Erdei Gyula

A Workshopok
szekció összefoglalója

Erdei.jpg

A szekció keretében két meghatározó köznevelési program bemutatkozására került sor:

  • a Tempus Közalapítvány Erasmus+, valamint
  • a „Digitális környezet fejlesztése az iskolában” címmel, a Berettyóújfalui Tanke-rületi Központban megvalósított EFOP 3.2.3-17-2017-00003 számú pályázat.

Tempus Közalapítvány: átfogó tájékoztatást kaphattunk az Erasmus+ program lényegéről, a köznevelési pályázatokról, azok megvalósulásáról. Szó volt a program jövőjéről, a megújuló lehetőségekről. Bemutatásra kerültek a nívódíjas köznevelési projektek.

Az Ebesi Arany János Magyar-Angol Két tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti IskolaHőgyes Endre GimnáziumThököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola együttműködés keretében megvalósított projektben részt vevő iskolák ebben a pályázatban kiválóan példázták azt a sokrétű együttműködést mely az elmúlt évek során megvalósult. Mindhárom iskola a sajátos lehetőségeinek megfelelően veszi ki részét a digitális környezet fejlesztéséből.

Az Ebesi Arany János Magyar-Angol Két tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a programozás területén vállalt olyan feladatokat, mely segítségével e terület fejlesztése minden szinten eredményesen valósulhat meg és követésre méltó lehet. Programjaik szerteágazóak, sikeresek és közkedveltek. Példájuk is mutatja, hogy érdekeltté lehet tenni mind a pedagógust, mind a gyermeket az izgalmas kihívások során.

A Hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium a természettudományi tantárgyak oktatása során felhalmozott tapasztalatait mutatta be, illetve azt, hogy milyen digitális alkalmazások vonhatók be eredményesen a tanulás folyamatába. Előzményként jelentős segítség volt az Ö-veges-program megvalósítása, mely a bevont környező iskolák esetében nagy segítséget nyújtott a természettudományok megszerettetésében, illetve az érdeklődés felkeltésében. Ezt segítették tovább a pályázat során megvalósított feladatok sikeres teljesítése.

A Hajdúszoboszló Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola több mint évtizedes munkája során rendkívül jelentős digitális tartalmat hozott létre és tett eddig is közkinccsé. E háttérrel felvértezve örömmel csatlakozott a pályázathoz, ahol a digitális történetmesélés program megvalósítását és ezen belül is a Lego eszközök alkalmazását tűzte zászlójára. Ez a program újabb lehetőséget tárt fel mind a tanulók, mind a kollégák előtt.

Mindhárom iskola esetében a megvalósított programok és a feltöltött óravázlatok is bizonyítják e program sokszínűségét. Ezek az eredmények mind publikusak lesznek a megfelelő portálon!