Iszák Tibor

A Magyar oktatás határon innen és túl
szekció összefoglalója

IT

 

Kedves kollegák, nagy tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit a szekción résztvevők nevében.

Egy nagyon egyedi és sajátságos szekción vehettünk részt tegnap délután. Egy olyan nemzetközi konferencián, amelyen hét ország résztvevői tanácskoztak, azonban szerencsére a konferencia szervezőinek nem volt szüksége tolmács biztosítására, mert a hét ország résztvevőinek a képviselői mind magyarul beszéltek. Nyolc határon túli, az NPK mint anyaországi szervezet, valamint az EMMI Kárpát-medencei magyar oktatásáért felelős helyettes államtitkára, dr. Lőrinczi Zoltán vett rész a konferencián.

A pedagógus szakemberek a határon túli és a hazai pedagógiai szakma érdekképviseletével foglalkoznak. Kimondottan arról esett szó tegnap délután, hogy milyen problémák és milyen megoldási javaslatok állnak előttünk ahhoz és azért, hogy jobbá tegyük a Kárpát-medence magyarságának az oktatását mind eszköz, mind infrastrukturális, mind humán­erőforrás tekintetében. Sikerült néhány problémát azonosítani olyan szinten, hogy azok hasonló vagy ugyanolyan probléma megoldást kívánnak-e a földrajzi különbözőségek ellenére. A különböző területi megjelenések ellenére olyan célokat tudtunk megfogalmazni, melyek megvalósulása közös ügy, a magyarság nyelvi és kulturális határaina megtartásának érdekét hivatott szolgálni.

Az elhangzott kilenc előadás nagyon-nagyon jó hangulatban telt el és mondhatom azt, hogy különleges módon interaktívan. A résztvevők akár az előadás közben is bele tudtak kapcsolódni kérdéssel vagy észrevételeikkel a szekció munkájába. Úgy álltunk fel a kicsit hosszúra sikerült (hat óra is elmúlt mire befejeztük) a munkánk végén, hogy talán egyedül a 13 szekció munkája közül nálunk született egy kézzelfogható produktum, egy nyilatkozat, ami arról szól, hogy a résztvevő szakmai érdekképviseleti szervezetek vezetői tiltakozásukat fejezték ki az ukrán oktatási törvény ellen, amely érinti a kárpátaljai magyarságot is. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon példaértékűnek mondható összefogás, lehetséges, hogy hatása kicsi lesz, de azt gondolom, hogy ennyit mindenféleképpen kötelességünk megtenni azért, hogy a nagyon szép és gyönyörű magyar nyelvünk ápolása az megmaradjon.

Több célt is megfogalmazott a szekció a jövőt illetően azonban a fő cél az, hogy a magyar nyelv határait lehetőleg próbáljuk megtartani a Kárpát-medencében. Mindezt dr. Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medencei magyar oktatásért felelős helyettes államtitkár úr gondolataiban és iránymutatásaiban is elmondta. Lehetünk bárhol, lehetünk bármilyen környezetben, azért a magyarságunkat elsősorban úgy tudjuk megőrizni, ha a nyelvünket ápoljuk, a nyelvünket és kultúránkat pedig csak magyarul tudjuk ápolni és a magyar nyelvű oktatáson keresztül.

Megköszönöm mindannyiuk megtisztelő figyelmét és további szép napot kívánok!