Dr. Polonkai Mária

A Tehetséggondozás
Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége
szekció összefoglalója

ÚJPolonkai.jpg

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségét (Matehetsz), a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács jogi képviseletét is ellátó szervezetet, azok a magyarországi és határon túli magyar tehetséggondozó kezdeményezések hívták életre, amelyek évtizedek óta magas színvonalon foglalkoznak a tehetséges fiatalok segítésével. A szövetség olyan önálló elképzelésekkel és célokkal rendelkező közhasznú egyesület, amely a tehetséges fiatalok felismerésével, kiválasztásával és gondozásával segíti a tehetség kibontakozását és hasznosulását. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége fő célkitűzése, hogy lehetőséget teremtsen a magyarországi és a határon túli magyar tehetségsegítéssel foglalkozó szervezetek számára álláspontjuk egyeztetésére. Fontos célkitűzés volt az is, hogy a hazai és külföldi példák, jó gyakorlatok tanulmányozásával és a szakmai fórumok megszervezésével lehetőséget biztosítsanak a tapasztalatcserére, és segítsék, támogassák a tehetséggondozási rendszer további fejlődését.

Az egyesület 40 tagszervezettel rendelkezik, velük aktívan együttműködve segíti a tehetségek felkutatását és tehetségük kibontakoztatását. A Matehetsz aktívan részt vesz az általa összefogott tagszervezetek és a kormányzat párbeszédében, segíti a tagszervezetek igényeinek megfogalmazását, valamint a kormányzat tehetségsegítéssel kapcsolatos terveinek véleményezését is támogatja. A fentieken túl a szövetség segíti a tehetségek felismerésének, kiválasztásának folyamatait, támogatja az oktatásukkal kapcsolatos programokat. A Matehetsz koordináló, irányt mutató, szervező feladatokat lát el, a Nemzeti Tehetség Program megvalósulásának szakmai vonatkozásai tekintetében szorosan együttműködik a Nemzeti Tehetségsegítő Tanáccsal. Az egyesület tevékenységi köre rendkívül széles palettán mozog a szakmai és társadalmi kommunikációs tevékenységektől a tehetségsegítő hálózatok koordinációján és a tehetségsegítő intézmények segítésén keresztül egészen a felnőttképzésig.

Az Országos Közoktatási Szakértői Konferencián a „Tehetséggondozás” szekció a EFOP 3.2.1-15-2016-00001 „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai fejlesztések kidolgozását és megvalósítását kívántuk bemutatni a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége részéről. (A kiemelt projektet a Nemzeti Tehetség Központtal együtt valósítjuk meg.)

Aktivitásaink, tevékenységeink igen széleskörűek a fenti kiemelt projektben. A Tutor Programot „zászlóshajónak” tekintjük, mert a hazai tehetséggondozás eddig ezt a tehetségsegítési formát csak nagyon ritkán, sokszor nem is nevesítve alkalmazta. A csoportos programokat a Kárpát-medencei tehetséghálózat tehetségpontjai és tehetségsegítő tanácsai segítségével, a környezetükben lévő, felismert tehetséges, vagy tehetségígéretnek vélt gyerekek/tanulók bevonásával valósítottuk meg. Egyéni igények mentén alakítottuk ki az ösztöndíjrendszert és biztosítottunk továbbképzéseket a tehetségsegítést támogató pedagógusok, szakemberek számára pedagógus továbbképzési és felnőttképzési programokban.

A szekció előadások ismertetése előtt bemutatom a Matehetsz 2020. szeptember 4-én átadott új Tehetségházát, ahonnan az online konferencia adta lehetőséggel élve közvetítettük a szekció-foglakozásokat.

 

ÚJPolonkai1.jpg

1118 Budapest,  Budaörsi u.  119/b.

A Tehetségházban helyet kap:

  • NTP és az EU fejlesztési projektjei;
  • az NTT és annak jogi és operatív képviseletét ellátó Matehetsz:
  • a Matehetsz két szervezeti egysége:
  • a Kárpát-medencei tehetséghálózatot koordináló Nemzeti Tehetségpont,
  • az európai tehetséghálózat (ETSN ) zászlóshajója, a Budapesti Európai Tehetségpont.

A Matehetsz munkatársak számára alkalmas munkahelyek mellett a Tehetségház közvetlen módon nyitott lesz a gyermekek/tanulók, szülők, pedagógusok számára is: négy helyiségben képzési és fejlesztési tevékenységnek, tanácsadásnak, egyéni és kiscsoportos foglakozásnak, konzultációnak ad helyt.

Domján Gabriella alprojektvezető (távollétében dr. Polonkai Mária szekcióvezető, a Matehetsz alelnöke adta elő az előadását) A személyesség ereje a Tutor Programban címmel fogalmazta meg a Tehetségek Magyarországa kiemelt projektben, az egyéni igények mentén kialakított tutorhálózat eredményeit. Az előadó bemutatta, hogy a négy éven keresztül történő kiválasztás és képzés után a projekt befejezésekor 145 tutor 11 hónapos időtartamú személyes segítést nyújtott a tutoráltnak, így a Tutor Programban több mint 3000 köznevelésben tanuló fiatal kapott támogatást, figyelmet, személyes segítséget egyéni és csoportos beszélgetések, játékos foglalkozások, különböző, tanulókat érdeklő tevékenységek végzése közepette. Az előadó kitért a személyességre, ami kialakul a két szereplő, a tutor és a tutorált között, amikor a tutor személyes segítséget nyújtott, segített a tanulónak, tanácsokat adott egyéni problémái megoldásához, figyelt környezete problémáira, a pályaválasztási bizonytalanságaira. A tutoráltak önismereti fejlesztő foglakozásokon vettek részt táborban hétvégeken. Akadályok esetén (járvány) online módon, a trénerek segítségével dolgozzák fel problémáikat, a fejlődésük akadályozásának elkerülése érdekében.

Szántó Judit alprojektvezető (távollétében Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke adta elő) Csoportos tehetségfejlesztés az óvodákban, iskolákban zajló munkáról, szakmai tartalmáról számolt be. A célcsoportban 5–19 éves gyerekek vehettek részt, illetve olyan 19 éven felüli, nem a felsőoktatásban tanuló fiatalok, akik nem az elsődleges tehetségterületén kapnak segítséget a programtól. Az előadó kitért a csoportos tehetségfejlesztő programok tartalmára, ami szinte minden évben változott, bővült. A csoportos fejlesztések a helyi intézményi kiscsoportos programok támogatását jelentik, valamint olyan országos programokat, amelyek keretében érdeklődés vagy korosztály szerint kapnak fejlődési lehetőséget a benne lévő tanulók. Ilyen az előadó által bemutatott nyári tábor, csibésztúra, OVPED program. 2019–2020 folyamán az óvodai korosztálynak szervezett csoportos programok, az OVPED program használatának támogatásával több, mint 4500 kisgyermeket érintett.

Török Beatrix alprojektvezető Az ösztöndíj szerepe a tehetségfejlesztésben címmel az egyéni tehetségfejlesztést támogató, a Matehetsz által adott ösztöndíj programról számolt be. Bemutatta, hogy az ösztöndíj programban 5–25 éves, a konvergencia régióban élő vagy tanuló fiatalok vehetnek részt , akik a projekt különböző programjaiba már bevonásra kerültek. Az ösztöndíjak odaítélésekor fontos szempont az esélyteremtés, a szociális szempontok figyelembe vétele, a tehetségterületek közötti egyensúly és a területi arányosság. A Matehetsz által adott ösztöndíjak kötetlen felhasználásúak, de meghatározott célok elérése érdekében használhatók fel. A felhasznált támogatásokat a tanulók eszközök mellett leginkább tandíjra, tanfolyami költségekre, magántanárra, versenyek nevezési díjára, táborokra fordították, összességében a személyiség fejlődésére, pozitív irányú változására, az önbizalom növekedésére.

Bucsi Szabó Zsolt programvezető A Matehetsz felnőttképzési e-learning tapasztalatai címmel tartott előadást. Az előadásában részletesen beszámolt a Matehetsz elmúlt 11 éve pedagógus-továbbképzéseinek tapasztalatairól, valamint a továbbképzések fejlesztéséről. Az elmúlt években a Tehetségek Magyarországa projekt befejezésével cca. 30 000 fő pedagógus, szakember vett részt a képzéseken. Ezek között sok PAT-os és FAT-os képzés van. Az évek során szerzett tapasztalatok azt indukálták, hogy – a nagy indikátor szám vállalás miatt, a könnyen (otthon) elérhető képzési lehetőség felajánlása végett – kis létszámú kurzusokkal, melyek alkalmas réteg-érdeklődési területek kiszolgálására is, jó fejlesztő technológiával a Matehetsz nagy tudásanyaga hasznosítható legyen. Mindezek szükségessé tették a képzések új alapokra történő helyezését. Sarkalatos döntéseket meghatározó részek voltak: a tematikaválasztás, az informatikai platform, a képzés filozófiája, a didaktikai meghatározások. Így alakította ki a projekt a blended és az e-learning képzéseit. A hozadéka ennek a munkának a széles és tapasztalt szerzői kör kialakulása, az elismert képzési hírnév, a „réteg”- képzések megjelenése, melynek a Matehetsz újabb úttörő vállalkozásai lettek.