Dr. Polonkai Mária

Köszöntő

P 01 Polonkai Mária

 

Tisztelettel köszöntöm Önöket a XIV. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián. 1999 óta a Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda hívja a szaktanácsadókat, a pedagógusokat, az óvodapedagógusokat, a felsőoktatásban, továbbá a pedagógiai szakszolgálatban dolgozókat azért – ami akkor is a konferencia célkitűzése volt és ez azóta sem változott –, hogy párbeszéd alakuljon ki az oktatáspolitikusok, az oktatásirányítók, a pedagógia és pszichológia tudományának művelői és Önök, pedagógusok között.

Szeretnék elárulni egy titkot. Minden évben a konferencia úgy fejeződik be, hogy megmondjuk, egy év múlva melyik hónapban lesz a következő konferencia. A titok az, amikor elkezdték e konferencia szervezését – ez év tavaszán –, akkor találták ki a szervezők ezt a címet: „Közreműködés a köznevelés megújításában”. Azt gondolom, jól választottak, mert a programot és azokat az előadókat végignézve, azt fogják bemutatni, hogyan lehet közreműködni ebben az új helyzetben, a köznevelési folyamat változásában és milyen feladatok adódnak ebből a változásból.

Az előadók a három nap alatt minden bizonnyal válaszolni fognak azokra a kérdésekre is, melyek a folyamatban, illetve Önökben felmerülnek. Aki jelen volt délelőtt a VII. Országos Diáktárlat megnyitóján, dr. Feledy Balázs művészettörténész úrtól hallotta, hogy a köznevelési folyamat megújításában rendkívül fontos szerepe van a gyereknek. A másik nagyon fontos szereplő a pedagógus. Azt gondolom, hogy a jelenlévők arra kíváncsiak, hogy a gyerek és a pedagógus hogyan tud majd együttműködni, mit tudunk mondani a pedagógusoknak, hogy a különböző jogszabályokban foglalt feladatokat meg tudják oldani. Természetesen a művészettörténész úr elmondta, hogy a harmadik szereplő a család, a szülők, akik fontosak a tehetséggondozásban, és az egész köznevelési rendszerben működésében is.

2012. 08. 30-án a SYMA-csarnokban, „A tanév itt kezdődik” rendezvényen én bátorítást és megerősítést kaptam abban, hogy kérjük meg az oktatásirányítókat, az oktatáspolitikusokat, hogy jöjjenek és a pedagógusok jelenlétében mondják el a jogszabályokban megfogalmazottakat, amelyeket szeretnének megvalósítani, amelyek közreműködésében Önöket partnerként szeretnének meghívni, segítsenek ahhoz, hogy mindenki pontos információt kapjon, tudja mi vár rá. Amint a programból látják, nem mindenki fogadta el a meghívásunkat, de szeretném megköszönni előadóinknak, a szekcióban szereplő kollégáknak, a résztvevőknek, hogy eljöttek és részt vesznek a XIV. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián.

A résztvevők és mindannyiunk nevében szeretném megköszönni a Suliszerviz ügyvezető igazgatóinak – Molnár Csabának és Kónyáné Tóth Máriának –, valamint munkatársaiknak, hogy nem kis erőfeszítések árán megszervezték a konferenciát és újra itt lehetünk Hajdúszoboszlón. A település hetedik alkalommal ad helyet a konferenciának. Szeretném ezúton is megköszönni a város vezetőjének és munkatársainak, a város köznevelési intézményeinek azt a támogatást és azt a közreműködést, amivel hozzájárulnak a konferencia sikeréhez. A három napon 20 plenáris előadás hangzik el és hét szekcióban szerezhetnek információt különböző témakörökben.

Sokszínű kísérőprogram várja Önöket. A hagyományoknak megfelelően délelőtt megnyílt a VII. Országos Diáktárlat, melyre 300 alkotás érkezett 180 fiataltól, 35 pedagógus felkészítésével. 105 diák 143 alkotása került kiállításra és három alkotócsoport kapott díjat, valamint négy diák díjazásban részesült, öten pedig különdíjban részesültek. A kiállított képeknek egy részét a hotel halljában nézhetik meg, a másik része pedig a hajdúszoboszlói Bocskai István Szakképző Iskolában van kiállítva.

Kísérő programja a konferenciának a szakkönyv, tankönyv és taneszköz kiállítás, valamint a Microsoft Magyarország és a Modern Iskola magazin itt rendezi meg az innovatív tanárok seregszemléjének regionális döntőjét. Ezen gyakorló pedagógusok mutatják be projektjeiket, tananyagaikat és korszerű tanítási módszerüket. Ma este a vacsora után ebben a teremben nagyváradi Pódium Színház színjátékát láthatják, melynek címe Mikszáth Kálmán különös házassága. Remélem, hogy szabadidejükben lesz lehetőségük arra, hogy megismerkedjenek Hajdúszoboszló egyedülálló gyógyvizével is.

A résztvevők száma tekintélyes, 415 fő regisztrált a konferenciára, ebből óvodából 50-en, általános iskolából 56-an, középfokú intézményből 73-an, felsőoktatási intézményekből is képviseltetik magukat. A fenntartók, a pedagógiai szakszolgálatban dolgozók száma 23 fő, és egyéb intézményből is jöttek még. Ma délután hét plenáris előadásra kerül sor. Szeretném bemutatni szünet előtti előadóinkat:

  • prof. dr. Csépe Valéria akadémikust, egyetemi tanárt, a MTA főtitkárhelyettesét, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának elnökét;
  • várjuk az előadók sorába dr. Köpeczi-Bócz Tamás urat, az Emberi Erőforrások Minisztériumának EU fejlesztési és stratégiai miniszteri biztosát, illetve
  • dr. Princzinger Péter urat, az Oktatási Hivatal elnökét.

Szeretném bemutatni dr. Sóvágó László urat, Hajdúszoboszló polgármesterét.

A szekciók vezetői lesznek:

  • az Óvodai nevelés szekció vezetője Petránné Képes Gizella, óvodavezető;
  • az Általános, középiskola, szakiskola szekció vezetője dr. Szenes György, a Magyar Szakképzési Társaság elnöke;
  • a Tehetségsegítés szekciót én vezetem;
  • a Szakértői feladatok szekciót Bella Tibor, igazgató, a Közoktatási Szakértők Országos Egyesületének elnöke;
  • az OFI TÁMOP-3.1.5. szekciót dr. Szvathné dr. Szalay Márta, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai szolgáltatási főigazgató-helyettese;
  • az OFI TÁMOP-3.1.1. szekciót dr. Lannert Judit, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet mb. tudományos főigazgató-helyettese és
  • az Aktuális pályázatok szekció vezetője Bene Dániel úr, az ESZA ügyvezető igazgatója lesz.

Kicsit keretesre sikerült a program, de azt gondolom, ez nem véletlen. A keretet az adja, hogy egy nagyon jól működő köznevelési intézményhálózattal rendelkező város, Hajdúszoboszló polgármestere nyitja meg ezt a konferenciát és egy másik fenntartó, a Budapest XII. kerület polgármestere zárja. Az egyik legaktuálisabb feladat 2013. 01. 01-jén bekövetkező változás a magyar köznevelés rendszerében.

Köszöntöm dr. Sóvágó László urat, Hajdúszoboszló város polgármesterét és kérem, nyissa meg a konferenciát.