Molnár Csaba
Köszöntő

K5.png

 

 

Tisztelt Kollégák! Tisztelt Érdeklődők!

Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit. Két évvel ezelőtt azt mondtam – ha valaki emlékszik még a 20. konferencián elmondottakra –, hogy mi nem nagyon szeretünk előtérbe kerülni a konferenciánkon és nagyon ritkán szoktunk nagyközönség előtt megszólalni. Akkor nem gondoltuk, hogy két év múlva ismét ide kell üljünk a konferencia megnyitóján. De most mindenki tudja, hogy olyan helyzet van, ami ezt indokolja.

Én általában a díszvacsorán szoktam a köszöntőket tartani, pezsgős pohárral a kezemben. Most is gondolkodtam ezen, de itt korán reggel talán nem lenne illendő. Este, vagy majd holnap este a díszvacsora időpontjában bárki ha rágondol, akkor nyugodtan kortyoljon el egy pohár pezsgőt, előtte koccintson mindannyiunk egészségére!

Néhány praktikus információt fogok megosztani Önökkel. Ahogyan szó volt már róla, átszerveztük egy kicsit a konferencia szerkezetét is. Az első két napon plenáris előadások és kerekasztal-beszélgetések lesznek, a harmadik napon kerülnek sorra a szekciófoglalkozások. Ezt a napot három idősávra bontottuk, egy-egy idősávban, párhuzamosan öt-öt szekcióra kerül sor. Ez azt jelenti, hogy míg a jelenléti konferencián minden szekció azonos időpontban volt, most mindenkinek háromszor annyi lehetősége van, hogy bekapcsolódjon valamelyik szekcióba, tehát akár három szekcióban is részt tud venni.

A konferencia megkezdésekor nem zárjuk/zártuk le a regisztrációt, tehát folyamatosan lehet továbbra is regisztrálni a rendezvényre. A regisztrációt követően lehet jelentkezni a szekciókba azoknak, akik képpel és hanggal szeretnének bekapcsolódni valamelyik szekció munkájába. Nagyon fontos információ, hogy akkor is megtekinthető egy-egy szekció programja, ha azt látják, hogy már nincs hely a szekcióba történő regisztrációra, mert ez azt

jelenti, hogy nézni akkor is tudja bárki, de nem tud képpel és hanggal kapcsolódni a szekció munkájába. Ebben az esetben csak írásbeli kérdéseket tehet fel a szekcióvezetőknek.

A konferencia nyitó rendezvénye hagyományosan az Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlat megnyitója szokott lenni, amelyet a 14. alkalommal készültünk meghirdetni. Sokat gondolkodtunk azon, hogy érdemes-e ezt is online módon megszervezni. Egyeztetve a zsűri tagjaival, Aknay Jánossal, Komiszár Jánossal és Rácz Imrével, illetve a szervezőkkel – azaz magunkkal –, arra a döntésre jutottunk, hogy ezt nem tesszük meg. A tanévből még sok idő van hátra, így ezt eltoltuk a következő év tavaszára, amikor remélhetőleg már a normális tanítási rendben tudjuk megszervezni, lebonyolítani az Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlatot, reményeink szerint már Hajdúszoboszlón.

A másik hasonlóan nagy országos rendezvényünk – melyet ebben az évben már nagyon sokszor átszerveztünk –, az az országos szakiskolai, illetve most már szakközépiskolai közismereti tanulmányi verseny. Hiába próbáltuk valahogyan megoldani jelenléti módon, az iskolai forduló után nem maradt más választásunk, online kellett ezt a versenyt is folytatnunk. A regionális fordulók már így zajlottak, bonyolódtak októberben, és most készülünk az országos döntőre, amely 2020. november 21-én kerül lebonyolításra. Az írásbeliken tesztfeladatokat oldanak meg a versenyzők, a szóbelire pedig valamilyen platformon online jelentkeznek be a diákok és a zsűri tagjai, így fognak élőben beszélgetni.

Kónyáné Tóth Mária igazgató asszony azt mondta, hogy az életünk nagy részében jelen van a konferenciaszervezés. Azért nagyon sok más feladatunk is van ezen kívül, természetesen. Most is több nagy országos projektben veszünk részt. Olyanban is, ami szintén Covid-függő (pl. a GINOP-6.2.3-as projektben a szakképzésben). Sikerült a pedagógus-továbbképzéseinket távolléti, ill. távoktatásos formában lebonyolítani – a kormányrendelet a digitális oktatás időszakában erre lehetőséget biztosított –, most pedig készülünk a laptop program keretében a kontakt informatikai továbbképzésekre az ország több régiójában. Épp a napokban kaptuk meg a megrendelőt a Klebelsberg Központtól, tehát ennek a munkának az előkészítése zajlik. Reményeink szerint tavasszal el tudjuk ezt is kezdeni hagyományos kontakt formában.

Szintén most van folyamatban egy másik nagy projekt, a GINOP-6.2.2, ugyancsak a szakképzés területén. Jelenleg a szakmai tartalom kidolgozása történik, az oktatói és a résztvevői segédanyagok fejlesztése. A fejlesztett képzéseket kontakt formában kellene megtartanunk szállodai körülmények között, ez év decemberi kezdéssel. A kialakult helyzetre tekintettel a projekt, illetve az NSZFH vezetésével egyeztetve átütemeztük a lebonyolítást úgy, hogy március 20-a után kezdünk és remélhetőleg október végéig, november elejéig sikerül a képzéseket hagyományos formában befejeznünk.

Végezetül szeretném megköszönni az előadóknak és a projekteknek, hogy a rugalmas hozzáállásuknak köszönhetően sikerül ezt a konferenciát megrendezni. A plenáris előadások nagy részét és a kerekasztal-beszélgetéseket élő, egyenes adásban közvetítjük ebből a berendezett stúdióból, úgy, ahogyan ezt a megnyitót is. A szekciók teljesen online formában kerülnek lebonyolításra.

Úgy gondoltuk, hogy célszerű Budapestről közvetíteni a rendezvényt, hiszen ebben a vírushelyzetben az előadóknak egy-egy előadásért leutazni Hajdúszoboszlóra nem biztos,

hogy célszerű lenne. Ezért most mi költöztünk a fővárosba, és a Hotel Gellértből történik a konferencia lebonyolítása, közvetítése a következő napokban.

Talán a programból nem derült ki egyértelműen, hogy a szünetekben sem kell majd senkinek sem unatkoznia, hiszen ekkor kerül sor a virtuális kiállításokra, ahogyan levezető elnök asszony is említette. 65 kisfilmünk lesz, a különböző kiállítók, felsőoktatási intézmények bemutatóit tekinthetik meg. Így tehát folyamatosan lesz adás. Továbbá minden nap a kezdés előtt 20 perccel az előző évi konferenciák fotóiból láthatnak összeállítást.

Végezetül szeretném megköszönni a Digitális Jólét Programnak a támogatását, hiszen az ő segítségük nélkül nem jöhetett volna létre ez az online konferencia.

Köszönöm szépen a figyelmet és mindenkinek sikeres tanácskozást kívánok! Remélem, hogy sok újdonságot fognak hallani, és erőt tudnak meríteni az itt elhangzott szakmai információkból is.

K6.png