Kongó Krisztián

KIFÜ – A digitális oktatásért

Kedves Olvasó!

A hagyománytól eltérően a következőkben nem az előadás pontos leiratát – amit az internet segítségével meg is hallgathatnak – osztom meg Önökkel, hanem egy összegzést arról, hogy mit is jelent a digitális oktatás és a digitális távoktatás a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnek (KIFÜ). Hogyan tesszük elérhetővé a digitális oktatást, milyen jelentősége van a hálózatfejlesztésnek.

Jelenleg a pandémiás helyzet miatt egy nehéz időszakot élünk meg az oktatásban. Nagy kihívást jelent ez a tanároknak, szülőknek és diákoknak egyaránt. Az első hullámban, amikor az iskolák teljesen bezártak, elmondható volt, hogy a digitális technika, eszközök használatával a tanárok egyedülálló eredményt értek el. Ezúton is szeretném kifejezni a pedagógusok részére elismerésemet és köszönetemet!

A KIFÜ és a digitális oktatás

Infrastruktúrafejlesztés

A KIFÜ-nek, a központilag menedzselt, tartalomszűréssel védett hálózat fejlesztése, az alapinfrastruktúra, a digitális oktatás alapjainak megteremtése, megépítse az egyik fő feladata. Ennek keretében valósult meg az elmúlt két év legjelentősebb fejlesztése az iskolai sávszélességbővítés és wifihálózat-fejlesztés. Közel 3600 iskolában építettük ki a wifihálózatot, valamint több, mint 4000 intézményben bővítettük, fejlesztettük a sávszélességet. A többi intézményben pedig jelenleg is zajlanak a fejlesztések. Ma már azt lehetne mondani, hogy maga az internet, vagy az iskolán belüli hálózat, egy közmű – illetve mindenképpen így kellene tekinteni rá. Ha megépül egy iskola, akkor elvárásként fogalmazhatjuk meg, hogy legyen benne wifi és a digitális oktatáshoz szükséges sávszélesség.

A hálózat- és sávszélességfejlesztés egy hosszú és gyakorlatilag soha véget nem érő folyamat, mivel a digitalizáció fejlődésével egyenes arányba nő a sávszélességigény is. Ha az alapinfrastruktúrát nem párhuzamosan fejlesztjük a digitális igényekkel, akkor előfordulhat, hogy például a diákok nem tudják majd használni a digitális tartalmakat és eszközöket. A legegyszerűbb példa erre a hálózat. Ha egyidőben minden tanár egy-egy tanteremből egyszerre bejelentkezne, és videókonferencián tartaná az órát, gyakorlatilag intézményenként több gigabyte-os sávszélességre lenne szüksége az oktatás lebonyolításához. A KIFÜ annak érdekében, hogy megfelelő alapinfrastruktúrát építsen ki, ami a jövőben 100 százalékban képes kiszolgálni a digitális oktatást, folyamatosan figyeli az aktuális és várható digitalizációs folyamatokat, trendeket. Ezt támogatja a szervezeti felépítésünk is. Két nagy szakmai terület felel összehangoltan a projektek megvalósításáért, fejlesztésekért, valamint az infrastruktúra kiépítéséért, üzemeltetéséért.

Tartalomszolgáltatás

A hálózatfejlesztések mellet az ügynökség az iskolák részére tartalomszolgáltatási tevékenységet is végez. Lehetőséget adunk az intézményeknek olyan szolgáltatások használatára, amelyek az internet fölötti tartalomszolgáltatásokra vonatkoznak. Ilyenek a weblap-üzemeltetési feladatok vagy működtetési feladatok, továbbá az Oktatási Hivatal által fejlesztett Nemzeti Köznevelési Portál, amihez a KIFÜ a szerverszolgáltatást biztosítja. A jövőben az ügynökség célul tűzte ki, hogy a hálózati szolgáltatásokon túl tartalom- és platformszolgáltatásokkal is szeretné támogatni az oktatási intézményeket.

Egykapus ügyfélszolgálat

A kiépített infrastruktúra működtetése szintén a KIFÜ feladata, annak érdekében, hogy az esetlegesen felmerülő problémákat, hibákat, jelzéseket hatékonyan tudjuk kezelni, felépítettük a szervezeten belül az egykapus ügyfélszolgálati rendszert. Az elérhetőségeinken keresztül az iskolai rendszergazdák azonnal jelezhetik a hibákat, amelyeket minden esetben orvosolunk.