vizsgaközpontok működtetéséről

Együttműködési megállapodás keretében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) rögzítették, hogy a KLIK támogatja az állami fenntartású közoktatási intézményekben működő ECDL vizsgaközpontok tevékenységét. A vizsgákat a központok az ECDL szabályzatban rögzítettek szerint folytatják, a vizsgázók a regisztrációs vizsgadíjat továbbra is saját maguk állják, azonban az központok üzemeltetésnek díját a KLIK fedezi, ezzel is elősegítve azt, hogy az iskolákban minél több tanuló szerezhessen ECDL bizonyítványt.

rsz3