Farkas Bertalan Péter

Az Értékek, célok – oktatás, képzés
szekció összefoglalója

ÚJFarkas.jpg

A rendezvény harmadik napján, 2020. november 5-én zajlott a konferencia 14. számú szekciója, Értékek, célok – oktatás, képzés címmel. A színvonalas, többféle, az oktatási szcénában hasznos eredményeket felvonultató szekció eredményeit az alábbiakban foglaljuk össze.

A szekció első előadójaként a Learning Innovation Kft. ügyvezetője mutatta be a gyermekek személyiségelemeit és kompetencia struktúráját feltáró, komplex vizsgálóeljárás módszereit és eddigi eredményeit. Dr. Zsuffa Ákos elmondta, a cég működése során számos olyan projekt tervezésében, megvalósításában vett részt, mely a gyermekek fejlődésére, fejlesztésére, felnőttkori tudásának megalapozására irányult. A 2019. év elején megfogalmazott cél az volt, hogy saját fejlesztésben a cég létrehozzon egy olyan komplex vizsgálóeljárást, amely jellemzően óvodás korú gyermekek egyes személyiségelemeit és kompetencia struktúráját vizsgálja. A KID program célja azon készségek, rutinok vizsgálata, amelyekkel a sikeres óvoda-iskola átmenet elősegíthető. Az eljárással a szülők és az óvodapedagógusok munkája, döntési helyzete kap támogatást, az értintett gyermekek objektív adatállományának birtokában.

A Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója, Bernáth Julianna a szervezet azon programjait mutatta be, amelyek a digitális kompetencia és a pénzügyi intelligencia játékos fejlesztésének lehetőségeit vonultatják fel. A Pénziránytű Alapítvány 2008 óta azon dolgozik, hogy a köznevelés rendszerébe integráltan, a Nemzeti alaptantervben meghatározott fejlesztendő kompetenciákhoz és tananyagtartalmakhoz is alkalmazkodva, segítse az általános és középiskolás diákok pénzügyi nevelését. Alapítója a Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank. Fejlesztő munkájuk eredményeként akkreditált tankönyveket, munkafüzeteket, valamint a Z-, illetve az Alfa-generációk érdeklődését felkeltő digitális tartalmakat bocsátanak ingyenesen a pedagógusok és a diákok rendelkezésére. Az előadás célja az volt, hogy megmutassa: milyen – akár tantárgyakba integrálható – digitális eszközök segítségével fejleszthető hatékonyan a fiatal generációk pénzügyi tudatossága.

A két eltérő szervezetből érkezett előadást a Tempus Közalapítvány által hozott két program követte. Az 1996-ban létrehozott Tempus Közalapítvány az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt működő, közhasznú szervezet, amely az általa kezelt programokon keresztül a legnagyobb mértékű mobilitást bonyolítja le Magyarországon. A Tempus Közalapítvány több évtizedes szakmai múlttal rendelkező, dinamikus és munkavégzésében igényes, közhasznú szervezet, amelynek célja a közös európai értékek és célok képviselete és közvetítése az oktatás, képzés területén, valamint a magyar oktatás-képzési rendszer megismertetése és érdekeinek képviselete nemzetközi környezetben. A szervezet képviseletében egy, Györgyi-Ambró Kristóf és Farkas Bertalan Péter által összeállított előadást hallgathattunk meg az utóbbi interpretálásában. A szervezet Tudásmenedzsment csoportvezetője elmondta, 2020. február végén indult el ismét hazánk legnagyobb, tanároknak szóló tömeges nyílt online kurzusa: A tanulás jövője MOOC, amelyet a Tempus Közalapítvány alapított, fejlesztett és valósított meg hazánkban. Tanárok, óvónők, felsőoktatási oktatók és számtalan egyéb szakember ismerhetett meg új eszközöket és módszereket a modern, innovatív oktatáshoz. A kurzus megmutatta azt is, hogy a digitális munkarend nemcsak kihívásokat, hanem rengeteg megoldást, tanulási és együttműködési lehetőséget rejt a résztvevők számára. A tanulás jövője MOOC 2021-ben is várja majd az érdeklődő pedagógusokat, tanárokat, tanítókat, óvodapedagógusokat, valamint a felsőoktatási szcéna résztvevőit is. A 2021-es évi kurzussal kapcsolatos információkért kövesse A tanulás jövője Facebook-oldalunkat és YouTube-csatornánkat!

A szervezet képviseletében ezt követően Blaskóné Szűcs Marianna szenior koordinátor számolt be a STAIRS: Az inkluzív oktatást támogató nemzeti rendszerek újragondolása című projekt aktuális eredményeiről, valamint az éppen akkor zajló nemzetközi „online tanulmányút” módszertani aktualitásairól és kihívásairól. Az inkluzív oktatást támogató nemzeti rendszerek újragondolása, a STAIRS (Stakeholders Together Adapting Ideas to Readjust Local Systems to Promote Inclusive Education) projekt 2019. január 31-én indult. A projektet az Európai Bizottság az Erasmus+ program szakpolitikai reformok támogatása kulcstevékenység keretében támogatja. A projekt a társadalmi befogadás területén Európa-szerte fellelhető jó gyakorlatok felkutatására és adaptációjára, de leginkább magára az adaptációs folyamat kézzel foghatóvá tételére fókuszál. Az előadás érdekessége – a projekt kiváló szakmai sikereinek és involvatív tevékenységeinek bemutatása mellett – az volt, hogy a hosszasan előkészített online tanulmányutak legfrissebb eredményeire, a megvalósítás rendkívül izgalmas körülményeire, valamint a módszertani újdonságaira is fény derült. További információ a projektről a honlapon.