Rozgonyi Zsuzsa

Kiemelkedő köznevelési projektek
az Erasmus+ programban

Rozgonyi.png

A köznevelési pályázatok fajtái

Az Erasmus+ köznevelési pályázatoknak három típusát különböztethetjük meg: a mobilitási projekteket, a stratégiai partnerségeket valamint az iskolai, óvodai stratégiai partnerségeket. A mobilitási projekteken belül külföldi képzésen vehetnek részt a pedagógusok (módszertani továbbképzés, nyelvtanfolyam), oktatási tevékenységet valósíthatnak meg egy külföldi iskolában vagy szakmai látogatást tehetnek (job shadowing) egy külföldi iskolában vagy szakmai szervezetnél. A stratégiai és iskolai óvodai stratégiai partnerségi projektek esetében bármilyen témájú projektet meg lehet valósítani, ami kapcsolódik a közneveléshez, rövid/hosszú távú külföldi tanári és tanulói tevékenységeken lehet részt venni, amelyek fókusza az innovatív tananyag fejlesztése/adaptálása/jó gyakorlatok átadása.

Nyolc érv az Erasmus+ mellett:

  • A nemzetköziség a mindennapok részévé válik.
  • A pedagógusok külföldön szerzett tapasztalatai erősítik az intézmény tudásbázisát.
  • Növekszik az intézmény versenyképessége.
  • Erősödik a pedagógusok önbecsülése.
  • Közösségépítés.
  • Szemléletváltás.
  • Új tanítási- és munkamódszerek.
  • Nagyobb kedvet kapnak a diákok a tanuláshoz.

Az új Erasmus+

Az Erasmus+ jelenlegi hétéves programszakasza 2020-ban lezárul, de a következő ciklus 2021-től indul, amely számos újdonságot tartogat a köznevelési szektor pályázói számára is. A köznevelési mobilitások terén a rövidtávú tanulói és tanári mobilitás jelent újdonságot, amelyben 6-12 hónapos projektidőszakú rövid távú mobilitási projekteket valósíthat meg az intézmény. A hosszú távú terveket megfogalmazó intézmények számára az akkreditáció hoz új lehetőséget és biztosít automatizált pályázást. A köznevelési stratégiai partnerségek terén a „Small scale partnerships” pályázattípus biztosít lehetőséget az új, még tapasztalatlan pályázóknak, akik a 6–24 hónapos időtartam alatt beléphetnek a nemzetközi együttműködések világába.

Kiemelkedő projektek

Az Erasmus+ egy remek lehetőség mindenki számára, ezért jó példákat, kiemelkedő projekteket mutatunk be, hogy erősítsük a pályázói kedvet és felhívjuk a leendő pályázók figyelmét az előttük álló lehetőségekre, fejlődésre – hiszen az Erasmus+ ajtókat nyit és segíti a pedagógusokat a mindennapi kihívások kezelésében.

Az Erasmus+ Nívódíjat minden évben a legkiválóbb projektek nyerhetik el, akik átlagon felüli eredményeket értek el az értékelés során. Az idei évben, 2020-ban Nívódíjban részesült a Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági És Informatikai Technikum és a Budapest XIII. Kerületi Ady Endre Gimnázium.

A Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikumának 14 pedagógusa vett részt külföldi szakmai továbbképzésen. Az Erasmus+ mobilitási projekt a nyelvi és IKT kompetenciák fejlesztésén túl új ismeretek és jó gyakorlatok megismeréséhez segítette hozzá a kollégákat. Így a modern nevelési-oktatási módszerek jó gyakorlatait a mindennapi oktató munkában is kamatoztathatják, ezzel is segítve az intézmény 21. századi kihívásokhoz való alkalmazkodását.

A Budapest XIII. Kerületi Ady Endre „No Stereotypes But Diversity” című projektje is Nívódíjban részesült 2020-ban. Négy iskola két évig dolgozott az előítéletek és a sztereotípiák megértését támogató módszerek alkalmazásán ebben az Erasmus+ projektben. Olyan megoldásokat kerestek, amelyek lehetővé teszik egy toleránsabb gondolkodásmód és egy békésebb világ kialakítását, miközben a diákok készségeinek és kompetenciáinak fejlesztése is komoly hangsúlyt kapott. A közös munka során összeállítottak egy módszertani gyűjteményt, ami hasznos segítséget jelenthet a társadalmi befogadás témakörének feldolgozásához bármelyik iskolában.

Azonban, nem csak a Nívódíjat nyert projektekről érdemes szót ejteni, hanem azokról is, akik valamely területen kiemelkednek a többiek közül: ez lehet a projekt témájának sajátossága okán, de a remek disszemináció és kommunikáció miatt is.

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium elektronikai témájú innovatív tananyagot fejlesztett ki a köznevelés számára, amelyet Kristálytiszta elektronika névre keresztelt tankönyv formájában adnak ki. A több száz oldalas, összesen 24 tananyagrészt tartalmazó tankönyvet egy információs nap és fizika szakkör alkalmával tesztelték a diákokkal a partnerintézmények szakmai felügyeletével. A stratégiai partnerség által végzett igényfelmérés igazolta a következtetést, hogy a köznevelésben szükség van egy átfogó tananyagra, amely a diákok számára érthető módon foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a matematikai alapoktól kezdve, az elektronikai eszközök és alkatrészek használatán át az egyszerű vezérlések megvalósításáig.

A Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma „One For All, All For Green” projektjének legkülönlegesebb terméke a kulturális ekvivalencia térkép, amely a hét partnerországot hasonlítja össze kultúra, tradíció, gasztronómia, geográfia és turisztikai jellegzetességeik alapján. A térkép mellett egy rendkívül alapos felmérés keretében mutatták be a tanulók, hogy mennyire érdekelt Algéria a magyar turisztikai piacon, s emellé egy 6 napos megszervezett utazási tervet is csatoltak, szállással, utazással együtt, amely részletesen számol be Algéria szépségeiről, kultúrájáról. A dokumentum végén az országra szabott ökoturizmus kisokos található, amellyel elősegítik az oda látogatók tudatos utazását. A közös tananyagok más közoktatási intézmények számára is ötletként szolgálhatnak a környezetvédelem és az ökoturizmus témájának iskolai feldolgozására.

A Kaposvári Festetics Karolina Központi Óvoda módszertani ajánlást és 30 órás tehetségműhely programot dolgozott ki TALENT – Tehetséggondozás és Alternatívák a művészeti nevelésben: Lendület, Eredetiség, Néphagyományok és Tudás projektje során. A „TALENT” program kidolgozásával tehetséggondozó munkájukat sikerült nemzetközi együttműködés keretei között megvalósítani, továbbadni egy olyan a zenei nevelésre alapozott egyedi jó gyakorlatot, mely sikeresen alkalmazható a partnerintézményekben, a Tücsök Zenekar Zenei Tehetségműhely publikált, minősített jó gyakorlatát. A projektbe partnerként a csíkszeredai Kis herceg Óvoda kapcsolódott be. Mindkét intézményből 5-5- pedagógus vett részt a projekt kidolgozásában és megvalósításában.

 Rozgonyi1.png