Dr. Juhos István

Digitális Támogató Rendszer (DTR)

ÚJJuhos.jpg

A nemzeti alaptantervek és a kapcsolódó központi és iskolai tantervek az EKE Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoport indulása (2017) előtt digitalizált szöveges dokumentumok voltak, amelyekhez nem volt megfelelő technológiai támogatás. A megfelelő digitális támogatás egyik előnye, hogy növelheti a tanterv minőségét és a pedagógiai szemléletváltáshoz szükséges gyakorlati használhatóságát. Kiemelten fontos szempontként szükséges figyelembe venni, hogy a technológiai támogatás a tantervet a digitális oktatásra való átállásban kulcsfontosságú szerephez juttathatja.

A kutatócsoport célkitűzései között egy olyan digitális platform kialakítása szerepelt, amely alkalmas a tantárgyi tervezők munkájának összehangolására, az egyes tanulási területek konzisztenciájának és koherenciájának megteremtésére. A fejlesztőmunka során kialakításra került egy Digitális Támogató Rendszer prototípus a Nat és kerettantervek fejlesztői, valamint az iskolai helyitantervek készítői számára. A prototípus a Nat és kerettantervi ajánlások és pilot jelleggel többszáz pedagógus által az új helyitantervek készítésében bizonyította az alkalmasságát. Ennek megfelelően a prototípus országos intézményi programmá fejleszthető. A rendszer egy olyan digitális elemzési és fejlesztési támogatást biztosít, amely alkalmas a különböző szintű tantervi ajánlások készítésére, valamint olyan pedagógusokat támogató értelmezési információ pl. metaadatok tárolására, amelyek hozzájárulnak a tartalmi elemek összefüggéseinek feltárásához, elemezhetőségéhez.

Az előadás során az elkészült Digitális Támogató Rendszer összefoglaló bemutatására kerül sor. Majd az intézménytípusonkénti specifikumokat a további szekcióelőadásokban követhetjük nyomon és próbáhatjuk ki a műhelygyakorlatok során.

További információ a www.oktatas2030.hu/okostanterv alatt található.