Nagyrónai László

Többcélú kistérségi társulások szekció

(487)Nagyrónai

Tisztelt Konferencia, Kedves Kollégák!

A többcélú kistérségi társulások szekció vezetőjeként üdvözlöm Önöket! Azt gondolom, hogy mi voltunk talán az egyetlen szekció, amely majdnem a pénteki díszvacsoráig tartotta szekcióülését! Ebből is látható, hogy milyen feszült figyelem és érdeklődés kísérte ennek a szekciónak a munkáját. Nemcsak azért, mert a többcélú kistérségi társulások létrejötte lehet az egyik kitörési pont a közoktatás-fejlesztés és a közoktatási szervezetfejlesztésnek a mai formájában, hanem olyan új dolgok, olyan érdekes módszertani és stratégiai dolgok hangzottak el a szekción, amelyeket talán máshol még nem is hallottak.

Az első napon a többcélú kistérségi társulások általános szerepéről volt szó. Ebben a részben a munkaszervezetek alakulásáról és a pénzügyi keretek megteremtéséről folyt a legnagyobb vita, amely még gyerekcipőben jár, de egyre több közoktatási referens van a munkaszervezetekben is.

A második napon Tátrai Anikó, az Oktatási Minisztérium vezető főtanácsosa a kistérségi intézkedési tervek elkészítésének jelenlegi állásáról tartott tájékoztatót. Ezt követően Berecz Árpádné kistérségi szakértő a budapesti Újlak Utcai Általános Iskola igazgatója tájékoztatót adott a kistérségi intézkedési terv tervezési módszertanáról. Ezt folytatta Gábor Dezső kistérségi szakértő, Farkaslyuk polgármestere. Berecz Árpádné és Gábor Dezső a kistérségi intézkedési terv legújabb módszertani vonatkozásait tekintve a vidékfejlesztés megjelenésének fontosságát is hangsúlyozták. Végül Kindrusz Pál az OKÉV értékelési és mérési referense zárta előadásával a szekció programját. Mind a négy előadás a szekció témáját tekintve egy egységes rendszerre épült, mégpedig arra, hogy a kistérség mérje, értékelje, szervezze és gondozza általában a közoktatási rendszerét. Bevezettünk egy új fogalmat is. Kindrusz Pál javaslatára elfogadtuk azt a terminológiát, hogy a kistérségben legyen egy mérési-értékelési rendszergazda. Ha ezt tetszenek hallani, akkor ez ennek a konferenciának az egyik terméke. A bevezetés az úgy szólt Pali barátom részéről, hogy amikor már két számítógép van, akkor ahhoz már kell rendszergazda, amikor egy kistérségben mérési és értékelési rendszer van, ahhoz is kell egy rendszergazda. Tisztelettel kérem, hogy ezt a szakszót, amit mi vezettünk be, mint a konferencia egyik termékét, tessék szíves lenni továbbvinni. Nem fogom megvárni, amíg metakommunikációs módszerekkel felszólítanak arra, hogy hagyjam el a pulpitust, további jó munkát kívánok mindannyiuknak!