Dr. Polonkai Mária

Köszöntő

Tisztelt Konferencia! Tisztelt Előadóink! Kedves Vendégek!

Kedves Kolléganők és Kollégák!

Köszöntöm Önöket a XXI. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián a Suliszerviz Pedagógiai Intézet és a Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda mint rendezők és szervezők nevében. A konferencia ebben az évben „Az oktatás átalakulása a tudástársadalom és a mesterséges intelligencia korában” címmel kerül megrendezésre.

Köszöntöm körünkben Czeglédi Gyula polgármester urat és Dr. Péti Márton urat a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnök-helyettesét.

Két évtizede hagyomány, hogy a szervezők – Debrecenben, illetve Hajdúszoboszlón – a szakértőknek, a szaktanácsadóknak, a minősítési eljárásban résztvevőknek, a pedagógiai szakszolgálat munkatársainak, az óvodapedagógusoknak, a pedagógusoknak, az intézményvezetőknek, az intézményfenntartóknak, a kutatóknak, a minisztériumok munkatársainak, a minisztériumok háttér- és egyéb intézményei munkatársainak konferenciát szerveznek, melyre minden évben a választott témák legnevesebb hazai szakemberei vállalják az előadásokat. Külön öröm a rendezők számára, hogy a meghívott előadók fontos és érdekes előadásait sok lelkes, jelen esetben 1274 fő, a szakma iránt érdeklődő résztvevő kíséri figyelemmel.

Nem lehet közöttünk volt előadónk Nanszákné dr. Cserfalvi Ilona professzor emerita, a Debreceni Református Tanítóképző főigazgató-helyettese, akit a határon túli magyarlakta vidékek tanítói ugyanúgy ismertek, mint a megyénkben tanító kollégák és az országban pedagógiával foglakozó szakemberek.

Nem lehet közöttünk volt előadónk dr. Vekerdy Tamás gyermekpszichológus, az alternatív pedagógiai módszerek támogatója. A gyermekközpontú iskola fontosságáról beszélve azt mondta egyszer, hogy három dologra lesz szükség a jövőben: kreativitásra, kritikai érzékre és vállalkozó kedvre.

A konferencia 1999-ben megfogalmazott általános céljai nem változtak, csak aktuális tartalommal telivé váltak.

A szervezők idei célkitűzése, hogy a résztvevők megismerjék a köznevelés, a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttképzés új irányait, a technológiai kihívásokat, az infokommunikációs és tartalmi változásoknak való megfelelés indukálta változásokat, intézkedéseket. Megismerjék továbbá a korszerű oktatásfejlesztési terveket, irányokat annak érdekében, hogy a magyar fiatalok felkészüljenek a felsőoktatás és a munkaerőpiac kihívásaira, és egy egész életre szóló értékrendet, iránytűt kapjanak az oktatási rendszertől a változó világban való eligazodáshoz.

Mindannyian átérezzük, hogy mit jelent az, hogy 21. alkalommal kerül megrendezésre a konferencia. Van szervezet, amely a megalakulásának évfordulóját nemrég ünnepelte, van, aki mostanában ünnepel és kapcsolódik a közneveléshez, felsőoktatáshoz. Ezekre az ünnepségekre – ha országos kiterjedésűek is – a résztvevők nem 48 különböző szervezetből érkeznek.

Köszöntöm Kónyáné Tóth Mária asszonyt, a Suliszerviz Pedagógiai Intézet igazgatóját, és Molnár Csaba urat, a Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda ügyvezetőjét. Köszönöm, hogy ismételten megszervezték a konferenciát.

Nehéz ezt szavakkal megköszönni, azt hiszem többet ér az a sok köszönő levél, különböző módon kifejezett köszönet, azok a mondatok, hogy hasznos volt, várjuk a következő konferenciát, és az, hogy jól éreztük magukat, jövünk a következő évben is. Köszönöm még egyszer mindkettőjüknek és munkatársaiknak is a fáradságos munkát.

A konferencia résztvevői, a magyar pedagógus társadalom és sokan mások, tavaly egy ajándékot kaptak a szervezőktől, a jubileumi 20. konferenciára elkészítették a kiadványkötetek digitalizált változatát, és közkinccsé, mindenki számára elérhetővé tették. A kiadvany.suliszerviz.com oldalon – egy rövid bevezető szöveg után – tekinthetők meg az egyes évek kiadványai. Több szempont szerint kereshetők a gyűjteményben foglaltak.

Az eltelt egy év alatt valamivel több, mint 70 000 látogatója volt a weboldalnak. A látogatók 75%-a Magyarországról, 20%-a az USA-ból érdeklődött, de volt olyan hónap, amikor a forgalom 15%-a Ukrajnából jött. Csak érdekességként: voltak látogatók Belgiumból, Pakisztánból, Kanadából, Törökországból, Oroszországból, Máltáról, Írországból, Nagy-Britanniából is.

A legforgalmasabb hónap 2019 áprilisa volt, amikor csaknem 9000-en nézték meg a kiadványok valamelyikét.

Az eddig eltelt időben egy látogató átlagosan 3-4 oldalt olvasott el a kiadványokból, az összes megtekintés során mintegy 230 000 oldalnyi szöveget olvastak el.

A két legtöbbször megtekintett előadás a 2015. évi kötetből Tóth Mária és a 2016. évi kötetből Marosi Katalin előadása volt. Mindkettő az akkor újdonságnak számító mesterpedagógusi és kutatótanári fokozat elérésének útjáról, a programok elkészítésének lehetőségeiről és elemzéséről szólt.

Visszatérve a XXI. Országos Közoktatási Szakértői Konferenciához, csak röviden szeretném bemutatni a résztvevő szervezeteket, és képviselőiket, akik megtisztelték a konferenciát:

  • Minisztériumok: agrár, belügy, emberi erőforrások minisztériuma, innovációs és technológiai,
  • Hivatalok: Oktatási Hivatal (POK), Klebelsberg Központ (Tankerületi Központok), Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal,
  • Felsőoktatási intézmények, egyetemek: Eszterházy Károly Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem,
  • Köznevelési intézmények: óvodák, általános iskolák, alapfokú művészeti iskolák, kollégiumok, szakképzési centrumok, pedagógiai szakszolgálatok, pedagógiai szakmai szolgáltatók (pedagógiai intézetek).
  • Egyéb intézmények, háttérintézmények, civil szervezetek: DPMK, KIFÜ, KÖSZOE, MATEHETSZ, Nemzeti Pedagógus Kar, Nemzeti Tehetség Központ, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, NJSZT, Szabadtéri Néprajzi Múzeum,

A konferencián 31 plenáris előadás hangzik el, és 14 szekcióban 56 szekciófoglakozás lesz, mindez szerda délután. Szeretném felhívni a figyelmüket az 57 workshopra (műhelymunkára), melyek részben a plenáris előadások idején is folynak, az összes foglalkozás száma így 142. A programfüzetből tájékozódhatnak, melyik workshop, melyik plenáris előadással esik egybe, kérem, tervezzék önállóan is a programjaikat.

Szakmai kiállítások száma 29, a kiállítások közreműködői 131 fő, a megjelent projektek száma 19, az együttműködő partnerek száma 71, kulturális programok előadói 32 fő és 2 gyermekcsoport. Rendezők, szervezők, segítők 40 fő, diákok (kiállítás, regisztráció, rendszergazda) 67 fő. Hét szállodában helyezték el a szervezők a résztvevőket, és azokban programhoz kapcsolódó esemény is történik.

Tájékoztatom Önöket arról, hogy ma délelőtt nyílt meg a XIV. Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlat. A szervezők felhívására 298 db alkotás érkezett, 198 ifjú alkotóművésztől, akiket 30 rajztanár készített fel. A diákalkotók különböző intézményekben tanulnak, a pályázatot 16 településről 18 iskolából érkeztek. Az alkotók közül 133 diák 183 alkotása kerül kiállításra. A Hotel Békében elsősorban a díjasok, a különdíjasok, a csoportdíjasok képei láthatók.

Díjazásban öt fő részesül (öt alkotással), a különdíjas alkotó öt fő (hét alkotás), csoportdíjas alkotóközösségek száma négy.

Kérem, szabadidejükben nézzék meg a kiállítást 2019. november 30-áig

  • Hunguest Hotel Béke
    Hajdúszoboszló, Mátyás király sétány 10.
  • Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár
    Hajdúszoboszló, Szilfákalja 2.

Tájékoztatom önöket, hogy ma délután 10 plenáris előadásra kerül sor. 19:15-kor Erdei Sándor költő–újságíró rendhagyó irodalomóráját nézhetik meg, amelyen közreműködik Bartók Boglárka. Utána 20:00 órától színházi előadás lesz, a Bethlen Téri Színház és a Stand Up Brigád „Egy bolond négyet csinál” címmel ponyvakabarét ad elő.

Még egyszer köszöntöm Czeglédi Gyula polgármester urat, Hajdúszoboszló város polgármesterét és kérem, köszöntse a konferencia résztvevőit, nyissa meg a konferenciát.

Köszönöm polgármester úr megtisztelő szavait.

Köszöntöm dr. Péti Márton urat, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesét, kérem, köszöntse a konferenciát.

Köszönöm elnökhelyettes úr megtisztelő szavait.

Megtisztelő kötelességemnek teszek eleget, amikor külön tisztelettel köszöntöm az előadóinkat, s köszönöm még egyszer, hogy elfogadták meghívásunkat.

Ma délutáni előadóink a szünet előtt:

  • Schanda Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, Innovációs és Technológiai Minisztérium
  • Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
  • Dr. Rádli Katalin vezető főtanácsos, Innovációs és Technológiai Minisztérium
  • Bajor Péter ügyvezető elnök, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége és Nemzeti Tehetségsegítő Tanács

A szünet után következik:

  • Dr. Gloviczki Zoltán elnök, Oktatási Hivatal
  • Hajnal Gabriella elnök, Klebelsberg Központ, a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos
  • Valaczka András főigazgató-helyettes, Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
  • Szijártó Zoltán elnök, Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ)
  • Kucsák László elnök, Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a szakképzési rendszer fejlesztéséért felelős miniszteri biztos

Tisztelt Konferencia, Tisztelt Előadóink!

Megkérem Schanda Tamás miniszterhelyettes urat, „Oktatás, innováció a tudástársadalom és a mesterséges intelligencia korában” címmel tartsa meg előadását.