Kerekasztal-beszélgetés

Digitális Névjegy Rendszer a köznevelési intézmények
digitális érettsége meghatározásának szolgálatában

ÚJkerekasztal.png

Moderátor:

  • Frész Attila digitális fejlesztő – Digitális Jólét Nonprofit Kft. Digitális Pedagógiai Módszertani Központ

Résztvevők:

  • Kampné Gilyén Mária igazgatóhelyettes – Leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskola
  • Pintér Zsolt igazgatóhelyettes – Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium
  • Tarné Éder Marianna igazgatóhelyettes – Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium

A felvezetőben Frész Attila ismertette a Digitális Névjegy Rendszert, amit a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ a Digitális Jólét Nonprofit Kft. szervezeti egységeként a „A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérési-értékelési és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása” című EFOP-3.2.15 kiemelt projekt keretében fejlesztett.

A Digitális Névjegy Rendszer (DNR) olyan komplex online felületen működő intézményi visszajelző- és fejlesztőeszköz, mely alkalmas az iskolák digitális fejlettségi szintjének meghatározására. A rendszer használata hozzájárul, hogy az iskola minél hatékonyabban tudja kihasználni a digitalizáció eredményeit és minél magasabb szinten tudja fejleszteni a tanulók digitális kompetenciáját. A rendszer célja sokrétű, hiszen a visszajelzést és fejlesztési javaslatokat nyújtó funkciók révén strukturált formában nyújt információkat a köznevelési intézmény digitális érettségéről és a fejlődés lehetséges lépéseiről. A DNR az iskola digitális átmenetének folyamatában betöltött helyzetéről nyújt pillanatképet: az ehhez vezető út – azaz a rendszer használata – pedig segíti, megerősíti az iskola szereplőinek komplex gondolkodását a digitális iskoláról és annak valamennyi területéről. A rendszer segítségével az iskola öt területen 29 szempont alapján kap visszajelzést, digitális kompetenciájának érettségét pedig öt szintre sorolja be. A rendszerről bővebben a dnr.dpmk.hu oldalon lehet olvasni. A beszélgetésben a meghívottak intézményük DNR-rel kapcsolatos tapasztalataikról vallottak.

Pintér Zsolt elmondta, hogy iskolájában, a Közgazdasági Politechnikumban már régóta foglalkoznak az iskola digitális kompetenciájának fejlesztésével, ezért keresték azokat az eszközöket, amelyek segítik őket ebben a tevékenységben. Így került képbe a SELFIE rendszer és a DNR is, amelyeknek kitöltésében részt vettek. Azonban ő nemcsak kitöltőként vett részt a DNR pilot programjában, hanem mentorként is. Az iskolák ugyanis igényelhettek a kitöltés utáni időszakra mentori támogatást, hogy a DNR eredményeit megfelelően tudják implementálni az iskolai fejlesztésekbe, valamint visszajelzést adjanak a DPMK számára. Pintér Zsolt elmondta, hogy minden mentor két intézményhez kapott megbízást, amelyekkel online vagy személyesen vették fel a kapcsolatot. A konzultációk során közösen tekintették át az eredményeket és a fejlesztési eredményeket. A mentor feladata – Pintér Zsolt szerint – elsősorban abban állt, hogy pontosítsa, konkretizálja a rendszer által nyújtott eredményeket és fejlesztési javaslatokat. Megemlítette, hogy találkozott azzal a jó gyakorlattal, hogy az eredményeket a vezetőség az egész tantestülettel együtt dolgozata fel. Ez segítette, hogy az iskola digitális fejlettségéről reális kép alakuljon ki, valamint a fejlesztésbe is be tudták vonni a kollégákat. Nagy előnye a DNR-nek, hogy segítségével tervezhetővé válik a digitális kompetencia fejlesztése. Ez pedig rendkívül fontos ebben az időszakban, mert az iskola egy esetleges digitális munkarend idején is hatékonyan tud működni.

Tarné Éder Mariann elmondta, hogy az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium, amely Microsoft mintaiskola, már régóta igyekszik a digitalizáció útján előrehaladni. Mivel az igazgatóhelyettes asszony jó kapcsolatban van a DPMK több munkatársával, innen kapott inspirációt, hogy részt vegyenek a DNR kipróbálásában. Az iskolában négyfős csoport töltötte ki a rendszert, aminek előnye volt, hogy meg tudták beszélni a válaszokat. Ennek is volt köszönhető, hogy reális eredmények jöttek ki megítélése szerint. Pozitívumként mondható el, hogy a rendszerben visszaköszönni látták a korábbi évek fejlesztő munkáját is. Tarné Éder Mariann mentorként is részt vett a programban. Elmondta, hogy az általa mentorált iskola már egy másik program miatt rendelkezett digitális fejlesztési tervvel. Esetükben feladata abban állt, hogy ezt a tervet frissítsék. Kiemelte, hogy nagy előnye a rendszer használatának, hogy keretrendszere által az iskola egységben látja a digitális kompetencia fejlesztés feladatát. Saját iskolájának esetében a tudásmegosztás is könnyebben meg tudott így valósulni.

Kampné Gilyén Mária arról beszélt, hogy a leányfalui intézmény szintén részt vesz a Microsoft Innovatív Iskola programban, de az igazgatóhelyettes asszony személyes érdeklődése nyomán is kereste a digitális kompetencia fejlesztésének lehetőségeit. Így találtak rá a DPMK által fejlesztett DNR rendszerre. Az iskolában alakítottak egy csoportot, amelynek tagjai elkötelezettek a digitális fejlesztésben, és együtt töltötték ki a rendszerben található kérdőíveket. Igazgatóhelyettes asszony elmondása szerint az eredmények reálisak lettek, de a fejlesztés szükségessége is kiderült belőle. Pozitívként mondta el, hogy a fokozatok elnevezése biztató volt. Bár több esetben belépő szint jött ki eredményként, mégsem érezték azt, hogy megbuktak volna, hanem biztatást kaptak a továbblépésre. Elmondása szerint a DNR által felkínált válaszlehetőségek jól és tárgyilagosan körbeírták az adott helyzetet, így könnyű volt jól válaszolni, és nem meglepő, hogy reális összképet kaptak magukról. Kampné Gilyén Mária hasznosnak ítélte meg iskolájuk részvételét, mert szemléletváltást és tudatosságot hozott az intézmény életébe a DNR használata. Úgy látja, hogy a 2020. márciusában jött digitális átállás meglepetésként érte az iskolát, nem tudtak rá kellően felkészülni, de azóta a DNR segítségével már nem fogja váratlanul érni az iskolát, ha újra digitális munkarend lesz.

Frész Attila befejezésként elmondta, hogy a DNR fejlesztésének záró szakasza a pilot tapasztalatainak beépítése, ezt követően kerülhet majd sor a rendszer nyilvánossá tételére. A DNR-t használni vágyó iskoláknak még egy kicsit várniuk kell, de a fejlesztők reményei szerint a DNR hamarosan elérhetővé válik a köznevelési intézmények számára.

ÚJKerekasztal1.jpg