Kövesi Ágota

Pályaorientációs lehetőségek a digitális térben

Kövesi.png

Köszöntök minden kedves résztvevőt! Az előadásomban GINOP-6.2.4-VEKOP-16-2017-00001 „A 21. századi szakképzés és felnőttképzés minőségének, valamint tartalmának fejlesztése” kiemelt projekt Pályaorientáció és kiválóság fejlesztése a szakképzésben komponens keretein belül a pályaorientációs folyamatot elősegítő tevékenységeinket, eredménytermékeinket szeretném bemutatni Önöknek.

Kiemelt figyelmet fordítunk a pályaorientációs feladatok ellátását végző szervezetek hatékonyabb együttműködésének erősítésére. Országos, regionális egyeztetéseket szerveztünk, illetve vettünk részt más szervezetek által szervezett eseményeken az elmúlt két évben. Majd 2020. október-november hónapokban az Euroguidance szervezettel közösen megyei pályaorientációs műhelymunkákat szerveztünk. A kiemelt cél a Covid okozta helyzetben való együttműködés megerősítése, illetve a szerveztek jó gyakorlatainak megosztása. Az előadás diáin – a teljesség igénye nélkül – feltüntettem pár jó gyakorlatot. Az ebből készülő adatbázis a Pályaorientációs Portál Szakemberek – Jó gyakorlatok menüpontjában lesz elérhető.

A másik kiemelt feladatunk a projektben, egy módszertani központ létrehozása, egy olyan közösségi tér, ahol az élethelyzetükben pályaválasztásra, pályakorrekcióra kényszerülők segítséget kaphatnak. A kialakuló helyzet megkövetelte, hogy átgondolásra kerüljön az itt tervezett feladatok megvalósítása. A következő szolgáltatások érhetőek el online formában:

  • Pályaori Tanácsadó” Facebook-csoport, a pályaválasztási döntés előtt állóknak, szülőknek;

Kövesi1.jpg

  • online szülői tájékoztatók megtartása;
  • online pályaorientációs óra/nap­hoz kapcsolódó foglalkozás meg­tartása;
  • egyéni pályaválasztással kapcsolatos tanácsadás;

 

 

 

 

 

 

 

 

Kialakításra került a már említett Pályaorientációs Portál – Módszertani központ honlap is, ami alapja a TÁMOP-2.2.2 projektek eredménytermékei. Ezenkívül korábbi pályaorientációs projektek, az együttműködő szervezetek eredménytermékeinek összegyűjtése, közzététele. Naprakész, hiteles információk szolgáltatása az életpálya-tanácsadás, az oktatás, a képzés témakörében.

A 2019-es évben „Így dolgozunk mi” címmel pályaorientációs műhelymunkát tartottunk minden szakképzési centrum és iskolái részére, ahol az általuk működő jó gyakorlatokat gyűjtöttük össze. Ez az adatbázis is megtalálható a honlapon.

Kihasználva a közösségi média lehetőségeit 2020. 04. 22-én létrehoztuk a „Pályaori Klub” privát Facebook-csoportot.

 Kövesi2.jpgKövesi3.jpg

Ez egy online tanácsadói közösség, melyben a teret biztosítjuk, programokat, webináriumokat szervezünk; témák létrehozásával, bejegyzésekkel próbáljuk a csoporttagokat motiválni a közös működtetésre, ami azért is fontos, hogy a projekt végeztével önállóan tudjon tovább működni.

Nem utolsó sorban szakmai anyagokat is készítettünk:

  • „Keresem az utam” – 7–8. évfolyamosoknak szóló pályaválasztási kiadvány, illetve
  • „Munkába állok” – a pályakezdők álláskeresését segítő kiadvány.

A Keresem az utam kiadványból online játékos kérdőívet készítettünk. Remélem az előadásban elhangzott eszközök segítik az Önök munkáját is.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!