Kósa-Fehér László

Előtérben a háttér – vagyis
mit nyújt a KIFÜ a közoktatásnak II.

Kósa.png

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség szerepe
a magyarországi köznevelési intézmények digitális oktatásában

Köszöntök mindenkit a szekcióban és köszönöm a lehetőséget, hogy pár szóban előadhatom, mit is fejlesztünk a KIFÜ berkein belül.

Mielőtt ennek nekikezdek, mindenkit megnyugtatok, van három gyerekem és autóm. A gyerekek révén még nyitottabb vagyok arra, hogy megtudjam, mit is jelent a digitális oktatás és hogyan alakul át az Ő életük ez által. Az autó meg arra jó, hogy észbe tartsam, nekem is mindegy mekkora motor van benne és hány milliméteres a cilinder útja, tehát senkit nem kívánok terhelni a mély szakmai részekkel, inkább felhasználó aspektusból mondanék pár információt fejlesztéseinkről.

Kósa1.png

Fejlesztői munkánkat több irányból érkező igény mozgatja. A szakpolitika részéről különböző jogszabályokba, rendeletbe és stratégiába kódoltan jelenik meg a cél, ahová el kell jutni. A felhasználó részéről az, hogy mivel és hogyan kell az adott célhoz elérni. Mindkét elvárási csoport fontos. Ezúttal is kérem, hogy bátran tekintsék partnernek KIFÜ-t és fogalmazzák meg, milyen eszközök és műszaki lehetőségek mentén lenne Önöknek kényelmes a feladatukat végezni.

Az igényekre adott műszaki válaszaink természetesen jövőtállók kell legyenek, mivel csak így biztosíthatjuk, hogy erre épülhessenek fel a tartalmak, metodikák és felhasználói folyamatok.

Fő fejlesztéseink röviden.

Az iskolai hálózatok és hálózati szolgáltatások legmeghatározóbb, de felhasználók részére leginkább meg nem jelenő fejlesztése az intézmények hálózati kapcsolatainak fejlesztése. Ennek kicsi lépése a sávszélesség növelése. Nagyobb változás, hogy az intézményeket nem helyi szolgáltatók szolgálják ki sávszélességgel és az ebbe küldött adatokat a szolgáltató adja át KIFÜ részére, hanem az, hogy optikai kábelbérléssel és KIFÜ tulajdonú eszközökkel egy virtuális hálózatot hozunk létre, ahol már csak az intézmény és KIFÜ jelenik meg adat szempontjából. Ezzel a rendelkezésre állást, a lehetséges további sávszélesség bővítéseket és a menedzselt szolgáltatásokat tudjuk biztosítani.

Kósa2.jpg

Tartalomszűrés és DDoS szűrés (terheléses támadás, melynek célja a hálózat elérhetetlenné tétele) fejlesztése folyamatos feladatunk. Az internet használóként mindenki tudja vagy tapasztalja, hogy a rosszakaratú, vagy csak szabályokat áthágó célú felhasználók mindig keresik az új és új megoldást ezen negatív cél elérése érdekében. Fél emberöltővel korábban az ilyen tevékenység gyakorlatilag a telefonos bomba bejelentés volt. A digitális világban a céljainkra felhasználható műszaki megoldások a rosszakaratú személyeknek is rendelkezésre állnak. Így a tudásunk az az érték, amivel egy lépéssel előrébb járhatunk. Ma egy gyakorlatilag azt jelenti, hogy dolgozunk minden felhasználási hely forgalmából képezzük előrejelzést, az adott hely várható forgalmára. Így az adott időben keletkező forgalmat az előjelzéshez hasonlítva, időben észlelhetjük a nem kívánt forgalmat és beavatkozhatunk.

További fejlesztési terület a megemelkedett sávszélesség igényre ad választ. Amennyiben minden intézményből a tartalom biztosítását végző gépterembe 1 Gbit-es vonalat húznánk, a gépteremnél kezelhetetlen lenne a sávszél igény, 5000 intézmény esetén. Így az országban elszórva elhelyezünk kiszolgáló platformokat, melyekről annak közelében lévő intézményeket szolgáljuk ki elsődlegesen. Ezzel egyfajta dekoncentrációt hajtunk létre, ezzel az intézmény és gépterem közti átviteli közeget optimalizáljuk.

Az utolsó témám a WIFI fejlesztések területe. A mai fiatal generáció ezt a hozzáférési technológiát annyira alapnak tekinti, hogy a Maslow piramisra is a legalapvetőbb szükségletként fogalmazná meg. Az iskolai, intézményi WIFI fejlesztéseink céljai többszörösek. Egyrészt szolgálnak arra, hogy az intézményi dolgozók komfortosabban végezzék feladataikat. Szolgálnak továbbá arra is, hogy időszakosan az intézményben tartózkodó vendégek is hozzáférjenek a hálózaton keresztül pl. szülői Kréta fiókjukhoz. Ehhez az intézményben kezelhető felhasználó jelszó beállítási lehetőséget fejlesztettünk ki, melynek bevezetése zajlik. Ezzel kiküszöböljük, hogy a vendég felhasználói fiókokat használják diákok korlátlanul. A harmadik célt, a diákok hálózathoz való hozzájutását támogatjuk ezáltal. Látjuk, hogy eltérő mennyiségben használják az intézmények ma az oktatásban a digitalizációt, de hiszünk benne, hogy mindenhol növekedő érték lesz ez. Eljutunk oda, hogy diákoknak szükséges lesz az eszközükön maguknak bejelentkezve, digitális térben dolgozniuk az intézményben is, és nem csak a mai otthoni távoktatásnál.

Zárószóként kérem, tekintsenek a KIFÜ-re partnerként. Olyan partnerre, aki a rá kirótt keretek között maximálisan támogatja az oktatás digitális transzformációját. Sok esetben a napi működést, az oktatási felhasználást megelőzően. Ezen munka során az Önöktől érkező igények figyelembe vételével törekszik arra, hogy az Önök munkáját támogassa: akár a tanteremben végzett részét, de a tantermen kívüli részét is.

Köszönöm a lehetőséget és kérem a megadott elérhetőségeken keresztül lépjenek kapcsolatba velünk, hogy folytathassuk közös munkánkat a digitalizáció útján.

Kósa3.jpg