Károlyné Teleki Anikó – Vona Nándor

Élménypedagógia és digitális oktatás
a természettudományos órákon

Kissné6.png

Kissné7.png

Előadásunk célja, hogy a természettudományos tantárgyakat tanító pedagógusok számára bemutassuk az iskolánkban jó gyakorlatként számon tartott technikák és alkalmazott módszerek alkalmazhatóságát a digitális oktatásban.

Gimnáziumunkban meghatározott nevelési célunk, hogy diákjaink a megtanulandó tananyagra, ismeretekre ne csupán emlékezzenek, hanem magasabb gondolkodási műveleteket is végezzenek ezen ismeretekkel. Fontos számunkra tehát, hogy a tanulóink önállóan értékeljék, elemezzék az ismereteket, azaz önállóan is tudjanak új feladatot, játékokat alkotni, illetve, a problémamegoldó gondolkodásmódjuk is fejlődjön ezen feladatok által.

Kissné8.png

A digitális órák kivitelezése a Microsoft Teams alkalmazás segítségével történik. Az élő órák online folynak, így a normál oktatáshoz hasonló körülményeket igyekszünk teremteni tanulóink számára. Előnye az órarendi időpontokban tartott óráknak, hogy kiszámítható és rendszert ad a diákok mindennapjaiba, továbbá kiválóan kombinálható a különböző oktatási segédletekkel. A diákok számára nyomon követhető, könnyen, azonnal megvalósíthatók a visszajelzések.

Kissné9.png

Az órákon folyó munkát segíti az Okostankönyv használata, amely szemléletes digitális összefoglalókat, kísérletbemutatókat, szimulációkat is tartalmaz tananyagonként és korcsoportonként. A témakör feldolgozásánál pedagógusaink továbbá alkalmazzák a PowerPoint, a Prezi formátumot is, melyek formája közel áll az iskolai táblaképhez, ezzel segítve tanulóinkat az ismeretek rögzítésében. Az ismeretek változatos feldolgozását különböző digitális játékokkal, feladatokkal tehetjük élménygazdagabbá pld. Kahoot!, Wordwall, Learning Apps, Okos doboz oldalait.

A digitális oktatás legnehezebb kérdése a számonkérés. Ehhez megfelelő megoldás lehet a Redmenta, a Quizizz, a Microsoft Forms, a Quizlet, a Google Forms alkalmazások használata. Természetesen a lehetőségek tárháza szinte végtelen, a pedagógusok fantáziája és módszerei tehetik még változatosabbá és hatékonyabbá ezeket a lehetőségeket. Az említett oldalak sokrétű és változatos számonkérést biztosítanak a pedagógusok számára, illetve az értékelést is segíti.

Előadásunkban bemutatjuk a különböző természettudományok tanításával kapcsolatos linkgyűjteményeket és virtuális laborokat, alkalmazásokat, amelyek közül válogatva, mindenki megtalálhatja azt, amivel még élményszerűbbé és diákközpontúbbá teheti normál vagy digitális óráját.

Kissné10.png

Kissné11.png

Kissné12.png

Kissné13.png

Kissné14.png

Kissné15.png

Kissné16.pngA mai modern oktatás egyik alapját nyújtó és új lehetőségként felmerülő eszköz a mobil telefon és a közösségi média. Előadásunkban bemutatunk példákat különböző mobil applikációkra, melyeket nagy sikerrel kezdtünk el alkalmazni mind a hagyományos, mind a digitális oktatásban. A tanulóknak így lehetőségük nyílik olyan jelenségek testközelből való tanulmányozására is, amelyhez eddig vagy felszerelt laboratórium vagy szemléltető ábra kellett. További lehetőségként a közöségi média aktívabb bevonásáról is beszélünk előadásunk során, mely egy új irányként jelent meg iskolánkban, melyhez egyre több pedagógusunk csatlakozik és bővül ezáltal az ilyen irányú gyakorlati tapasztalatunk.