Bajor Péter

A plenáris előadások zárása

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az eltelt, nagyon intenzív tartalmú plenáris napok zárásaként megfogalmazható, hogy ez a konferencia számunkra ösztönzés. Ösztönzés arra, hogy jobban végezzük a munkánkat, változtassunk, fejlődjünk a tanulóink és a magyar köznevelés érdekében. Annyi új szempontot, annyi új megfontolandót, annyi új etikai feltételt kaptunk, hogy azt gondolom, van teendőnk a szakmai munkánkban, az oktatás terén lehetséges digitális eszközök használata terén és általánosságban a köznevelési kultúránk további alakítása érdekében is.

Mit hoz a jövő? Szinte észre sem vettük és már el is hozta ezt a köznevelési konferenciát, online módon… Nem is tudtunk kitérni a „jövő” elől: ez a két nap a különleges szakmai tartalma mellett komoly fejlesztő folyamattá vált a konferenciaszervezők, az előadók és résztvevők számára egyaránt.

Egy konferencia, így a mienk is, az információk átadásának is helye: a tájékozódást segíti, új ötleteket, új inspirációkat ad számunkra. Ennek az ösztönzésnek az a célja, hogy változtassunk a szemléletünkön, korszerűbbé tegyük a munkánkat. Ez az útja a fejlődésnek, ezt nem kerülhetjük el, de csakis ezáltal tudunk hozzájárulni a magunk és közösségeink boldogságához.

Az idei online konferencia nagyon más volt, mint amit megszokhattunk. A fenti ösztönzések és célok megvalósulhattak persze, még ha kicsit másképpen is. A fő témánkat idén is nagyszerűen átfogó előadások terén nem volt különbség a korábbi évekhez képest. Az online forma izgalmas újdonság volt, de azért a személyes találkozások sokasága mégis hiányzott: a hajdúszoboszlói szálloda közös tereiben eltöltött személyes társas jelenlétünk izgalma, a közös étkezések, a közös lazító programok, beszélgetések, nevetések…

Mit hoz a jövő? Reméljük, az élet rendje szerint további új kihívásokat és megoldásokat a köznevelésben. És reméljük, hogy 2021-ben az eltelt években megszokott, hagyományos keretek közötti köznevelési konferenciát… Akár kombinálva az idei online tapasztalatokkal, de mégis azt kell mondjam, hogy közös vágyunk: jövőre ismét a hagyományos keretek között szeretnénk találkozni, mindenféle járvány veszélyeztetése nélkül!

ÚJBajor1.jpg

ÚJBajor2.jpg

ÚjBajor3.jpg

ÚJBajor4.png