Domján Gabriella

A MATEHETSZ készségfejlesztő táborok
szakmai tartalma

DG

 

A MATEHETSZ az elmúlt több mint tízesztendős működése alatt közel 60 tábort szervezett és bonyolított le tehetséges fiatalok számára. Ezek az események javarészt nem önállóan kerültek megvalósításra, az esetek többségében valamilyen támogatással segítettük a zavartalan működést: pédául szakmai foglalkozásokat levezető szakértő biztosítása, étkezés vagy terem szervezése.

A 2016-os év mérföldkő volt életünkben: a Templeton Program keretén belül önállóan szerveztünk és valósítottunk meg táborokat – a festői szépségű Lovasberényben – a beválogatott „Fellow-knak” (60 fő/turnus). A visszajelzésekből érzékelhető óriási siker adott motivációt arra, hogy az elkövetkezendő évben, immár a Tutor Program részeként a tutorált fiataloknak is szervezzünk táborokat.

A Tutor Program első nyarán, 2017-ben, három alkalommal ún. Tehetségtábort szerveztünk közel 200 fő tutorált részvételével. Számos érdekes programot kínáltunk a 10–18 éves korosztály számára: a fizikai és kémiai kísérletektől Al Ghaoui Hesna újságíróval való megismerkedésig. A gyerekek a sárkányhajózás „tudományát” is elsajátíthatták „a kirándulós napunkon”, de akár retorikai készségeiket is felfedezhették Benkő Vilmos előadása segítségével.

2018-ban úgy véltük, néhány finomításra lehet szükség a táborainkat illetően: kevesebb külső programmal, szigorúbb korosztályi bontással, kifejezetten önismeret fókusszal szerettünk volna élményeket kínálni az arra vállalkozó tehetséges fiataloknak.

MATEHETSZ önismereti táborok céljaként kitűztük: a Tutor Program 15–18 éves diákjai közösségi élményekben és szakmai impulzusokban részesüljenek, miközben önismeretüket, kreativitásukat fejlesztő gyakorlatokon is részt vesznek.

A táboraink hatnaposak voltak (turnusonként tervezetten 30 fő fiatallal), kellemes, zavaró körülményektől mentes helyszínen – a Tolna megyei kis zsákfaluban, Izményben –, a MATEHETSZ szakértőinek segítségével kerültek megvalósításra.

A tábor szakmai tematikáját Bajor Péter koordinálásával dr. Suhajda Csilla és Koskovics Éva állították össze, majd rendkívül gyakorlatorientáltan továbbadták egy kétnapos képzés alkalmával, az előzetesen már pályáztatott és kiválasztott csoportvezetők számára.

Egy turnusban egy csoportvezető 8–10 résztvevővel alkotott egy csoportot. A tábor teljes stábja négy csoportvezetőből állt, valamint két fő a MATEHATSZ csapatából biztosította a működéshez szükséges „technikai” feltételeket.

A foglalkozások legfőbb küldetése az volt, hogy játékos, feladatorientált módon tudatosítsuk a tehetséges tanulókban, milyen nagy jelentősége van az önismeretnek és a kommunikációnak: tudjanak beszélni magukról, legyenek tisztában a tudásukkal, kompetenciáikkal, reálisan értékeljék a lehetőségeiket, valamint ismereteket szerezhessenek az asszertív kommunikációról.

A táborok végén természetesen kértük a résztvevőket, hogy mondják el véleményüket az együtt töltött hat napról. Mindannyian nagy izgatottsággal vártuk a visszajelzéseket, hiszen szakítva az addigi gyakorlattal egy teljesen új típusú tábort valósítottunk meg.

Hatalmas örömünkre igen nagy volt a pozitív válaszok száma, a táborlakók szívesen vettek részt a foglalkozásokon, számos új ismeretséget kötöttek, illetve meghatározó élmény volt számukra, hogy hasonló, tehetségígéret fiatalokkal találkozhattak.

DG 1