Nedeczky Veronika

Informatikai (IKT) kompetenciák – SDT szekció

nedeczkyveronika szekciobesz

Tisztelettel köszöntök mindenkit.

Irigykedve hallgattam a szekció vezető kollégák beszámolóját, mert a mi szekciónkról ez nem mondható el. Nagyon szomorúan kellett tapasztalni, hogy még mindig mekkora érdektelenség övezi a kollégák részéről azt, amiben az informatika szó benne van.

Szekciónknak két része volt, vagy lett volna, ha lett volna.

Az első részben a Sulinet programigazgatója tett volna egy vitaindító előadást arról, hogy az elmúlt években az IKT kompetencia területén milyen fejlesztések történtek, és milyen eszközt próbáltak volna az Önök kezébe adni, hogy be tudják vezetni az iskolába. Pontosan az volt a cél, hogy megértse minden pedagógus, hogy hiába fogja alkalmazni az egyéb kompetencia területeken történő fejlesztéseket, ha semmi fajta informatikai rálátása nem lesz. Gyakorlatilag olyan lesz az iskolában ő, mintha egy analfabéta volna. Az eljövendő években, akinek nem lesz valamifajta késztetése arra, hogy eszközként használja a számítógépet, meghal.

A szekciónk második részének az lett volna a feladata, hogy elmondjuk, hogy a kollégák hol tehetnek szert azokra a tapasztalatokra, arra a tudásra, milyen típusú tanfolyamokon, és hangsúlyozom, hogy nem informatikai tanfolyamon. Nem arról szól, hogy a számítógépet hogyan kell kezelni. Hanem, hogyan kell a tanórán használni. Erre a két előadásra senki sem tartott igényt, hogy meghallgassa. A harmadik részében a terv az volt, hogy bemutatunk egy órát, ahol kimondottan módszertanilag mutatjuk meg, hogyan tudja alkalmazni az órán a tanár ezt az eszközt. Hangsúlyozom, hogy az előadó nem informatika szakos tanár, tehát nem lehet azzal vádolni, hogy mi informatikusok próbáljuk ezt az igét hirdetni. Erre két kolléga tartott igényt, hogy részt vegyen, meg is tartottuk ezt az órát, és azt hiszem, hogy nekünk is, nekem is, és akik ott ültek azoknak is, nagyon érdekes, hasznos tapasztalat volt.

Az utolsó előadást a Suliszerviz vezetői tartották volna. Köztudott, hogy a Suliszerviz messzemenően olyan fajta tapasztalattal és tudással bír az informatika területén, amit minden pedagógiai szolgáltató megirigyelhet. Az Ő előadásukban tájékoztatták volna az iskoláknak, intézménynek a vezetőit, hogy ők mit tudnának ajánlani a tapasztalataik révén, hogy hogyan kellene az informatikai stratégiát kialakítani az intézményükben. Sajnos, mint mondtam az érdeklődés összesen két főre csökkent.

Köszönöm szépen.