Dr. Révész László

A Mit? Miből? Hogyan? avagy a jövő iskolája
szekció összefoglalója

DrRL

 

Az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) által szervezett szekcióban az Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoport, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Komplex Alapprogram mutatta be futó projektjeit.

Dr. Juhos István okostanterv-fejlesztési vezető (Eszterházy Károly Egyetem Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoport, EFOP-3.2.15) „Digitális oktatás tartalom és tervezés” címmel tartott interaktív előadást. Több, a gyakorlatban használható applikáció példáján keresztül mutatta meg, hogy a jelenségalapú oktatáshoz hogyan lehet bevonni a digitális kiegészítőket. Közösségi tananyagokat, ingyenes oktatási segédanyagokat is hozott példának, és beszélt a Nemzeti Köznevelési Portálon elérhető, ellenőrzött digitális tananyagokról is.

„Lapozástól a kattintásig: a hagyományos tankönyv átfordítása digitális taneszközzé” címmel Dr. Baranyai Katalin főszerkesztő (Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési Igazgatóság, Tananyagfejlesztési Központ) tartott előadást. Az EKE OFI Újgenerációs tankönyvei fejlesztései koncepciója kapcsán azt mutatta meg az érdeklődőknek, hogy miként lesz alkalmas egy tankönyv arra, hogy abból újabb generációk sajátítsák el a tudást, illetve miként válik alkalmassá az Újgenerációs tankönyv arra, hogy digitális okostankönyvvé váljon.

Törőcsik Katalin digitális pedagógiai módszertani koordinátor (Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, EFOP-3.2.2) a hamarosan elérhető okostankönyvek világába vezette be a hallgatóságot. Több elkészült reszponzív okostankönyv szerkezetét, működését, felépítését mutatta meg, és az okostankönyvek logikájába is betekintést engedett. Az okostankönyvek összetett rendszerben segítik a tanulási folyamatot. Videók, animációk, okosfeladatok, szintezett, egymást támogató különböző feladatmotorokon futó gyakorlatok, interaktív térképek teszik színessé és hasznossá az okostankönyv használatot.

KAP-ható-e használható módszer? Válaszok a Hogyan?-ra Dr. Racsko Réka munkacsoport-vezető (Eszterházy Károly Egyetem Komplex Alapprogram, Digitális Alapú Alprogram, EFOP-3.1.2 1615) a Komplex Alapprogram módszereiből adott ízelítőt. A résztvevők laptopokon keresztül aktívan kapcsolódtak be a bemutatóba és a saját bőrökön tapasztalhatták, miként működik a gyakorlatban a Komplex Alapprogram digitális lábára épülő tanítási segédanyagok. Az előadás végén egy együtt kitöltött interaktív, játékos teszten ismerkedhettek a jelenlévők a Komplex Alapprogrammal.

„Milyen iskolát szeretne a szülő gyermekének?” címmel Dr. K. Nagy Emese munkacsoport vezető (Eszterházy Károly Egyetem Komplex Alapprogram, Differenciált Fejlesztés Heterogén Tanulócsoportban (DFHT), EFOP-3.1.2) tartott közös gondolkodást, amibe aktívan bevonta a jelenlevő pedagógusokat. Mindenki elmondhatta, hogy mit vár egy pedagógus, egy diák és egy szülő az ideális tanórától. Egy nyelvtanórát szimuláltak, kiscsoportos foglalkozásban, ahol a DFHT módszere is működésében volt megtapasztalható.

[1] Hegedűs Mihály: Mit? Miből? Hogyan? Avagy a jövő iskolája! – egy nyelvet beszélünk! című írása alapján
http://tantrend.hu/hir/mit-mibol-hogyan-avagy-jovo-iskolaja-egy-nyelvet-beszelunk