Nagyrónai László

Fenntartó – többcélú kistérségi társulások szekció

nagyronailaszlo szekciobesz

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket.

A Többcélú kistérségi társulások szekcióban két vitaindító előadás hangzott el. Az első: Esélyteremtés, együttműködés, fenntarthatóság a kistérségi társulások feladatai a közoktatási törvény legutóbbi módosításának tükrében. Másodikként Zsombok Lajos, a Lengyeltóti Fodor András Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Nevelési Tanácsadó Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Igazgatója egy nagyon gyakorlatias, kiválóan felépített és élvezetes előadást tartott a többcélú és közös igazgatású intézmények vezetési gyakorlatáról.

A törvénymódosításból adódó feladatok három csomópontot határoznak meg a szakértői tevékenység számára, és természetesen a többcélú kistérségi társulások számára is. Az elsőt a tervezésben, mivel a kistérségi intézkedési terv kiválthatja a helyi intézkedési tervet, így 168 kistérségi  intézkedési terv készülhet a jelenlegi közel 2200 intézkedési terv helyett.

A tagintézménnyé válás lehetősége a közeljövőben is érinteni fogja a közoktatási intézményeket, elsősorban a nyolc évfolyamnál kevesebb évfolyammal működő iskolákat. Ez azt jelenti, hogy a szakértői feladatokban hangsúlyosabban fog megjelenni a tagintézménnyé válás elősegítése, illetve az OKÉV-hez benyújtandó engedélyek elkészítésében való közreműködés.

A harmadik szakértői terület a mérés-értékelés, amelynek egyik lehetséges módja a kistérségi mérés-értékelési rendszer kidolgozása, bevezetése, működtetése. A kistérségi mérési értékelési rendszer a longitudinális mérést valósíthatja meg a keresztirányú kompetenciamérések mellett.

A közös igazgatású közoktatási intézmények működésében a legfontosabb a gyakorlati megközelítés volt. Alapító okirat, SZMSZ, vezetési struktúra, igazgatótanács, sőt, ÁFA és adókérdések is felmerültek ebben az előadásban.

A szekció kiváló szakmai munkát végzett, és a vitában elhangzottak is hozzájárultak a korszerű szakértői munka tartalmának meghatározásához. Szeretném megköszönni a résztvevőknek és a szervezőknek a támogatást. Úgy hiszem, hogy a Suliszerviz által szervezett, ma már nagy hagyományokkal rendelkező szakértői konferencia jelentősen hozzájárult a magyar közoktatás szakmai kultúrájának fejlesztéséhez.

Köszönöm szépen.