Dr. Szenes György

A KÖZÉPISKOLA szekció összefoglalója

05 szenesgy

Jó reggelt kívánok most ébredő kollegáimnak!

Tisztelettel köszöntöm Kedves Kolleganőimet, Kollegáimat, Elnök Úr, Államtitkár Úr!

A középiskolai szekcióban nagyon baráti légkörben, igazán kollegárisan vitattuk meg azokat a legfontosabb dolgokat, amelyek leginkább izgatták a hazai középiskolákat. Szalay Sándor kezdte az előadások sorrendjét, aki tankönyvekről és a taneszközökről, jogszabályi változásokról, tankönyv-támogatás rendjéről, ingyenes tankönyvellátással kapcsolatos meglévő anomáliákról szólt. Számos dologban tisztáztuk azokat a gondokat, problémákat, amelyek felvetődtek.

Második előadónk Könczöl Tamás a Sulinet Expressz Programigazgatója szólt a programról. Felhívta a figyelmet, hogy ne tévesszük össze a Sulinet Expressz Programot a kedvezményes számítógép-vásárlási lehetőséggel. Abban reménykedem, hogy a teremben sok kolléga ebben az évben élni fog a számítógép-vásárlási lehetőséggel. Mert tényleg páratlanul jó dolog, hogy 60 000 Ft-ot évente vissza lehet igényelni adónkból informatikai eszközök vásárlása esetén. Tananyagfejlesztésről, módszertani megújulásról, pedagógus továbbképzésről számolt be Könczöl úr, vagyis mindarról, ami a Sulinet Expressz Programiroda feladata.

A második napon az érettségi vizsgáról beszéltünk. A kétszintű érettségi bevezetésével kapcsolatos kérdésekről Horn György tartott előadást, ezt konzultáció követte. Egyértelművé vált mindenki számára, hogy nemcsak a két szint a fontos az új érettségiben, hanem standardizáltság, és a minden középiskola számára egységes érettségi rendszer kialakítása. A próbaérettségi tapasztalatai után várhatóan 2005-ben nagyobb zökkenő nélkül el tud indulni az új érettségi rendszer. Ehhez az előadáshoz kapcsolódott Knausz Imre előadása, aki az érettségi vizsga távlati fejlesztési elképzeléseiről és ennek szakmai koncepciójáról szólt. Megnyugtatott mindannyiunkat, szó nincs arról, hogy 2005. után 2-3 éven belül meg fog változni egy egészen más típusú kompetenciaalapú érettségivé a mostani kétszintű érettségi vizsga. Biztosak lehetünk abban, hogy néhány éven keresztül kétszintű lesz az érettségi. A NAT felfutásával 10 éves távlatban mi fog történni az még nem eldöntött.

Nekem feltétlenül kell szólnom egy másik szekcióról is, amely tegnap este volt. A Nemzeti Alaptanterv jóváhagyását követő napon már érződött a hatása itt a konferencián. A művészetek műveltségi területen, a tánc- és mozgáskultúra modulban itt a kollégák tegnap nagyon komoly erőfeszítéseket tettek. Az új műveltségi terület fontosságát hangsúlyozva együttműködött az óvoda, az általános iskola és a kollégium. Jól vizsgázott a Debrecenben jelen lévő nevelő testület.

Végezetül, szeretném megköszönni a szervezőknek, a Suliszerviz Iroda minden dolgozójának, kiemelten Kónyáné Marikának és Molnár Csabának a konferencia magas színvonalú megszervezését. Ha hívnak jövőre ismételten, jövök. Köszönöm szépen.