Dobránszky Sándor – Kovács Kristóf

Helyi tanterv készítése DTR-rel:
általános iskola és gimnázium

Dobránszky.png

Dobránszky1.png

A bemutató célja, hogy az általános ismertetés után a köznevelés különböző területein dolgozók a rendszer kipróbálásával önállóan ismerkedhetnek meg az Okostanterv használatával. A szervezés biztosítja a saját élményre épülő tudásépítést, a tapasztalati úton való tanulást.

A bemutatkozás és gyors ismerkedés után ráhangolásként a helyi tantervek készítésével kapcsolatos emlékeket, tapasztalatokat, nehézségeket, jó gyakorlatokat osztottuk meg egymás között egy rövid beszélgetésben. A megszólalók a köznevelés különböző szintjeit képviselték, illetve beszámoltak tapasztalataikról a szakképzés képviselői is.

Dobránszky2.png

Az emlékek felidézése után néhány kérdést tettünk fel a helyi tanterv készítésével kapcsolatban. A kérdésekre adott válaszok alátámasztották az Okostanterv alkalmazás fejlesztésének igényét. A válaszolók a helyi tantervet a pedagógiai munka egyik legmeghatározóbb alapdokumentumának tekintik. Szintén megerősítést nyert a vélemények alapján, hogy a NAT-KT-HT koherenciájának biztosítása (tekintettel a szoros kapcsolatokra és a kezelt nagyméretű dokumentumokra) kizárólag informatikai háttérsegítséggel biztosítható. Az is egyértelműen kiderült, hogy a helyi tanterv készítés ugyan intézményvezetői felelősség, de több kolléga együttműködésében, rögzített jogosultságokkal és felelősségi szintekkel valósítható meg.

dobránszky3_optimized.png

Legelőször bemutattuk egy infografikán a tantervkészítés folyamatát a hozzáférési jogosultságok kiosztásától a fenntartói jóváhagyásig, majd megismerkedtünk az Okostanterv webes felületével. Kipróbáltuk az előre kiosztott felhasználói adatokkal a belépést, illetve a kilépést, megtörtént a felhasználási feltételek elfogadása. Rövid szünet után a felhasználói felülettel ismerkedtünk meg először. A felső menüsor tartalmazza a profilbeállítás, intézményválasztás, nyelvválasztás, visszajelzés küldésének lehetőségeit. A bal oldali menü tartalmazza Nat, KT kiválasztását, illetve egy intelligens kereső szolgáltatást, amely segítségével összetett keresési feladatok is elvégezhetők. Az adminisztráció menüben lehetőségünk van az alapbeállítások elvégzésére: intézmények, tantárgyak, évfolyamok, felhasználók rögzíthetők.

Az alapbeállítások elvégzése után a célunk egy helyi tanterv minél gyorsabb elkészítésének bemutatása volt. A rendszer három lehetőséget is biztosít a helyi tanterv összeállításához.

  • Az intézmény rögzítése után fel kell venni az intézmény évfolyamait, évfolyamonként a tanított tantárgyakat, és az így elkészített üres tantárgyi mellékletek feltölthetők, illetve szerkeszthetők a kapcsolódó kerettantervekből.
  • A rendszer biztosít a köznevelés intézményrendszerének megfelelő sablonokat (pl. négyévfolyamos gimnázium). Ezek a sablonok tartalmazzák az adott intézménytípus évfolyamait, illetve tantárgyait, azaz üres tantárgyi mellékleteit. Ezek a tantárgyi mellékletek feltölthetők, illetve szerkeszthetők a kapcsolódó kerettantervekből.
  • Léteznek ún. mintatantervek (jelenleg az Oktatás 2030 szakértői csoportja által készített mintatantervek), amelyek intézménytípusonként feltöltött tantervi mellékleteket tartalmaznak, amelyek tovább szerkeszthetők, illetve az intézmény saját arculatához illeszthetők.

Az alkalmazott szerkesztési eljárások biztosítják a kerettantervek és a helyi tantervek koherenciáját. A rendszer figyeli a kerettantervben megjelenő fejlesztési feladatok és ismeretek, illetve fogalmak előfordulását a helyi tantervekben, figyelmeztet a hiányosságokra, nem engedi hiba esetén a tantárgyi melléklet lezárását.

Mindhárom lehetőség bemutatása, kipróbálása megtörtént a szekcióban. Külön hangsúlyt fektettünk annak bemutatására, hogy egy mintatanterv másolásával létrehozott helyi tanterv hogyan igazítható az intézmény sajátosságaihoz, azaz hogyan módosítható, illetve egészíthető ki további fejlesztési feladatokkal, ismeretekkel, fogalmakkal, ajánlott tevékenységekkel. Ezekre a kiegészítésekre több gyakorlati példát is mutattunk. A javasolt tevékenységek címkézési lehetőségét is megmutattuk. A címkék lehetőséget biztosítanak intézményi profilok grafikus megjelenítésére. Ennek gyakorlati jelentőségét (intézményvezetői, fenntartói, vagy szülői szemszögből is) konkrét példán is bemutattuk.

Végül zárásként bemutattuk az elkészült tantárgyi melléklet lezárását, illetve az összes tantárgyi melléklet lezárását követően a helyi tanterv zárását, felterjesztését elfogadásra a fenntartóhoz, valamint a fenntartói elfogadást. A bemutatót végigkísérte a résztvevők folyamatos munkája. Minden bemutatott lépést kipróbálhattak a saját felületükön. A gyakorlat zárásaként visszajelzést kértünk a résztvevőktől, hogy tapasztalataik alapján mennyire segíti az Okostanterv alkalmazás a pedagógusok tervező munkáját. Az ötfokú skálán 4,8-es eredményt kaptunk, ami figyelemre méltó ilyen rövid ismerkedés után.