Dr. Lőrinczi Zoltán

Megtartotta éves gyűlését
a Külhoni Magyar Oktatási Tanács

dr.LZ

 

A Budapesten megtartott ülésen a Külhoni Magyar Oktatási Tanács bizottságai beszámoltak idei munkájukról, a pályázati és az ösztöndíjkeretek felhasználásáról, a külhoni régiókból érkezett delegáltak pedig tájékoztatást adtak a Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatás és köznevelés változásairól, a legfontosabb kérdésekről, illetve tapasztalataikról.

Dr. Lőrinczi Zoltán, az EMMI Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy szeretnének hatékonyan hozzájárulni a határon túli magyarság nemzeti azonosságának megőrzéséhez és megerősítéséhez. Emellett szeretnék megtervezni a külhoni oktatás irányait a majdani szükségletek és a jelenlegi lehetőségek alapján azért, hogy az eddig elért eredmények megtartása mellet nemzetközileg is versenyképes, a magyarországival leginkább kompatibilis képzési rendszerek valósuljanak meg. Dr. Lőrinczi Zoltán kiemelte: a cél az, hogy értelmes, képzett magyar embereket műveljenek.

A Tanács tisztújítást is tartott, így jelenlegi tagjai Lászlófy Pál István elnök, Fekete Irén és Vörös Mária (SzMPSz), Burus-Siklódi Botond és Köllő Zsófia (RMPSz), Vida T. Judit (MPE), Viola Lujza és Muhi Béla (VMPE), De Negri Ibolya (Észak-bácskai MPE), Orosz Ildikó (KMPSz).

A Külhoni Magyar Oktatási Tanács 2013 óta segíti szakmai tanácsadó testületként az EMMI munkáját a külhoni magyarok anyanyelvi oktatásában, a határon túli magyarság iskolahálózatának és intézményrendszerének építésében, megerősítésében és megtartásában, hozzájárulva az egységes Kárpát-medencei magyar oktatási tér megteremtéséhez.

 

[1] Forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/megtartotta-eves-gyuleset-a-kuhoni-magyar-oktatasi-tanacs