Dr. Főző Attila László – Tarné Éder Mariann

Digitális Témahét 2020.
Hogy kerülhetünk fel a digitális pedagógia térképére?

Tarné Éder Mariann

Digitális Témahét 2020

Immár ötödik alkalommal, 2020. március 23–27. között kerül sor a Digitális Témahét megszervezésére. A Témahét projektgazdája az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a program szakmai partnere a Digitális Jólét Nonprofit Kft. divíziójaként működő Digitális Pedagógiai Módszertani Központ.

A Digitális Témahét kiemelt célja a digitális kompetencia fejlesztése és a tantervi fejlesztési célok megvalósítása a technológia hatékony alkalmazásával pedagógiai projektekben. A Témahét további célja a digitális pedagógia elterjesztése, alkalmazásának elmélyítése annak érdekében, hogy a digitális kompetenciát alkotó készségek, képességek fejlesztése az informatika tantárgyon túl is megvalósuljon.

A Témahéten a pedagógusok, köznevelési intézmények szabadon választott témájú projekttel vehetnek részt. Azok az iskolák, amelyek csatlakoznak a Digitális Témahét programjához, vállalják, hogy 2020. március 23–27. között (vagy a tanév folyamán bármikor) olyan projektet valósítanak meg, amelyekben digitális technológiát is felhasználnak az iskola pedagógiai elképzeléseinek és infrastrukturális adottságainak figyelembevételével. A Digitális Témahétre azok az intézmények is regisztrálhatnak, amelyek az adott tanévben nem a Témahét időszakában valósítanak meg a fenti céloknak megfelelő programot.

A programban résztvevő pedagógusok, iskolák a Témahét honlapján35F36F[1] 12 évfolyamra kidolgozott mintaprojektek és számtalan pedagógiai segédlet közül választhatnak, amelyeket saját elképzeléseik szerint testre is szabhatnak. A honlapon elérhetők a Digitális Témahét partnerei (közgyűjtemények, szervezetek, oktatásban érdekelt cégek) által felkínált diákoknak szóló programok is. Azok a pedagógusok, köznevelési intézmények, amelyek a Témahét keretében projekteket valósítanak meg, pályázatokon is részt vehetnek. A részvételhez online regisztrációs lehetőség áll rendelkezésére a www.digitalistemahet.hu oldalon.

A Digitális Témahétre regisztráló köznevelési intézmények és partnerszervezetek a honlapon található aktuális programtérképen megtekinthetők lesznek.

A Digitális Témahét keretében 2020-ban kiemelt figyelmet fordítunk:

  • a multidiszciplináris megközelítésre: a matematika, a természet- és mérnöki tudományok, valamint a művészet- és társadalomtudományok együttes megjelenítésére;
  • a digitális technológia alkotó használatára és az algoritmikus gondolkodás fejlesztésére;
  • a kiemelt figyelmet igénylő tanulók fejlesztésére és bevonására;
  • a nevelési-oktatási intézmények közötti együttműködés élénkítésére;
  • a határon túli magyar pedagógusok és oktatási intézmények bevonására;
  • a digitális biztonságra a mindennapi pénzügyeinkben;
  • az intézményen belül, pedagógusok között történő együttműködés élénkítésére, a projektmódszer alkalmazásának kiterjesztésére olyan kollégákra, akik még nem ismerik;
  • a digitális gyermekvédelemre, a médiatudatosságra, a közgyűjtemények digitális tartalmainak nevelésben, oktatásban történő megjelenésére.

A Digitális Témahét programjáról bővebb tájékoztatást a www.digitalistemahet.hu oldalon, valamint a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen kaphatnak. Érdemes emellett csatlakozni a Digitális Témahét Tanári Fórum csoporthoz a Facebook36F37F[2] felületén, ahol a legfrissebb információkhoz is hozzá lehet jutni.

Egy iskolai gyakorlat, amely felkerült már a térképre

Az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium immár negyedszer vett részt a Digitális Témahéten, 2019-ben az iskolák közötti versenyben elnyerte a kitüntető 2. helyezést, és két Lego EV3 Education készlet lett a jutalma.

De hogyan jutottunk el idáig? Az első témahéten projektet megvalósító két pedagógus és osztályaik korábbról, szakmai kapcsolataik révén más kezdeményezésekben is részt vettek. Azután az iskolában egyre többen átlátták a témahetek hasznosságát, az együttműködésekben rejlő lehetőségeket, és a program diákokra gyakorolt pozitív hatásait. Az áttörés a másodszorra megszervezett nagy esemény lett, amikor is elnyertük a leglelkesebb iskola kitüntetést és ezzel egy Lego EV3 Home-ot. A 4. témahéten büszkén tettük ki az iskola honlapjára az ehhez kapcsolódó logót és a tantestület nagy százaléka készült örömmel az eseményre.

Miért a témahetek? Mert jó valamihez, egy nagy ötlethez kapcsolódni. Lehet, egy kicsit könnyebb is, mint saját nagy kezdeményezést létrehozni. Mert van közös cél, és van lehetőség versenyezni, díjat nyerni.

Hogyan készült nyertes pályázat? Kellett egy csapat! Kellett egy felület, jelen esetben az iskolai Office365 Teams felülete, ahol gyűltek az ötletek. De az iskola folyosója is „jó helynek” bizonyult, ahol futva, röviden inspirálták a pedagógusok egymást. Végül összeállt a nagy terv: kapcsoljuk össze a Fenntarthatósági témahetet a Digitális témahéttel. Hiszen a jelenkor két legégetőbb kérdése a fenntarthatóság és a digitalizáció. A projekttervet egy nagyon lelkes tanári csapat készítette el, akik az alkotómunkához már hozták diákjaik ötleteit is.

A Fenntarthatósági témahéten számos tanórán – életvitel és gyakorlat, biológia, fizika, kémia, földrajz, informatika – beszéltek a tanulók a közvetlen környezetükről, az emberiség által termelt szemétről, hulladékról, ezek újrahasznosítási tudnivalóiról. A tanulók prezentáció formájában számot adtak erről.

A Digitális témahét az Újpesti Csokonaiban több szálon is futott. Az iskolai „nagyprojektben”, amely a Fenntarthatósági témahéten kezdődött, elsőtől tizenegyedik évfolyamig vettek részt diákok.

A „nagyprojekt” a Fenntartható Micro:bit címet kapta. Egyszerűen szólva, a Fenntarthatósági témahéten megalkotott ruhakölteményeket, melyek szelektív hulladékból készültek, mindenféle világító vagy nyomtatott dísszel látták el a gyerekek.

Tarné Éder Mariann 1

Hogy ez megvalósulhasson, kellett lelkesedés, ötletek, előzetes tanulás, a gyerekek kíváncsisága, sok Micro:bit, krokodilcsipesz, neopixel, ping-pong labda, egyáltalán nem könnyen beszerezhető színes led, technikaóra és még sok más. Elindultak a próbálkozások, hogyan fog működni, hogyan tanítjuk meg a diákoknak a programozásukat. (Persze csak akkor, ha netán nem lenne saját ötletük.)

Tarné Éder Mariann 2

A fő attrakció a Divatbemutató volt. A tanulók lelkesen készültek, nézőközönséget szerveztek, kellett egy jó videós, aki filmre vette az eseményt és lelkes szülők, akik segítették gyermekeiket. Nagy sikert arattak.

A program a közösségépítésben is nagy szerepet játszott. Pedagógusok, akik csak ritkán, tanulók, akik még soha nem tették ezt, most együtt dolgoztak egy közös, nagy munka során. Mindenkinek megvolt a maga szerepe, feladata.

Az iskola szervezeti életének szempontjából fontos tapasztalat volt, hogy ha összefogunk, akkor versenyt nyerhetünk. A nyeremény pedig további digitális életünk részese lett, hiszen EV3-at programozni sok tanulónk szeret.

[1] https://digitalistemahet.hu/

[2] https://www.facebook.com/groups/DTHtanaricsoport/