Ónodi-Kiss Zoltán

Előtérben a háttér – vagyis
mit nyújt a KIFÜ a közoktatásnak I.

ónodi.png

A KIFÜ szolgáltatásai a köznevelés számára

Mi az a digitalizáció, miért van szükségünk rá?

A digitalizáció napjaink „divatos” kifejezése, a közbeszéd szerves része. Ma már akarva, akaratlanul a mindennapjaink során szinte folyamatosan „digitalizálunk”, még ha észre sem vesszük, vagy nem is tudatosítjuk ezt magunkban. A természet és az ember által alkotott világunk annyira sok információt hordoz, melyet az ember önmagában már képtelen feldolgozni, értelmezni ekkora mennyiségben. Ráadásul az információk keletkezésének sebessége ma már elképesztő szinteket ért el, ami követhetetlen egy egyszeri halandó (itt most az emberiség csaknem 100%-ról van szó) számára. Ezek az információk azonban feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy az egyén, illetve maga az emberiség fejlődhessen, egyáltalán talpon tudjon maradni a mindennapok kihívásaival szemben. Ez egy öngerjesztő folyamat.

A számítógépek megjelenésével lehetővé vált ennek a hatalmas információ mennyiségnek a tárolása, feldolgozása. Az emberiség persze nagyon régóta igyekszik a keletkező információkat „kezelni”, de az „analóg” módszerek (az írás, a nyomtatás, a festészet, a fotózás, vagy éppen a filmkészítés, a hangrögzítés, és még sorolhatnánk) korlátosak és nem tudják már kielégíteni térben és időben a folyamatosan növekvő igényeket. Nem beszélve az ezeken a módokon rögzített információk sérülékenységéről.

A digitalizáció tehát nem más, mint az emberiség által eddig felhalmozott, de jelenleg is folyamatosan keletkező információk, azaz a tudásunk számítógépeken való eltárolása, feldolgozása, biztonságos megőrzése és megosztása.

Hogy tud tehát a digitalizáció segíteni az oktatásban?

Az oktatás alapvető célja, hogy az eddig megszerzett tudást, ismeretet valamilyen rendszerben tudjuk továbbadni. Az így átadott információkhoz még egyfajta „megoldó kulcsot” is kell mellékelni, hiszen az információ önmagában, kontextus nélkül csak lógna a levegőben. Így lesz az információból tudás. A tanár tehát nem csak egyszerűen megosztja ezeket az információkat, hanem maga is további tartalmat állít elő.

A digitális oktatás esszenciája tehát az, hogy ezeket a tartalmakat már eleve digitális formában hozzuk létre, vagy a meglévőt digitalizáljuk és tároljuk, digitális csatornákon célba juttatjuk. A digitális transzformáció nem csak a digitalizációs eljárásokról szól, amelyek során az analóg világot digitálisan tároljuk és feldolgozzuk, hanem már eleve ezen a „nyelvezeten” gondolkodunk, ezen a módon keletkezik maga a tudásunk.

Milyen szerepet tölt be a KIFÜ a digitális oktatásban?

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) rendelkezik azokkal a korszerű, biztonságos és nagyméretű adattárolókkal, ahol ezeket a tartalmakat létre lehet hozni, el lehet tárolni. Másrészt több mint 30 évvel ezelőtt kiépítettünk egy akadémiai hálózatot, amely kezdetben pár kutatóintézetet és felsőoktatási intézményt kötött össze egymással és más országok hasonló hálózataival. Folyamatos fejlesztésekkel egy országos hálózattá nőtt, így mára már az ország összes köznevelési és felsőoktatási intézménye, kutatóhelye, illetve közgyűjteménye számára elérhetővé váltak azok az adatközponti kapacitások és szolgáltatások, amelyek támogatják a digitális oktatást, ismereterjesztést, kutatást.

Hol tart az oktatás digitalizációja?

Az elmúlt 20 évben különböző állami fejlesztések történtek az iskolák, az oktatás digitalizációjának területén, amelyekben a KIFÜ és előd szervezetei jelentős szerepet vállaltak. Ezek a programok a teljesség igénye nélkül: a Sulinet, illetve különböző TÁMOP, HEFOP, és TIOP projektek voltak.

A magyarországi digitalizáció egyik legjelentősebb fejlesztése mind méretében, mind korszerűségében egyértelműen a 2018-ban megkezdett Diákháló Program. Ennek során az elmúlt két évben a KIFÜ fejlesztette az internet elérést a kor színvonalának megfelelő, és nem utolsósorban a digitális oktatást is támogatni képes szintre, valamint wifi lefedettséget épített ki az iskolák tanítási helyiségeiben.

Ez országosan közel 6000 fejlesztési helyen közel 100 000 eszköz telepítését jelentette!

Természetesen nem állt meg ez a fejlesztés, a következő években nem csak a szinten tartás, hanem a további korszerűsítések is tervben vannak.

A KIFÜ tehát készen áll arra, hogy az adatközpontjaiban tárolt oktatási tartalmakat az országos hálózat és az iskolai wifi hálózatok segítségével elérhetővé tegye a közel 1,5 millió tanár és diák számára.

Fontos kiemelni, hogy ezek a fejlesztések elsősorban a tantermi oktatásban tudnak hatékony támogatást nyújtani, ahol mind az imént már említett hálózati infrastruktúra, mind pedig a digitális tartalmak igénybevételéhez szükséges eszközpark elérhető. A már létrehozott digitális tartalmak a pandémia miatt bevezetett digitális távoktatásban is természetesen jól használhatók, azonban sok múlik az oktatás résztvevőinek, a tanároknak és a diákoknak az otthoni internet ellátottságán, a rendelkezésre álló eszközökön.

Az elmúlt években ezen a téren is jelentős szerepet vállalt a KIFÜ a Szupergyors Internet Program végrehajtásával, amelynek célkitűzése, hogy minden magyarországi háztartásban elérhetővé váljon a szélessávú internet. Ezt az alapcélt el is értük, és készül a folytatás…

Az eddig elmondottak alapján már kiderülhetett, hogy mi a KIFÜ-nél a digitális oktatás támogatásában kiemelt fontosságúnak tartjuk a hálózati szolgáltatásainkat, amelyek által elérhetővé válnak a digitális tartalmak. Az országos adathálózat magukat az iskolákat köti be az internet vérkeringésébe, végtelen tartalomszolgáltatásaiba, míg a wifi az iskolán belül kínál rugalmas, korszerű hálózati hozzáférést.

Milyen szolgáltatásokkal támogatja még a KIFÜ a digitális oktatást?

Ezeket a hálózatokat és rajtuk keresztül az internet világát azonban biztonságosan, de ugyanakkor kényelmesen kell a különböző, az oktatásban használt eszközökkel, okoseszközökkel elérni. Ezeket támogatják a KIFÜ azonosítási szolgáltatásai: az eduID és az eduroam. Ezek a megoldások teszik lehetővé, hogy más iskolákban, intézményekben, ahol ezeket a szolgáltatásokat szintén kiépítettük, vagy akár külföldi partnereknél ugyanolyan biztonsággal és kényelemmel érjék el a tanárok és a diákok a kijelölt tartalmakat, mintha itthon lennének, a saját iskolájukban.

Ezek a szolgáltatások Magyarországon egyedülálló módon csak a KIFÜ-nél érhetők el, ezeket mi magunk, illetve nemzetközi partnereinkkel közösen fejlesztettük, és fejlesztjük jelenleg is. Az eduID és eduroam azonosítást akár élethosszig is igénybe lehet venni, amennyiben a köznevelésből a felsőoktatásba lép át a diák, illetve a diploma megszerzése után valamely köznevelési vagy felsőoktatási intézményben, kutatóintézetben, illetve közgyűjteménynél folytatja a karrierjét valaki.

Természetesen ezek az azonosítási szolgáltatások nem csak a hálózat használatát teszik könnyebbé és biztonságosabbá, hanem a KIFÜ más, az oktatást támogató szolgáltatásai is egyszerűbben érhetők el segítségükkel.

Ma már egyetlen szervezet vagy intézmény, köztük az iskolák sem maradhatnak honlap nélkül. Ezek az iskolai honlapok általános információkat nyújtanak az érdeklődők, pl. a szülők számára, de célirányos, specifikus információk átadására, valamint interakcióra is lehetőség van ezek segítségével. Nyilván ez egy bemutatkozási lehetőség, egy „kirakat” is egyben. Tulajdonképpen egy marketing eszköz, amely az adott intézmény megítélését is képes befolyásolni. Igaz ugyan, hogy egy iskola nem üzleti vállalkozás, de azért tapasztalható némi versenyfutás a diákok, szülők kegyeiért. Sok iskola honlapját már évekkel ezelőtt a Sulinet keretében létrehoztuk, és azóta is fenntartjuk. A KIFÜ egy bejegyzett domainnév-regisztrátor, így kérésre be tudunk jegyezni .hu végű neveket, de a mi kizárólagos kezelésünkben van az edu.hu tartomány is. Ezek alapján egy iskolai honlap címe lehet pl. az egységes iskolanév.edu.hu, és ezt a webhelyet tárolhatjuk a KIFÜ biztonságos és stabil adatközpontjában.

Az elektronikus levelezést, vagy közkeletű néven az e-mail szolgáltatást ma már senkinek nem kell bemutatni. Ez a kommunikációs csatorna a mindennapjaink részévé vált. Ugyanakkor éppen az elterjedtsége, az egyszerűsége miatt sok támadásnak van kitéve az interneten is jelenlévő rosszszándékú felhasználók vagy egyszerűen csak „rámenős” üzleti vállalkozók részéről. Éppen ezeken a területeken erős a KIFÜ által nyújtott e-mail szolgáltatás, mert nekünk a tanár és a diák van a középpontban. Mi a biztonságot, az adatbiztonságot, a személyes adatok védelmét tartjuk fókuszban, amit a kormányzati szintű adatközpontjaink, ahol a levelező szerverek futnak, illetve a különböző spam-, vírus- és tartalomszűrő rendszereink tudnak biztosítani.

Természetesen az előbb említett, de a többi KIFÜ szolgáltatás igénybevételét is egykapus ügyfélszolgálattal támogatjuk. Ezen keresztül kényelmesen elérhetők a szakértőink, akik rövid időn belül tudnak reagálni kérésekre, valamint hibabejelentésekre. Az ügyfélszolgálat elérhetősége és igénybevételének módja a KIFÜ honlapján megtalálható.

Mivel kiemelt figyelmet fordítunk a diákok védelmében az adatbiztonságra, kialakítottunk egy kimondottan informatikai biztonsági eseményeket kezelő csapatot. Ők folyamatos kapcsolatban állnak a kormányzati eseménykezelő központtal, illetve hasonló célú nemzetközi szervezetekkel. Ezáltal nemcsak az észlelt, már megtörtént incidenseket tudjuk gyorsan kezelni, hanem képesek vagyunk hatékonyan megelőzni ezek bekövetkezését.

Konklúzió …

A digitalizáció van és lesz, elkerülhetetlen és hasznos. A világunk és azon belül az oktatás digitális transzformációja a szemünk előtt zajlik, a kérdés már csak az, hogy az elszenvedői, vagy a motorjai akarunk lenni?

A tanárok a motorjai ennek a folyamatnak, hiszen nekik kell az átalakítást végrehajtani, a digitális tartalmakat létrehozni, a módszertant kialakítani.

A KIFÜ szintén a motorja a digitalizációnak, egyrészt létrehoztuk a szolgáltatásmenedzsment területet, amely segítségével egy hivatali működésből szolgáltatói szemléletre állunk át. A KIFÜ célja azon túl, hogy biztosítsa a digitális oktatáshoz szükséges infrastruktúrákat és infokommunikációs szolgáltatásokat, az oktatás résztvevőinek elégedettségének, komfortérzetének növelése, hogy pozitívan élhessék meg ezt az elkerülhetetlen átalakulást, a digitális transzformációt.

 ónodi1.png