Bernáth Julianna

Az iskolai pénzügyi nevelés lehetőségei
a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Bernáth.png

Szeretettel köszöntöm a XXII. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia résztvevőit a Pénziránytű Alapítvány minden munkatársa nevében!

Azt gondolom, hogy elismerés jár azoknak, akik ebben a különleges oktatási helyzetben nem csak a jelen kihívásaival foglalkoznak, hanem időt szakítanak arra, hogy megtekintsenek online előadásokat, amelyek arról szólnak, hogy vajon mit hoz majd a jövő.

„Békeidőben” is feltehetjük magunknak azt a kérdést, hogy miért is foglalkozzunk az iskolában pénzügyi neveléssel. Miért is nem vagyunk békeidőben? Különleges helyzetben vagyunk akkor, amikor egy világjárvány bizony az oktatás elevenébe vágott azzal, hogy rákényszerítette a köznevelés minden érintettjét arra, hogy megtalálja a digitális megoldások releváns helyét a tanítási-tanulási kultúrában. Egy országos jelentőségű köznevelési konferencián az előadások kilencven százaléka a digitális oktatással, a köznevelés, az oktatásnak digitalizációjával foglalkozik. Bőven adott a digitális munkarend kihívást a pedagógusoknak is, mint a köznevelés minden érintettjeinek.

Visszatérve a kiinduláshoz, békeidőben is nagy kérdés, hogy miért foglalkozzunk pénzügyi neveléssel. Egy másik, mindenkit érintő kérdés, ami már nem csak a pénzügyi neveléshez kapcsolódik, hanem általában is feltehetjük magunknak akkor, amikor már túl vagyunk a digitális oktatás okozta kihívásokon, hogy vajon mire készítjük a diákokat – a vizsgákra vagy az életre? Magam is tizenhat évet töltöttem el a tanári pályán, és jól ismerem azokat az érveket, amelyeket a pedagógus kollégák sorakoztatnak akár egyik, akár másik oldalon.

A Pénziránytű Alapítvány képviseletében szeretném megmutatni mindkét tábornak azokat az érveket, hogy bizony, miért kell a pénzügyi neveléssel foglalkozni az iskolában a mindennapokban. Az egyik érv, ami látható a prezentáción is, hogy azért, mert hasznos. Erre egy szokásosnak mondható reakció, hogy ez igaz, de nincs rá idő, így hogyan? Sokszor azért tanítunk meg dolgokat, mert kötelező, előírás, kérik a vizsgán, ellenőrzik akkor, amikor az iskola vagy a pedagógus tevékenységét értékelik. Felhívnám a figyelmét annak, aki úgy gondolná, hogy a pénzügyi nevelés nem kötelező – hogy de bizony az!

Az érvényes, illetve a januárban módosított Nemzeti alaptanterv is tartalmazza a pénzügyi-gazdasági ismereteket, igaz nem önálló tantárgyként, hanem horizontálisan, különböző tantárgyak keretében. Ebben élen jár a matematika, de a földrajz, a történelem, az állampolgári ismeretek, vagy akár a technika és életvitel tantárgyak nemzeti tantervben előírt, illetve a kerettantervekben megjelenő előírásai is tartalmaznak pénzügyi-gazdasági ismereteket. A kötelezőség melletti érvként hadd soroljam fel azt is, hogy matematikából és nyelvi kompetenciákból már megszokhattuk azt, hogy időnként a tizenöt éveseket mérik és összehasonlítják nemzetközi viszonylatban is a PISA-méréseken, 2022-ben viszont elkövetkezik az, hogy pénzügyi tájékozottságot, a pénzügyi kompetenciákat is mérni fogják a magyar tizenöt éves fiataloknál, és nagyon nagy érdeklődéssel és kihívással várjuk, hogy hogyan fognak teljesíteni.

Van egy tantárgy is – a pénzügyi és vállalkozói ismeretek –, amelyet a technikumok tizedik évfolyamán immár évek óta kötelező jelleggel tanítanak. Ez a tárgy tehát kötelezővé teszi ezeknek az ismereteknek az oktatását, mert a szakképzés irányítása felismerte azt, hogy ezek a hasznos és alapvető pénzügyi-gazdálkodási ismeretek bizony nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy elinduljanak a diákok a mindennapi életbe.

Mostanra legalább az egyik érv – hasznos, avagy kötelező – mentén remélhetőleg mindenki belátta, hogy szükséges ismeretekről van szó, merthogy pénzügyei mindenkinek vannak:

  • mindenkinek ki kell jönnie a fizetéséből,
  • a számláit mindenkinek be kell fizetni,
  • mindenkinek döntenie kell arról, hogy milyen bankszámlát vagy bankkártyát válasszon,
  • hogyha olyan helyzetbe kerül, akkor vegyen-e fel hitelt, ha igen, akkor milyet.

Ezek mind-mind olyan kérdések, amelyekkel mindenki szembesülni fog már diákkorában, de utána a nagybetűs életbe kilépve mindenféleképpen. A kérdés tehát az, ha meggyőztük magunkat valamilyen érv mentén, hogy szükség van a pénzügyi nevelésre, akkor ehhez milyen igazi segítséget kaphatunk, hogyha tantárgyakban csak elszórtan jelenik meg, és a pedagógusképzésben sem feltétlenül foglalkoznak vele?

A jó hírem az, hogy a Pénziránytű Alapítvány küldetése: a pénzügyi nevelésben segítse a pedagógusokat. Remélem, hogy sokaknak ismerős már az alapítvány neve, akik nézik ezt az előadást, de ha esetleg nem, akkor néhány mondatban szeretném bemutatni tevékenységünket.

Alapítóink a Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank, már ők is nagyon jó szakmai garanciát jelentenek arra, hogy olyan tananyagokkal és egyéb segédanyagokkal, programokkal tudjunk kiállni a tanárok és az iskolák elé, amelyeknek szakmai minősége feltétlenül biztosított. Számos együttműködő partnerünk van mind az oktatás, mind a pénzügyi és oktatási-nevelési kormányzat részéről, mind pedig a pénzügyi-gazdasági szakmai szervezetek részéről, amely szintén garanciát jelenthet arra, hogy ezeket a mindenki számára ingyenes programjainkat, amelyeket igyekszünk korszerű módszertannal is felvértezni, be tudjuk mutatni, el tudjuk juttatni az iskolákhoz.

A tanárok a pénzügyi nevelés feladataiban nincsenek egyedül. Segíteni tudunk abban – szaktól függetlenül – mindenkinek, hogy akár a tantárgyában, akár valamilyen versenyfelkészítést felvállalva foglalkozzon a pénzügyi neveléssel. Számos tevékenységünk van, amelyet kínálunk az iskolák, a tanárok és a diákok részére. Ezekről szeretnék a következőkben röviden beszélni, és azokat, akiket mélyebben is érdekel néhány programunk, szeretném ezúton is meghívni majd a holnapi, 12:30-kor kezdődő szekciófoglalkozásra, az Értékek, célok szekcióban, ahol egy kicsit mélyebben és aktívabban is megismerkedhetnek ezekkel a programokkal, illetve ezeknek a digitalizációt is érintő, nagyon aktuális kérdéseivel.

Abban a munkában, amelyet végzünk, a legfőbb szövetségeseink a tanárok. Nélkülük, akik aktívan használják a tananyagainkat, akik eljönnek a versenyeinkre, a pályázatainkra, nem lenne túl hatásos a tevékenységünk. A tanároknak éppen ezért igyekszünk sok mindent a kezébe adni, például azt a fajta magabiztosságot is, hogy ha ebben a témában ki kell állniuk matektanárként, töritanárként, földrajztanárként, osztályfőnökként a diákok elé, akkor ne érezzék azt, hogy valami olyasmiről kell beszélniük, amihez ők nem értenek, és miért is kellene erről nekik valamit átadni, amikor ők maguk is esetleg a saját életükben ebben bizonytalanok. Ezen próbálunk segíteni a tanárképzéseinkkel. Bizony, lassan már háromezer körül jár az a szám, ahány pedagógust kiképeztünk. Eddig harmincórás, most pedig nyártól már negyvenórás akkreditált képzési lehetőséget biztosítunk a tanárok számára. Kérem is, hogy nézzék majd a weboldalunkat, hiszen hamarosan jelentkezünk időpontokkal a negyvenórás blended képzésünkkel, amely az Új lehetőségek a pénzügyi nevelésben címet viseli. A képzés egyrészt szakmai hátteret nyújt, hiszen e-learning anyag segítségével – amely a képzés után is rendelkezésre áll a tanároknak –, kapnak szakmai háttérismeretet, szakmai alapismeretet, és a kontaktórákon – amelyeket igyekszünk most áthelyezni digitális platformra szintén a jelen helyzetre való tekintettel, itt pedig – módszertani ötleteket, számos játékot, feladatot, csoportfeladatot kapnak kézbe a résztvevők. Szeretettel várjuk azokat is, akik már a korábbi harmincórás akkreditált képzéseinken részt vettek, és azokat is, akik még ezzel nem találkoztak.

Korábban népszerű képzéseink közül, ami jelenleg nagy sikerrel zajlik, az a Pénziránytű Online Digitális Akadémia. A módszertani kultúra fejlesztése jegyében egyrészt a következő évi pénzügyi és vállalkozói témahétre való felkészülést segíti, hiszen egy picit foglalkozik öt órában a családi költségvetés témájával és annak módszertani kérdéseivel, másrészről tizenöt órában a digitális oktatás korszerű, jó módszereit, konkrétan oktatást segítő alkalmazások használatát tanítjuk. Erről szintén az iménti linken lehet tájékozódni, és a következő időpontokra akár jelentkezni is.

Decemberben indul a Pénziránytű Tanárklub, ahol aktuális szakmai előadásokkal fogunk jelentkezni, illetve módszertani tapasztalatcserét szeretnénk biztosítani – bármely szakos – tanárok számára, akik egy picit azért érdeklődnek a pénzügyi nevelés iránt. Szintén hagyományosnak mondhatók már szakmai workshopjaink, amelyeket évente kétszer, tavasszal és ősszel szoktunk megrendezni. Eddig általában a Magyar Nemzeti Bank patinás épületében, de most a jelen helyzetre való tekintettel ezt is online valósítjuk meg a november 16-ai héten. Erre is lehet már jelentkezni, szeretettel várunk mindenkit, mert nagyon érdekes előadások lesznek például a fintech, a digitális pénzügyek témaköréből, illetve az alapítvány újdonságaival is megismerkedhetnek, és olyan népszerű alkalmazások használatát is megtanulhatják, mint például a Genially vagy a Canva.

Mérföldkőnek számított a hazai pénzügyi nevelésben, amikor öt éve megjelentek a tankönyveink. Először az Iránytű a pénzügyekhez, amely a középiskolásoknak szól, alapvetően 9–12., illetve hivatalosan a 9–10. évfolyamon, de a 12. évfolyamon is életvitelből előszeretettel használják, illetve a történelem érettségi felkészítéshez is. A honlapunkon ingyenesen elérhető, illetve a Kello-tól minden tanévben ingyenesen rendelhető ez a tankönyv, mely a letöltésekkel együtt már 152 000 példányban van ott az iskolák polcain, a diákok kezében, illetve letöltve valamilyen formátumban. A következő akkreditált tankönyvünk pedig a 7–8. osztályosoknak szólt, a Küldetések a pénz világában címet viseli, és mindkettőnek remek sajátossága az, hogy a gyakorlati tapasztalatokra épít. Az Iránytű a pénzügykehez című tankönyvben egy KSH-átlag magyar család élettörténetét, döntési szituációit követhetjük nyomon, és ezáltal érezhetjük azt, hogy bizony, bennünket érintő kérdésekről, megoldandó problémákról van szó, míg a Küldetések a pénz világában a gamifikáció, a játékosítás elemeire is épít, és egy pénzügyi hősképző életének, illetve az ott tanuló pénzügyi hősöknek és mentoruknak a történetére építve segít elsajátítani a korosztályhoz illő formában a mindennapi pénzügyi ismereteket.

Aminek nagyon örülünk, hogy most már 3. osztálytól fölfelé, egészen a nyolcadikig az EKE-OFI, illetve most már az Oktatási Hivatal által készített új generációs matematika munkafüzetekben mindenhol megtalálható a Mindennapi pénzügyeink fejezet, amely az adott évfolyam matematika témaköreihez kapcsolódóan mutat meg gyakorlatias, mindennapi pénzügyekkel kapcsolatos feladatokat, és most szeptembertől már a 3–4. osztályos környezetismeret munkafüzet is tartalmaz a mindennapi pénzügyekkel kapcsolatos példákat, kis projekteket. Tehát most már itt is könnyű beépíteni a tantárgyba, a gyerekekkel való foglalkozásba ezeket az ismereteket, megvan hozzá minden segítség. Ezek szintén a Kel-lon keresztül rendelhetők, mint ahogy tankönyveink is.

Remélem, hogy a középiskolai tanároknak ismerősek a Számoljunk a befektetésekkel és a Történelem és pénzügyek kiadványaink. A matekos kiadvány négy évfolyamra bontva, a középiskolai matematika tananyaghoz illeszkedően, segítve picit a pénzügyi háttér megértését is, tartalmaz pénzügyi számítási és elemzési feladatokat. A Történelem és pénzügyek pedig a történelem érettségin kötelezően megjelenő pénzügyi, vállalkozói, gazdasági témaköröket dolgozza fel olyan típusú mintafeladatokkal, amelyek az érettségin is előfordulhatnak. Azért mondtam, hogy remélem, hogy ismerős ez a középiskolai tanár kollégáknak, mert tavaly és idén is kiküldtük minden magyarországi középiskolába ezeket a kiadványokat. A történelem kiadványunkat a teljes 12. évfolyam számára juttattuk el idén augusztus végén, a Számoljunk a befektetésekkel példatárat pedig a 9. évfolyam számára, hogy felmenő jelleggel tudják majd használni. Ha valaki esetleg nem találkozott vele, akkor szóljon a könyvtárosnak vagy a portásnak vagy az iskolatitkárnak, mert valahol bizony ott kell lennie ezeknek az iskolában, és teljesen ingyenesen használhatók.

További kiadványaink, amelyeket általában a PÉNZ7 keretében szoktunk ajándékként eljuttatni a részt vevő iskoláknak, az Így neveld a pénztárcádat és az Értem a pénzem füzetek, amelyek röviden tartalmazzák – tehát például szakkör formájában vagy év végén vagy lukasórákban kis érdekességként alkalmazhatóan – azokat az alapvető pénzügyi ismereteket, amelyek az adott korosztályt érintik. Az Így neveld a pénztárcádat általános iskolásoknak, az Értem a pénzem pedig középiskolásoknak szól.

És ha már a PÉNZ7-et említettem, ez egy remek lehetőség az iskoláknak minden tanévben, hogy a pénzügyi és vállalkozói témahéten részt vehessenek és az erre készült minőségi tananyagok, így a Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett pénzügyi tananyagok segítségével fejlesszék a pénzügyi tudatosságot. A témaheteket az EMMI projektgazdaként támogatja, az iskolák a tanév rendje szerint önkéntesen választhatják, de hála Istennek, most már több mint 1200 olyan iskola van, aki évről évre vállalja a PÉNZ7 helyi megszervezését – köszönet is illeti ezért a tanárokat, hogy megtartják ezeket a pénzügyi témájú órákat – és így legalább gondolatébresztőként foglalkoznak az adott héten a rendhagyó tanórákon a pénzügyi és vállalkozói nevelés témáival.

Arról beszéltem már korábban, hogy itt a konferencián is nagyon sok előadás foglalkozik a digitalizációval, mi már a digitális munkarend bevezetése előtt jóval elkezdtünk fejleszteni digitális platformokra, hiszen a jelenleg iskolában tanuló digitális bennszülött generáció ezt erősen igényli, így például applikációkat is fejlesztettünk. A tankönyvünkhöz is részben kapcsolódóan az általános iskolások számára ingyenesen elérhető az online áruházakból a Pénzügyi Hősképző, illetve jelenleg pilot jelleggel zajlik még a bevezetése, de remélhetőleg hamarosan szélesebb körben is elérhető lesz az MNB fejlesztésében, az alapítvány közreműködésével létrehozott Digitális DiákSzéf app, amely a megtakarításokat segít ösztönözni az általános iskolásoknak. Középiskolásoknak egyrészt az Értem a pénzem füzetünk jóval modernebb elérési módon megtalálható applikáció formájában. Újdonságként pedig örömmel jelentem be, hogy várhatóan november 20. körül jelenik meg a Zöldiránytű nevű applikáció, a legújabb fejlesztésünk, amely a fenntartható gazdálkodást próbálja ösztönözni, és interaktív módon, mini tudástesztekkel, videókkal, animációkkal, illetve nagyon hasznos tippekkel és tanácsokkal próbálja segíteni a középiskolás korosztályt abban, hogy a mindennapjaikat érintő kérdésekben hogyan döntsenek úgy, hogy az egyszerre legyen környezetkímélő és a pénztárcájukat kímélő megoldás is. Nagyon remélem, hogy tetszeni fog nekik, merthogy nagyon nagy lelkesedéssel és izgalommal fejlesztettük ezt az igazán újszerűnek mondható applikációt.

Játékok és kvízek is elérhetők a honlapunkról, ezek mobilról is játszhatóak, vagy akár számítógépről is. Itt hadd hívjam fel figyelmét azoknak, akik már régebb óta követik az alapítványt, hogy most nemrégiben, október végén jelent meg a legújabb Kahoot! kvízsorozatunk, pont a fenntartható gazdálkodás, a fenntartható családi költségvetés témájában, tehát újra elérhetők ezek a kész kvízek, amelyek akár online oktatási formában is játszhatók a gyerekekkel, de tantermi körülmények között is. A többi, honlapon található játékunk is mind-mind azt a célt szolgálja, hogy online játékos keretek közt ismerkedhessenek meg a tanulók a pénzügyi-gazdasági ismeretekkel. Ezekkel kapcsolatban még egy dolgot emelnék ki, hogy a csapatjátékaink, amelyek a piac működésével, a tőzsde működésének alapjaival foglalkoznak például, angol vagy német nyelven is játszhatók, tehát a nyelvórákon is, a nyelvtanulást is fejleszthetik, segítik.

A középiskolai tankönyvünk is megtalálható már elektronikus formában, elérhető a portálon és az előadás elején emlegetett, a technikumokban kötelező pénzügyi és vállalkozói ismeretek tantárgyhoz is készült kidolgozott tananyag az e-learning portálunkon, amely szintén teljesen ingyenes, valamint a PÉNZ7 tanárfelkészítő anyagokban is lehet érdeklődés szerint böngészni. A portál tananyagaiban található animációkat, illetve a nyár elején frissen elkészült oktatóvideóinkat már nyilvánosan is elérhetővé tettük a Pénzbook YouTube-csatornánkon, ahol tehát érdemes keresgélni, szintén teljesen ingyenesen a már nagyon sok pénzügyi-gazdasági témakörben elkészült animációk és videók között. A diákok kedvéért elsősorban, már az Instagramon és a Facebookon is megtalálható ez a bizonyos Pénzbook brand, középiskolásoknak szóló pénzügyi érdekességekkel és játékokkal.

A középiskolásoknak és tanáraiknak ajánljuk szeretettel a Pénziránytű iskolahálózat pályázatait, például az országos pénzügyi versenyt, a BankCode-ot, amelyet a tervek szerint hamarosan szintén újra meghirdetünk az MNB Pénzmúzeumával együttműködésben, illetve korábban már említettem, hogy a november 16-ai héten várható az online workshopunk, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt. A Bázisiskola Programunkról pedig azért ejtenék egy mondatot, mert hamarosan országszerte megjelenünk néhány iskolában olyan tanteremmel, ahol már a Budapest-központúságot kizárva, a vidéki diákcsoportoknak is lehetősége nyílik arra, hogy egy közelebbi települést meglátogatva, pénzügyi-gazdasági órákon, különleges foglalkozásokon vehessenek részt.

Az általános iskolai programokhoz ajánljuk a Pénziránytű – BankVelem Program felkeresését, ahol különböző digitális és nem digitális játékokkal gyűjthetnek maguknak a diákok a pontszámlájukra pontot, és ezt bizony leköthetik és kamatoztathatják is, a legjobbak pedig a most már majd hetedszer megrendezésre kerülő PénzOkos Kupán mérettethetik meg magukat és tudásukat.

Ahogy említettem tehát, mi is igyekeztünk alkalmazkodni ahhoz, hogy a digitális munkarendben segítsük a pedagógusokat, és ehhez a honlapunkon összegyűjtöttük tantárgyanként, hogy melyek azok a segítségek, amelyeket fel tudunk kínálni, és akár a digitális munkarend körülményei között, akár pedig a tantermi oktatás körülményei között használhatók. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a figyelmét, és zárásként hadd ajánljam még egyszer figyelmükbe a holnap 12:30-kor kezdődő szekciófoglalkozásunkat, ahol találkozhatunk személyesen is egymással, és egy picit bővebben megismerkedhetünk néhány digitális, izgalmas programmal az alapítvány kínálatából.