Merényi Ádám

Tisztaszoftver program,

Digitális oktatási alapcsomag

P 18 Merényi Ádám

Tegnap is sok olyan beszélgetésben vettem részt, melyben pedagógusok szóltak arról, hogy a diákok megváltoztak és évről-évre kevésbé motiváltak. Milyen diákokról is van szó? Egy olyan világot élünk, ahol tízpercenként 3,5 millió keresést hajtanak végre, 6 000 videó kerül feltöltésre a Youtube-ra (ez azt jelenti, hogy tízpercenként születik 24 órányi tartalom), 2000 mobilalkalmazást töltenek le világszinten és 4 milliószor frissítődik a Facebook-státusz. Az IDC felmérése szerint 2011-ben 1,8 zetabájt adat jött létre. Hogy ezt megpróbáljam szemléltetni[1]: képzeljék el, hogy ezt az adatmennyiséget megpróbáljuk dvd-re kiírni, és azokat egymásra rakni. Valahol a nemzetközi űrállomás magasságában állna meg ez a dvd-torony. Ennyi adat született 2011-ben. Az IDC-nek becslése szerint, 2020-ra 35 zetabájtnyi adat lesz, ez DVD-ből kirakva a Föld–Hold távolság háromszorosa.

Ezek a fiatalemberek nemcsak létrehozni szeretik az adatokat, hanem használni is, méghozzá azonnal, személyre szabottan, megoszthatóan, tárolhatóan és bármikor visszaszerezhetően. Ez a környezet veszi körül a mai diákokat. Ebben a környezetben állunk mi egy zöld tábla elé.

Miben tud a Microsoft segíteni önöknek?

Szoftverekkel (ez alatt a Tisztaszoftver Programot, a Digitális Oktatási Alapcsomagot, az ingyenes oktatástámogató szoftvereket értem) és tudással (Partners in Learning).

A Tisztaszoftver Programot tavaly írta alá a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 3 évre, évenkénti megújítással. Nem változott az, hogy továbbra is valamennyi közoktatási pc jogtisztán futtatja a Windows frissítést és az Office programot. Ez azt jelenti, ha új gépet vásárolnak, akkor azzal együtt célszerű megvenni a „legkisebb” Windows operációs rendszert, utána a nagyvállalati, intézményi, iskolai verziót rá lehet telepíteni. Az Office teljes értékű verzió, abban is a legjobb, tehát az Office Pro+ szolgáltatást lehet igénybe venni.

Szemben azzal, hogy eddig csak középiskolák kaphattak kiszolgáló oldali operációs rendszert (Windows Server), most már minden közoktatási intézménynek van egy példánya. Így valamennyi általános és középiskola számára elérhető a Windows Server.

Kikerültek a programból a középiskolai szervercsomagok. A középiskolák részére eddig rendelkezésre álló levelezés és csoportmunka szoftvereket ezentúl a Digitális Oktatási Alapcsomag biztosítja. A pedagógusok otthoni hozzáférése továbbra is jogtiszta.

Az otthoni telepítőt és licencet a www.kir.hu portálon keresztül, az intézményit a www.tisztaszoftver.hu oldalon lehet igényelni.

A Digitális Oktatási Alapcsomagról beszélnék a továbbiakban. Nem tudom, hogy a felhő alapú számítástechnikáról mennyit beszélgettünk korábban. Ma már természetes, hogy nem tart senki otthon magánál generátort, hanem egy központi helyről vásárolja az áramot. Egyre kevesebb cég üzemeltet saját szerverfarmot, inkább rábízza azt egy központi üzemeltetőre és interneten keresztül éri el az igényelt szolgáltatásokat. Ismerek olyan kisvállalatot, amelynél a villanyszámlán való spórolás volt a kiváltó indok, és olyan nagyvállalatot, amely több ezer alkalmazottjának levelezését szerette volna egyszerűbbé tenni. Erre szolgál az Office 365 szolgáltatás, melynek alapcsomagja oktatási intézményeknek ingyenes.

Mit nyújt a Digitális Oktatási Alapcsomag?

Diák és tanár levelezés: ma már igény, hogy a diákoknak legyen egy hivatalos intézményi e-mail címük. Jelenleg a kommunikáció Freemail-en, Hotmail-en stb. zajlik. Az intézményi identitástudat része kellene, hogy legyen, hogy a diákoknak és tanároknak saját, iskolai e-mail címük van.

Intézményi portál: weboldal, csoportmunka támogató eszköz és dokumentum tárhely. Alkalmas az intézményvezetői feladatok hatékonyabbá tételére, de akár szalagavató bál informatikai hátterének biztosítására is. (Az előző évek fényképei, költségvetése, a szülőkkel való kommunikáció, a helyszín kiválasztása, vagy a tánc megszavazása érdekében lehet például egy belső portált létrehozni.)

Videokonferencia és csetelés: a szolgáltatás harmadik eleme a tanárok közötti távoli kommunikációt teszi egyszerűbbé, de akár előadások közvetítésére, felvételére, online jelenlétérzékelésre, csetelésre is használható.

Mindezt díjmentesen biztosítja a Microsoft Office 365 szolgáltatása. A www.office365.hu oldalon találnak egy oktatási aloldalt, ott lehet regisztrálni, az első körben egy 30 napos próbaverzióra, és onnan lehet ingyen áttérni az A2-es csomagra.

A Learning Suite egy olyan termékcsomag, amely csokorba gyűjti az összes Microsoft oktatástámogató szoftvert. A Worldwide Telescope nevű szoftver például a Hubble-nek és másik 10 földi és űrtávcsőnek a képéhez enged hozzáférést. Találunk továbbá montázskészítő szoftvert is, mellyel például az osztálykirándulásokról, erdei iskoláról készíthetünk pár kattintással montázst. Van olyan kiegészítés a Wordhöz, amellyel képleteket tudunk beilleszteni bonyolultabb függvényekhez, vagy olyan kiegészítés a PowerPointhoz, amellyel 10-15 egér segítségével egyszerre tudnak a diákok válaszolni az abban feltett kérdésekre. A Learning Suite programcsomagot a www.pil-network.com oldalról lehet letölteni.

Mire érdemes még használni ezt az oldalt? Ha valaki szeretné külföldi kollégákkal felvenni a kapcsolatot például csereprogram vagy közös projekt kialakítása céljából, akkor itt megteheti. Innen lehet letölteni az ingyenes szoftvereket is, illetve rengeteg jó ötlet van fenn, konkrét tippek, trükkök.

Ez átvezet abba az irányba, hogy a szoftverek mellett a tudásban hogyan igyekszünk segíteni. Talán látták, hogy tegnap volt itt egy kis kiállítás, az innovatív tanárok fóruma, ahol 1-1 standon jelentek meg a pedagógusok és mutatták be azt, hogyan oktatnak fizikát, magyart stb. Ez egy verseny része, amely novemberben folytatódik. Ez a Microsoft Partners in Lear­ning Fórum, az innovatív tanárok fóruma. Két napon keresztül tart, közel 100 pedagógus kap 1-1 standot, és lehetőség van mindenkinek bemutatni a saját jó példáját, így több tucat jó ötlettel felvértezve térhetnek haza a pedagógusok.

A Microsoft számára stratégiai kérdés az oktatásügy támogatása. Partners in Learning programja egy 10 éves elköteleződés, amelynek során 112 országban összesen félmilliárd dollárt költ arra, hogy hozzájáruljon az oktatás modernizálásához, a helyi innováció elősegítéséhez és munkahelyek, lehetőségek biztosításához. Remélem, Önöknek is módjuk lesz kiaknázni a programban rejlő lehetőségeket!

 

[1] Zeta (Z): 1021