Mandák Csaba

A NEVELÉSKÖZPONTÚ ISKOLA szekció összefoglalója

18 mandakcsaba

Nagyon sok szeretettel köszöntöm a kollégákat a nevelésközpontú iskola szekció összes résztvevője nevében.

A szekció - immár hagyományosan - nem tipikus konferenciai elemmel kezdte munkáját. Az első napon a Vojtina Bábszínházban egy játszóházi foglalkozást ámultunk végig. A foglalkozás után leültünk a játszóház vezetőivel beszélgetni. Számtalan kérdésünk mellett szinte mindannyiunkban felmerült az igény, hogy szeretnénk kollégáinkat elhozni hospitálni, lehetőleg minél többször ezekre a játszóházi foglalkozásokra.

A pénteki nap már a hagyományos konferencia keretek közt zajlott. Már az első mondatok elhangzása után kiderült, ugyanazt gondoljuk arról, hogy mit jelent az, hogy nevelésközpontú iskola, hogy minden ember önálló érték, és hogy az egyéni értékek, az egyéni képességek kibontása, kibontakoztatásának segítése a feladatunk.

Az iskola minden egyes tevékenysége, megnyilvánulása a közösség gazdálkodástól kezdve a szabadidő megszervezésén át a tanulás megszervezéséig mind-mind ugyanazt a célt szolgálja. A különböző tevékenységeket azonban csak akkor tudjuk hatékonyan kihasználni, ha a pedagógiai program, illetve az éves munkaprogram megtervezésénél egymással egyenértékű elemként kezeljük őket.

Az idei évben az volt az elsődleges célunk a szekció megszervezésével, hogy olyan a hétköznapokon használható gyakorlati módszereket tanuljunk el egymástól, amit minden magyar közoktatási intézményben meg lehet valósítani. Nem különleges dolgokat, nem csodálatos, újszerű módszereket mondtunk el egymásnak. Kizárólag olyan dolgokat, amiket akár a jövő héttől kezdve bevezethetünk saját iskolánkban. „Természetesen” nagyon kevés dologra jutott idő, a végén már szünetet is elfelejtettünk tartani, csak azért hagytuk abba, mert elkezdődött a vacsora. Így aztán március 23-án, reményeink szerint, folytatjuk a szekció munkáját Budapesten a Kontyfa Iskolában, ahova ezúton is sok szeretettel meghívok minden kollégát!

Külön köszönettel tartozom a szervezőknek, és mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy a konferencián, határon túli magyar pedagógusok is részt vehettek. Különleges élmény volt meghallgatni őket, megosztani velük saját tapasztalatainkat. Reméljük sikerül valóra váltani közös elhatározásunkat, és még az idei tanév során el tudunk látogatni egymás iskoláiba.